Hlavní obsah

Interiérové retro doplňky ve stylu hippies

Interiéry, ve kterých žily květinové děti, hippies, byly zařízené velmi levně a nápaditě. Letošní léto se designéři nechávají touto érou inspirovat. Do módy interiérových doplňků se vrací velké výrazné květinové vzory, výrazné prošívání a dokonce i patchwork. Máme pro vás několik tipů na nápadité doplňky, které tato doba přinesla.

Článek

Hippies ze 70. let si libovali v pestrých a zajímavých vzorech, hlavně se snažili být nekonvenční. Byt inspirovaný touto érou je plný výrazných květinových motivů, které nejsou realistické, ale spíše naivní, vypadají jakoby je malovalo malé dítě a jejich barevnost je velmi pestrá.

.: Výrazné květinové vzory v akcentu moderní barvy fuchsiové.foto: IKEA

Příbytky hippies byly plné velkých symbolů, na zdech by jste nalezli výrazné květinové vzory, a stejně tak na polštářích a ložním prádle.

.: Deky a dečky, výrazné veselé barvy v teplých odstínech, to vše je letos v kurzu. Opět dominuje fuchsiová.foto: Scan Quilt

"Síla květin" byla jejich heslem, přírodní vzory a materiály si tak našly místa v mnoha domovech.

Letos nás trendy vyjdou levně

Inspirací pro letošní léto jsou také bohaté korálkové závěsy, které padají až na podlahu a člení prostor.

.: Stoluje se a povídá v sedě. foto: Bamboo technologies

V domovech se začínaly objevovat různé předměty z jiných kultur, sošky, misky z mušlí, slánky z kokosových ořechů, vše okázale levné a netradiční.

.: Mušle a nalezená sklíčka poslouží jako levný materiál pro vznik bohaté mozaiky.foto: Novinky

Koberce vznikaly sešíváním srolovaných bavlněných kusů látky k sobě a ještě byly zpravidla batikovány. S těmito koberci se můžete setkat v nejednom domě v Mexiku, kde je právě tato metoda velmi oblíbená zejména u méně movitých domácností.

.: Koberce vzniklé sešíváním kusů látek mají zajímavou duhovou barevnost. (39 Kč/ks)foto: IKEA

Látky se batikovaly, odbarvovaly se a díky svázání se měnily k nepoznání. K batice můžete použít Savo, izolepu, provázek, výrazné barvy, co koupíte v prodejně a na levném obyčejném ložním prádle vám vykreslí zajímavé obrazce.

.: Batikovaný polštář přinese do vašeho domova radost a pozitivní energii. (230 Kč)foto: Atelier Jitro

Všudy přítomné lehké deky, dekorativní dečky, polštáře a ponča na zahřátí podle tehdejších trendů vyrobíte za pomocí patchworkové techniky, která je založena na záplatování, kdy jsou různé druhy látek (můžete použít jakékoliv látky, které vám doma zbyly) sešívány k sobě.

.: Kusy bavlněných látek s květinovým potiskem.foto: Právo/Miroslava Kubišová

Díky sešití drobných stejně velkých kusů látky se vytvářejí bohatší obrazce, výsledný patchwork je ještě prošíván ozdobnými stehy. Patchworkové dečky najdeme na nábytku z přírodních materálů, zejména z exotických dřev.

.: Nábytek v přírodním exotickém provedení.foto: Bamboo technologies

Mnohé styly a postupy se vracejí a my si z nich pro své domovy vždy vybereme něco zajímavého, co se nám líbí. Nechte se inspirovat pro letošní léto a užijte si klidu a pohody, když totiž cokoliv zničíte, nemusíte si dělat vrásky, škoda nebude příliš velká.

Reklama

Související témata:

Související články

Do postele pohodlně a se šarmem

Pyžama a noční košile jsou klasickým dárkem, kterým se nedá nic zkazit, vylepšit ale rozhodně ano. Je však třeba trochu zapřemýšlet a onu všední, prozaickou...

Závěsy a záclony zkrášlí interiér

Jsou to právě záclony a závěsy, které dotvářejí celkový vzhled interiéru a činí jej útulným. Textiliemi můžeme vtisknout domovu novou tvář, obměňovat jej,...

Výběr článků

Načítám