Hlavní obsah

Grilování pod širým nebem dodá letním večerům jiskru

Právo, Bohuslav Hatina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě je zahrada vítaným zeleným pokojem navíc - pod širým nebem. V zahradních terasách, pergolách, altánech pobýváme rádi s rodinou nebo s přáteli. Chybět tu nesmějí krby, grily, udírny či ohniště, které dají letním večerům tu pravou jiskru.

Foto: Petr Hloušek, archiv firem Krby Morava, Krby Věříš a Grily Weber, Právo

V létě trávíme na zahradě nejvíce času a většinou tu i připravujeme jídlo. K tomu se nám hodí třeba tento uzavřený gril Brego od firmy Krby Věříš.

Článek

Teplé letní dny i večery jsou příjemné, a tak se snažíme většinu svých aktivit přenést právě do zahrady, včetně přípravy jídla. Můžeme mít noblesní betonový krb stejně tak jako malý přenosný gril - obě zařízení poslouží stejnému účelu - přípravě nejrůznějších pokrmů ve venkovním prostředí.

.: Stavěné zahradní krby musí mít odpovídající základy, optimální volbu stavební technologie a materiálů, proto jejich stavbu svěříme odborníkům. Orientační cena tohoto krbu je 60 až 80 000 Kč. foto: Právo/Krby Morava

Přímé a nepřímé grilování

Existují dva způsoby grilování - přímý a nepřímý. Během přímého grilování je připravované jídlo přímo vystaveno žáru. Proto musíme pokrm v polovině grilování obrátit, aby se z obou stran dokonale propekl.

Tento způsob se používá hlavně při přípravě hamburgrů, steaků, kotlet a všech dalších pochoutek a jejich příprava trvá 30 minut.

Nepřímý způsob grilování je podobný pečení v troubě, kdy je pokrm umístěn mezi zdroji tepla. Spodní část grilu a jeho víko odrážejí stoupající horký vzduch, takže se jídlo ohřívá rovnoměrně, stejným způsobem jako v jakékoli jiné horkovzdušné troubě.

Tak se griluje např. drůbež, šunka nebo velké kusy, které potřebují delší dobu trvající tepelně stálé grilování.

.: Klasický zahradní krb stavěný na míru, cena od 50 000 do 70 000 Kč. foto: Právo/Krby Morava

Výběr vhodného místa

Grilováním připravujeme rozmanité množství jídel, masitých nebo zeleninových, na ohni, žhavých uhlících nebo na plotně.

Při grilování budeme pracovat s ohněm, elektřinou či plynem, proto místo musí mít dostatečně stabilní podklad, nejlépe dlažbu nebo jinou nehořlavou podložku, bezproblémový přístup, dostatečně volný prostor kolem krbu a také dostatek prostoru pro přípravu a konzumaci pokrmů.

Postavit, nebo koupit?

Stavěné zahradní krby jsou naprosto individuální, podobně jako otevřené interiérové krby, proto jejich stavbu svěříme odborným firmám. Krb musí mít totiž odpovídající základy, správnou volbu materiálu a stavební technologie, včetně dodržení parametrů pro stavbu komína.

K samotnému krbu se také musí vybudovat odpovídající zázemí s odkládacími plochami, místem pro skladování dřeva a grilovacího náčiní.

.: Stavěný zahradní krb. Spodní hranice ceny je uváděna bez výbavy.(Krby Morava)-vlevo. Zahradní krby v celkem pěti provedeních dodává firma Krby Věříš. Každý typ je stavebnice, sestavená nasucho. Komíny mají různé délky, podle výšky pergoly nebo střechy. foto: Právo/Krby Morava, Krby Věříš

Můžeme pořídit již hotový výrobek, který dovezeme domů a podle návodu sestavíme. Nejrozšířenější jsou prefabrikované betonové krby, nevyžadující nijak složitou montáž. Jsou to buď zahradní krby betonové, nebo lité z lehčeného betonu.

Krby tvoří betonové konstrukce, které mají vysokou pevnost a nosnost, umožňující snadný transport z obchodu do zahrady. Menší krby se prodávají jako jeden kus, větší sestavy rozložené. Jejich montáž většinou použití malty nebo lepidla, a proto je velmi rychlá.

Srdcem krbu je ohniště

Nejdůležitější částí každého krbu je ohniště. Může být jednoduché (betonová deska), případně doplněné litinovou mřížkou, skrz kterou propadává popel do popelníkové části.

Nad ohništěm je rožniště, většinou z nerezového vyjímacího roštu, na kterém se připravuje vlastní jídlo. Vyplatí se rošt otočný, který je zavěšený na ocelovém rameni a umožňuje tak pohyb horizontálním i vertikálním směrem.

V závislosti na stupni připravenosti pokrmu nebo síle žáru lze rošt snadno posouvat nahoru a dolů, případně ven z rožniště.

.: Plynový gril Genesis E 310 Copper má mimo jiné tři nerezové hořáky, dvě nerezové pracovní plochy, grilovací rošt a připojení na běžnou 10kg PB bombu. Cena 31 890 Kč. foto: Právo/Grily Weber

V případě potřeby se může rošt nahradit také jiným zařízením - otáčecím rožněm nebo grilovací jehlou. Rošt můžeme z krbu i zcela jednoduše vyjmout a opékat si na vidlicích špekáčky.

Nezbytnou součástí krbu je komín. Bývá buď betonový, nebo plechový z nerezového, měděného či ocelového plechu natřeného speciální černou barvou. Protože krb provozujeme ve venkovním prostředí, může být komín nízký, dutý, bez obvyklé komínové klapky.

V horní části je plechový komín opatřený stříškou, která jednak brání zatékání deště do krbu, jednak reguluje jeho tah.

Betonové komíny bývají zakončeny komínovou hlavou. Deska s litinovou mřížkou pro propadávání popela může být prodloužena až do stran, aby tak mohla vytvořit praktickou odkládací plochu pro nádobí i pro odložení roštu po dokončení přípravy jídla.

Součástí krbu bývá v jeho spodní části zásobník dřeva a také místo pro uložení grilovacích potřeb a dalšího krbového náčiní. K obsluze ohně je nezbytná především lopatka a pohrabáč. Veškeré kuchyňské náčiní na grilování by mělo mít delší rukojeti, které nás ochrání proti žáru.

Mobilní gril

Nejjednodušší grily jsou na trhu k dostání buď jako menší, či větší plechové nádoby s nožičkami a roštem. Někdy se prodávají v kufříku, jehož víko a dno slouží jako ohniště a protivětrná clona.

.: Můžeme vlastnit velký nebo docela malý krb či jednoduchý přenosný gril, vše slouží stejnému účelu: přípravě jídla, na kterém si pochutnáme pod širým nebem. foto: Právo/Petr Hloušek, archiv firem Krby Morava, Krby Věříš a Grily Weber

Topí se v nich dřevěným uhlím nebo dřevem. Jsou levné, nevýhodou je jejich značná nestabilita. Dražší grily této kategorie jsou vybaveny polohovacími nožičkami, které lze v případě nerovnosti terénu upravit tak, aby gril byl stabilní. Grilujeme-li častěji, vyplatí se nám pořídit si stabilnější výrobek vybavený pevnou konstrukcí s kolečky.

Narozdíl od běžných přenosných grilů jsou vybaveny praktickými odkládacími plochami. Oblíbené jsou krby kruhové, opatřené odklápěcím víkem. To slouží jako ochrana proti větru a také jako poklice ke zvýšení teploty při grilování.

Plynový a elektrický gril

Konstrukce plynového grilu zaručuje malé nároky na prostor, přitom má dostatečně velkou plochu na přípravu i většího množství jídla. Pokrm se na něm rychle připraví, gril má plynulou regulaci žáru a snadno se přenáší, protože kvůli nádobě s plynem má kolečka.

Grilovací plocha může mít podobu teflonové desky, pod níž jsou uloženy hořáky. Hlavně má lávové kameny, které po rozpálení žhnou a působí jako uhelné nebo dřevěné uhlíky. Vlastní příprava pokrmu probíhá na roštu nad kameny. Lávové kameny mají několik výborných vlastností: dobře drží teplo, pohlcují tuk, šťávu a pachy.

.: Víceúčelový zahradní gril, cena od 15 800 Kč foto: Právo/Krby Věříš

Obdobně komfortní jsou i grily elektrické, rovněž skromné na prostor. Grilujeme přímo na teflonové desce, v níž jsou zabudovány elektrické spirály. Práci s těmito typy grilů ocení hlavně nováčci, protože jsou jednoduché a bezpečné.

Klasický gril má magické kouzlo

Všichni gurmáni, kteří o grilování vědí své, uvádějí, že nejchutnější je maso připravené na grilu klasickém, v němž zapalujeme dříví nebo dřevěné uhlí. Nechybí romantika s vůní marinády ukapávající do ohniště a uklidňující, nenapodobitelný pohled do řeřavých uhlíků.

Dřevěné uhlí zapalujeme speciálními podpalovači, nebo můžeme nejprve spálit trochu dřeva a pak na něj nasypeme uhlí. Pracujeme s ohněm, proto musíme dávat pozor na dřevěné pergoly a terasy. Uhlí nesmí hořet, pouze žhnout. To platí i o dřevu.

Dřevo by mělo být dostatečně vyschlé, naštípané na menší kousky, tvrdé, které hoří déle a neodlétávají z něj jiskry. Pro roztopení můžeme použít měkké dřevo a později přiložit tvrdé. Jestliže grilujeme delší dobu a je třeba palivo přikládat, umisťujeme ho po stranách tak, aby plameny nezasahovaly na připravované jídlo.

Reklama

Související články

Infrasauna neztenčí vaši peněženku ale tělo

Novinkou v saunování jsou tzv. infrasauny, které se od původních saun liší v tom, že teplo proniká díky přenosu záření nejen k povrchu, ale i dovnitř lidského...

Moderním interiérům sluší stylové radiátory

Chystáte se rekonstruovat byt a zvažujete, že by novému interiéru náramně slušel nový, samozřejmě výkonný a přitom i estetický radiátor? Radiátory jsou v téměř...

Výběr článků

Načítám