Hlavní obsah

Zahradní nábytek může být elegantní i pohodlný

Právo, Gisela Růžičková

Při výběru zahradního nábytku bereme v úvahu celkové uspořádání zahrady. Kvalitní nábytek nebude jen příjemným místem pro odpočinek, ale i výrazným architektonickým prvkem v dobře založené zahradě.

Foto: firem Egoé, Gandia Blasco, Ikea, Kettler, Nábytek Olešná , Právo

Obdivovatelé černo-bílé klasiky mohou přenést trochu elegance i na svoji zahradu v podobě sestavy Black & White. Křesla a stoly vyrobené z hliníku jsou doplněné luxusním výpletem z tkaniny Textilene a stylovými poduškami,Kettler.

Článek

Velkou roli proto bude hrát dispoziční a prostorové řešení zahrady. Chceme-li na zahradě bydlet, zvolíme stabilní nebo přenosný nábytek. Na výběr máme hodně materiálů, ať už dřevo, kov, plast, ale i kámen nebo beton.

Volba závisí především na způsobu využívání prostoru. Kvalitativně i konstrukčně se bude lišit nábytek k příležitostnému posezení od nábytku, který budeme používat každý den.

V módě jsou decentní barvy

Nábytek si obvykle nepořizujeme v extravagantních barvách. Pro oživení slouží hlavně pestré podušky. Letos jsou módní spíše tlumenější barvy, a to i podušek. Ale kdo má rád veselé barvy, neměl by se nechat odradit je užít i na zahrádce.

.: Tento nábytek svým designem doslova rozmazluje své majitele (stůl nízký 90x90x30 cm polyetylen, eloxovaný hliník za 17 675 Kč a křeslo Modular 3 z téhož materiálu, polyuretanové polštáře potažené koženkou za 43 935 Kč). foto: Právo/archiv firmy Gandia Blasco

Decentní barvy působí luxusním dojmem a umožňují, aby se pozornost soustředila na design samotného nábytku, na jednotlivé detaily. V barevném provedení nábytku, kromě klasiky jako jsou hnědá, černá nebo bílá, se začíná prosazovat např. neobvyklá šampaňská metalíza.

Hitem léta jsou výplety

Díky nim si nábytek zachovává přirozený vzhled. Výplety se také snadno udržují. Nemusíme se o ně bát ani při letní bouřce a případné nečistoty stačí jen opláchnout proudem vody. A tím péče o nábytek končí.

Odolnost, přírodní vzhled a snadná údržba však nejsou jedinými důvody, proč jsou výplety žádané. Ve vyplétaných křeslech se příjemně sedí i bez podušek, vlákna se totiž na slunci nerozpálí, navíc jsou pružná, a to do té míry, aby se v nich pohodlně sedělo, ale zároveň s časem nedocházelo k jejich povolování.

.: Série ÄPPLARÖ, vyrobená z odolného a tvrdého akátového dřeva, vydrží na zahradě spoustu let díky ošetření povrchu naolejováním (nastavitelné křeslo 1290 Kč, skládací stůl 2990 Kč, skládací židle 799 Kč). foto: Právo/ archiv firmy Ikea.

Chceme-li sedět opravdu měkce, můžeme použít třeba sedák místo celé podušky. Syntetický materiál vláken umožňuje barevné varianty - milovníci přírodního vzhledu zvolí béžovou, kdo hledá avantgardu, dá přednost černé.

Výplety se nejčastěji objevují v kombinaci s hliníkovou konstrukcí. Díky tomu odpadají starosti s korozí materiálu. Hliník je oblíbený také díky své lehkosti a stabilitě.

Kvalita a odolnost

Nábytek by měl být hlavně funkční a pevný. Jedině pak může být i pohodlný a odolat nepřízni počasí. Měl by splňovat naše očekávání i z hlediska funkce, kterou má plnit. Jinak budeme vybírat stůl a židle do zastřešeného prostoru k posezení a jinak soupravu ke slunění a relaxaci na otevřené stanoviště. Zanedbatelný není ani prostor.

.: Milovníci zahradního nábytku z masivního dřeva, který se hodí převážně do stylových exteriérů, mohou vybírat z domácích i exotických dřevin (stůl 3800 Kč, židle 1850 Kč). foto: Právo/archiv firmy Nábytek Olešná

Nábytek by nás neměl omezovat při pohybu na zahradě ani na terase. Výhodou jsou stohovatelné či skládací židle, které ušetří dost místa v sezoně i při pozdějším uskladnění. S pohodlným sezením souvisí i podlaha. Měla by být přinejmenším rovná a v případě, že se rozhodneme pro dřevěný nábytek, i odizolovaná.

Dřevo je stále žádané

Dřevěný nábytek je oblíbený hlavně proto, že jde o přírodní obnovitelný materiál, dobře se opracovává a z hlediska zahradní architektury se hodí do každého prostředí. Je také cenově přijatelný.

Nábytek z domácích dřevin (borovice, smrk, modřín, dub) vystavený povětrnostním vlivům bude vyžadovat kvalitní impregnaci, ale hlavně pravidelnou údržbu spočívající v obnově nátěrů.

.: Jednoduchý a přitom výrazný nábytek Axis těží ze spojení hladkých desek a lehkých ocelových profilů, (vlevo). Kombinace hliníku s černým výpletem vytváří efektní design sestavy Sena. Výhodou je polohovatelné křeslo. foto: Právo/ archiv firemKettler a Egoé

Stále více se zaměřujeme na zahradní nábytek z exotických dřevin jako je teak, mahagon, bangkirai, iroko, které jsou pevnější, trvanlivější a odolnější, ale i ty potřebují pravidelné ošetření. U dřevěného nábytku si pohlídáme kvalitu použitého materiálu, spojovacích prvků, pohodlnost a povrchovou úpravu.

Lehký a decentní kov

Aby byl kovový nábytek pohodlný, musí být dobře opracován a vybaven textilními polštáři. Jeho stabilitu ovlivní zpevněná plocha. Tvar by měl být co nejjednodušší. Výhody kovu spočívají v dobré trvanlivosti a vysoké nosnosti.

Obzvlášť kovový nábytek opatřený plastovým povrchem v různých barvách odolá větru, dešti i slunci, takže se uplatní na všech terasách, balkonech, v zimních zahradách i pod pergolami. Výhodné je, že se dá jednoduše stohovat a v technické místnosti nezabere moc místa.

.: Vzdušná a lehoučká je tato sestava díky hliníkové konstrukci a pružnému syntetickému výpletu s pětiletou zárukou proti korozi.foto: Právo/Archiv Kettler

Předností tohoto nábytku je pevnost a trvanlivost díky moderním technologiím a povrchovým úpravám. Moderní kovový nábytek se vyrábí z odlehčených ocelových trubek, rozličných tenkostěnných profilů a z hliníku.

K dispozici je škála kovového nábytku v kombinaci s přírodním dřevem, s mnoha druhy moderního polstrování a s nezbytnými doplňky. Dáme si pozor na kvalitu provedení svarů a povrchovou úpravu.

Moderní plast nezklame

Zahradní nábytek vyrobený z plastu je lehký, odolný a snadno ho přemístíme z místa na místo. V různých provedeních, v neobvyklých moderních i klasických designech dokáže zvednout náladu a ráz každé zahrady.

Vyrábí se v širokém tvarovém i barevném sortimentu. Jeho nevýhodou je rychlé stárnutí a vyblednutí barvy.

.: Lehké konstrukce španělského zahradního nábytku jsou z eloxovaného hliníku v kombinaci s deskovými díly z hladkého polyetylenu (židle Tram 49x45x50 cm za 14 900 Kč a stůl Tram 73x73x73cm za 22 725 Kč). foto: Právo/ archiv firem- Gandia Blasco,

Novinkou na trhu je umělý ratan, představující nastupující trend v oblasti zahradního nábytku, protože je podstatně odolnější vůči přírodním vlivům a škůdcům než přírodní ratan, zaručuje stálobarevnost a výrobci tvrdí, že je téměř nezničitelný. Vyrábí se ze speciálních vláken, většinou v bílé nebo v přírodní barvě, jimiž se obtáčejí a vyplétají hliníkové konstrukce.

K údržbě tohoto materiálu pak postačí jen kbelík vlažné vody. U plastového nábytku pohlídáme nosnost židlí a sedaček, barevnou stálost, odolnost proti povětrnostním vlivům a znečistění výrobků. Cena kvalitnějších plastů, které vynikají barevnou stálostí a pevností, je srovnatelná s cenou kvalitní dřevěné soupravy.

Reklama

Související články

Letní večery zpestří posezení na zahradě

Garden living je módní výraz pro bydlení na zahradě. Tento životní styl nám umožní i spousta věcí, s nimiž si domácnost pod širým nebem můžeme zařídit....

Výběr článků

Načítám