Hlavní obsah

Nejpraktičtější designové výrobky do kuchyně pro rok 2008

Přinášíme Vám inspiraci namíchanou z nejlepších výrobků, které letos uspěly v jedné z nejprestižnějších designérských soutěží Red Dot Design Award. Pojďte se s námi podívat za výrobky, které kromě toho, že perfektně plní svou funkci i zajímavě vypadají. Výjimečné předměty se v této soutěži oceňují již od roku 1955 a vždy je na co se dívat!

Článek

Na fotkách, které zde vidíte jsou předměty, které byly posuzovány podle stupně inovace, snadnosti obsluhy, vlivu na životní prostředí, funkčnosti a ergonomie. Následující byly vyhodnoceny jako nejlepší.

.: Lžička, kterou perfektně vymačkáte pytlíček s čajem a nenakapete okolo. foto: soutěž Red Dot Design (Silit-Werke GmbH & Co. KG)

I pro letošní rok zůstávají v kurzu tácy se spoustou mističek na různé druhy jídla, jsou jako stvořené pro zdravou pestrou stravu.

.: Jednoduše omyvatelný tác s mističkami na ovoce a jiné pokrmy.foto: soutěž Red Dot Design (Rauff & Moeldrup)

Designéři se věnují zejména navrhování takových kuchyňských výrobků, ve kterých se dá vařit nebo uchovávat zdravé jídlo.

.: Nádoba na dušení pokrmů vycházející z designu čínských tradičních nádob na rýži.foto: soutěž Red Dot Design (bv Koninklijke van Kempen & Begeer)

Servírování pokrmů je v duchu návratu ke kořenům. Výrobky nesou odkaz designu dob minulých, kdy lidé jedli zdravě a potraviny nebyly ohorženy umělými hnojivy a pesticidy.

.: Mísa na ovoce, na salát nebo na chleba, funkční design z Mexika vychází z klasického tvaru tamních mís na ovoce, které se dříve vyráběly z mahagonového dřeva.foto: soutěž Red Dot Design (kadyra by modulo)

Designéři navrhují nové tvary klasických předmětů, které opět našly místo v našich kuchyních. Před několika lety by jste drtič bylinek v mnoha domácnostech nenašli. Dnes je ale jasné, že drcené bylinky bez chemické úpravy jsou ty nejzdravější, a tak se designéři snaží, aby i drtiče vypadaly v naší kuchyni moderně.

.: Nejlepším dochucovadlem jsou čerstvé bylinky. Tyto misky v moderním designu slouží k jejich drcení.foto: soutěž Red Dot Design (cop. GmbH)

A jak to vypadá s designem klasických servisů? Po době geometrických tvarů, které byly trendy pro loňskou sezónu přichází doba organických tvarů, které jsou však doplňovány o různé geometrické prvky.

.: Design tohoto výrobku kombinuje geometrický vzor a organický tvar.foto: soutěž Red Dot Design (B. Koch Jr.GmbH+Co KG)

Letošní sezóna je otevřená dobrým nápadům dotaženým do konce. Tvůrci a návrháři se inspirují klasickými tvary, ale dávají jim nový výraz a často i nové funkce za použití nejnovějších materiálů.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy pro moderní vaření

Kuchyňské nádobí by mělo splňovat celou řadu požadavků, především být praktické a skladné. Nabídka trhu je bohatá, stačí si jen vybrat...

Výběr článků

Načítám