Hlavní obsah

Postelí vysoko nad zemí ušetříte v bytě prostor

Byty jsou dnes drahé a tak většinou šetříme každý centimetr. Pokud jste na tom stejně a máte dost vysoký strop tak není problém si pořídit přistavěné patro na spaní nebo palandu. Ušetříte díky nim spoustu prostoru a pod ním si můžete zařídit třeba pohovku a křesla pro návštěvy nebo pracovní koutek. Stavební povolení nepotřebujete takže se můžete bez obav pustit do díla.

Článek

Od stavby patra ale upusťte v případě, že jste alergici, faktem totiž zůstává, že vzduch je u stropu teplejší a sušší a to nedělá alergikům dobře. Ale nezoufejte alternativou jsou sklopné postele, které vám místo v bytě uspoří stejně dobře.

.: Zdobené vestavěné patro.foto: truhlářství Jan Kalenda

Přistavěná patra se hodí do bytu o výšce stropu cca 3 metry a více, najdeme je však i v bytech o výšce stropu 2,5 metru, pak je ale omezeno využití prostoru pod patrem.

Vybíráme velikost lůžka

Pamatujte také na šířku a délku patra na spaní, kterou budete požadovat, minimální dálka postele by měla činit vaši výšku a minimálně 25 centimetrů navíc. Šířka postele by měla být cca 80 centimetrů, ale lůžko o šířce 90 nebo 100 centimetrů je jistě pohodlnější.

.: Na malé ploše se vyspí hned tři lidé.foto:IKEA

Uchycení patra je prováděno pomocí speciálních kovových patic, které bezpečně udrží celé patro. Nemusíte mít strach, nosnost patra je několikanásobně předimenzována takže nehrozí možnost uvolnění patra a nemusíte se tak obávat o bezpečnost.

.: Schody na nosné ocelové tyči.foto: truhlářství Holas

Nejvýhodnější jsou rohová patra, která mají pouze jeden podpůrný sloup. Z čeho bývá vyroben? Zpravidla z mořeného smrkového dřeva (to je nejlevnější, ale je třeba dbát na jeho impregnaci a ošetřit jej nejméně dvěma vrstvami laku).

.: Impregnace je nutností i u borovicového dřeva. foto:www.ceskykutil.cz

Výjimkou není ale ani dřevo dubové (jeho výhodou je velmi dekorativní textura) nebo bukové, to je dobře opracovatelné a pevné a je možné jej namořit na velmi moderní odstíny barvy třešně nebo třeba mahagonu.

.: Děti palandy zbožňují, pokud bude jejich postel zároveň součástí hradu jistě budou v postýlce rády.foto: Sconto

Podložka pro matrace je pak z dřevotřísky s průduchy nebo je použit rošt díky němuž může matrace dýchat. Je totiž třeba myslet na odvětrání matrace a to zvláště u patra nebo palandy, kde je vzduch teplejší.

Palandy pořídíte za cenu od 5 000 Kč. Vestavěná patra (2x2 m) pořídíte za cenu cca od 11 000 Kč, záleží však na použitém materiálu, nejlevnější je patro ze smrkového dřeva.

Reklama

Související témata:

Související články

Lůžko musí dýchat

Mezi hlavní příčiny špatného spánku patří stres, velká tělesná zátěž, nemoc ale i nevyhovující postel. Dobré lůžko by mělo poskytnout co nejlepší odpočinek...

Výběr článků

Načítám