Hlavní obsah

Okna mohou díky použitým materiálům zpříjemnit život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okno je také důležitou součástí celkového vzhledu našeho domu a bytu. Pokud tedy stavíte či rekonstruujete, věnujte pozornost jeho výběru. Ať už vás doma trápí přílišný hluk, vedro, úporné slunce nebo máte strach ze zlodějů, vězte, že vám může pomoci správně zvolené okno. Přinášíme vám několik tipů, jak pro něj vybrat správný materiál.

Foto: archiv firem Rehau, Vekra, Aktos, Právo

Dřevěná okna typu euro jsou zhotovena ze třívrstvých lepených hranolů.

Článek

Výběr materiálu je dán nejen funkčností, ale také estetikou. Starším domům a přírodním materiálům nejvíce sluší okna dřevěná. Novostavbám a moderně vyhlížejícím domům zase plastová. Tato volba je víceméně věcí vkusu. Důležité jsou ale vlastnosti materiálů.

Výhody různých materiálů

Dřevěná okna vydrží dlouhou dobu a není výjimkou, aby například okna dubová vydržela sto let. Vyžadují ale pravidelnou péči. Je třeba je po 5 - 8 letech zbrousit a nalakovat, ale není třeba je měnit.

.: Dřevo je ekologickým materiálem.foto: Ekotherm

A právě náročná péče může být důvodem, proč zvolit okna plastová. Ta sice nenabídnou stejnou trvanlivost, ale zároveň jsou prakticky bezúdržbová. Další výhodou, která mluví pro plastová okna je ten, že dřevěnými okny může časem profukovat a může tak docházet k tepelným ztrátám.

A co třeba hliník

Nesmíme také zapomenout na další materiály, například hliník. Ten už se řadí mezí řešení luxusní a tomu také odpovídá jeho cena. Je však odolný a nenáročný na údržbu.

.: Hliníkové rámy lze navíc dodat v různém barevném provedení jako tyto hliníkové vstupy. foto: Právo/archiv Vekra

Okna, dveře i další stavební prvky vyrobené z hliníku vykazují velmi dobré technické vlastnosti - vysokou kvalitu, různorodost zpracování, vysokou pevnost, dlouhou životnost a vynikající vzhled.

Vybíráme barvu

Volba barvy okna je důležitá. Když si totiž vyberete rámy v černé barvě tak mají mnohem větší teplotu a to zhruba o třetinu oproti světlejším odstínům, díky tomu mohou mít větší roztažnost, což je nežádoucí.

.: Stará dřevěná okna čekají na renovaci.foto: archív firem Rehau a Vekra

Provedení plastových oken ale může být jednostranné nebo oboustranné, takže je možné uspokojit i náročné požadavky na vzhled oken.

.: Financování výměny oken patří mezi častá přání klientů bank. foto: archív firem Rehau a Vekra

Pokud si přejete dřevěný vzhled, tak je možné si pořídit okna v imitaci dřeva. Mnohdy je plast na dálku k nerozeznání.

.: Rožek plastového okna - věrná imitace dřeva.foto: Sedma systém s.r.o.

Okna už nemusí být jen bílá, v nabídce firem naleznete okna v mnoha nepřeberných odstínech. Pokud volíte okna dřevěná, naleznete v nabídkách firem cca 20 přírodních odstínů. U oken plastových je to ještě mnohem více, volit můžete zhruba ze 40 přírodních i pastelových barev.

.: Moderní systém plastového okna s dvojitým sklem. foto: Právo/archiv firem Rehau, Vekra, Aktos

Pro zasklení plastových oken jsou nějvíce používána dvojskla mezi nimiž je rámečkem vymezena mezera. Rámeček je lépe si pořídit v provedení moderního materiálu – z plastu nebo z nerezu, oproti klasickým hliníkovým rámečkům zajišťuje takový rámeček menší zarosení skel, které může být u plastových oken problémem.

Co můžou dobře zvolená okna vyřešit

V rušných ulicích se vyplatí investovat do oken s izolací, kdy mají skla různou tloušťku. Váš domov pak bude klidnější. Pokud zase bydlíte v přízemí tak není od věci investovat do bezpečnostních skel nebo folií.

.: Rozbité okno může způsobit újmu nejen naší peněžence. foto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Bezpečnostní sklo je buďto sklem tvrzeným, které je velmi odolné a při rozbití se rozpadne na malé tupé střepy nebo je tzv. drátosklem, kdy drát zamezuje rozbití a v případě poškození se sklo nevysype, ale zůstane uchycené v drátové síti.

Příliš teplé prostory můžeme zase zastínit protisluneční fólií, kterou jednoduše nalepíte na sklo.

.: Folie je z okna lehce snímatelná.foto:Profolie

Cena a financování

Cena jednotlivých provedení se samozřejmě výrazně liší. S nejvyšší cenou počítejte u oken hliníkových, okno o velikosti 1 x 1 m pořídíte okolo 10 tisíc korun. Asi o třetinu levnější budou okna dřevěná. O dalších 20 % levněji oproti dřevěným oknům pořídíte okna plastová.

Reklama

Související témata:

Související články

Fólie pro bezpečnost a proti sprejerům

Okna představují v řadě běžných příbytků pověstnou Achillovu patu a také místo, kde dochází k největším energetickým únikům. Dalším rizikovým faktorem...

Výběr článků

Načítám