Hlavní obsah

OBRAZEM: Některé designové kousky do bytu prostě nezestárnou

Neustále si volíme jak má vypadat ten který předmět, na výběr máme mnoho různých variant vzhledu čehokoliv, od tisíců vzorů a tvarů hrnků na kávu po šatní skříně. Jednou z možností je nakupovat takové kousky, které si již v historii designu našly své místo. Skoro všichni si je oblíbili a tak se staly ikonami v moderních interiérech. Máme pro vás tipy na neobyčejné užitné předměty.

Článek

Dnešní designéři se stále více uchylují k historismu, tj. čerpají inspiraci z dřívějších stylů v architektuře, designu i v umění. Oblíbený je třeba návrat k biomorfismu, ke stylu sympatizujícímu s přírodními formami a organickými tvary.

.: Umyvadlo od designéra Jaromíra Větvičky - porovnejte jeho tvar s tvary biomorfického křesla. foto: Design ContestPředměty, které byly tehdy moderní, jsou dnes retro. Staré předměty tak dostávají nový vzhled a opět se vracejí do našich domovů. Je to něco jako oprašování staré dobré léty prověřené tradice.

Míchání různých stylů je trendy

Spojení minulosti s přítomností je letošním trendem, kdy se míchají styly. Staré předměty získávají novou tvář, závěsné historizující lustry se třeba vyrábějí z plastu. A cibulákový vzor našich babiček?

.: Starý dobrý cibulákový vzor.foto: Český porcelán a.s. Dubí

Ten se letos objevuje na minimalistických skleničkách. Designér Maxim Velčovský jej použil aby vytvořil nevšední design sklenic. Cibulákový vzor byl přejat z manufaktury v Míšni a v Čechách se stal velmi oblíbeným. Název "cibulákový vzor" vznikl vlastně omylem, na dekoru totiž nedominuje cibule, ale granátové jablíčko, které je cibuli podobné.

.: Stylové sklenice od návrháře Maxima Velčovského.foto: Qubus

A co třeba pohovka ve tvaru rtů od Salvátora Dalího? Má i ona svůj "remix"?

.: Legendární pohovka od Salvatora Dalího inspirovaná rty herečky.foto: Olga´s gallery, novinky.cz, Josef Sus

Ano, i ta se do dějin designu zapsala tak, že se opět vrací. Tentokrát na ni můžete vzpomínat při telefonování.

.: Starý design v novém. Tentokrát jako telefon.foto:Flamingopark.cz

A interiér od klasického mistra modernismu? Jeho jednoduchost, čisté linie a přesto zachovaná pohodlnost je stále inspirací.

.: Jedinečná křesla krášlí vilu Tugendhat.foto: Milan Malíček/PRÁVO

Designéři navrhují minimalistické interiéry v obdobné barevnosti a za použití podobných materiálů.

.: Vizualizace obývacího pokoje.foto: Sense of living

Do takto navrhnutého obývacího pokoje si i dnes můžete pořídit Barcelonskou židli. Stále se vyrábí.

.: Kombinace černé a bílé stále odolává zubu času.foto: Steel form

Nechte se inspirovat staršími kousky do interiéru, poznáte tak kus historie. Nebo zkuste do bytu zakomponovat pár skutečně starých kusů nábytku, nechte si jej zrestaurovat a uvidíte, že váš domov pak získá nový rozměr.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderním interiérům sluší stylové radiátory

Chystáte se rekonstruovat byt a zvažujete, že by novému interiéru náramně slušel nový, samozřejmě výkonný a přitom i estetický radiátor? Radiátory jsou v téměř...

Architekt Kaplický navrhl stolovací set

Světoznámý český architekt Jan Kaplický, autor tolik diskutované nové budovy Národní knihovny v Praze, zvané též blob či chobotnice, navrhl pro italskou firmu...

Výběr článků

Načítám