Hlavní obsah

Oblíbený kus nábytku vynikne v minimalisticky zařízeném interiéru

Když budete mít celý byt zařízený v jednoduchém a strohém minimalismu více vyniknou výrazné a zajímavé nábytkové kousky. Pokud máte nějaké své oblíbené křeslo, drahou knihovnu nebo postel se zajímavým designem, tak zkuste vše ostatní zařídit jednoduše, abyste dali oblíbenému kusu nábytku velký prostor a všichni se mu mohli obdivovat. Nechte se inspirovat.

Článek

Minimalistický nábytek musí vynikat jednoduchostí a čistotou linií, rozhodně na něm nehledejte zdobné prvky, žádné nemá. Dominantní je u něj barva a funkčnost. Lidé si v něm libují od padesátých let 20. století a užívají si dojmu, který z něj mají.

.: Nechte vyniknout třeba židle zajímavých tvarů.foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

V minimalistickém bytě působí vše uspořádaně. Geometrické tvary, které mu jsou vlastní, umožňují obdivovat se nábytku jednoduchého a elegantního designu. Pozornost je upřena na barevnější a tvarově zajímavější kusy nábytku.

Foto: archiv firem Elmat, Henkel, Keraben, Kerabel a Rako , Právo

Moderní byt s retro doplňky.

.: V minimalistickém bytě má sólo toto retro křeslo.foto: Právo/archiv firem Elmat, Henkel, Keraben, Kerabel a Rako

Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása o minimalismu to platí dvojnásob. Důležité jsou detaily provedení.

.: Pro minimalismus je typická uměřenost.foto: Olgoj Chorchoj

Snad jen jedinými doplňky jsou předměty s geometrickou dekorací. Můžou jimi být třeba tapety nebo potisk na polštářích. V minimalistickém bytě je položen jednoduchý koberec, může mít ale geometrický vzor.

.: Huňatý koberec by neměl být příliš zatěžkán nábytkem.foto: Voïvo Wool

Veškeré doplňky jsou podřízeny hlavně funkčnosti a nejsou nijak zvlášť zdobné, ba naopak spíše velmi strohé. V minimalismu vládne jednoduchá geometrie, opakující se čtverce, obdélníky a kola.

.: K minimalismu patří geometrické tvary. foto: www.KFF.de

Letos se ale minimalismus vyvíjí, a tak nečekejte, že to budou jedině strohé geometrické vzory, které jej budou krášlit. Ke slovu se dostává i krajkový vzor a bohatý ornament, jak vidíte dole na variacích minimalistické pohovky.

.: Minimalistická pohovka může mít letos řadu podob, může být z kůže, s romantickým potiskem nebo ve výrazné barvě. Maxim Velčovský a sofa Mozaik. foto: UP závody

Ano, dnes klidně můžete použít krajku, na minimalistickém nábytku letos najdeme i bohatý ornament a výšivku. Změny se ale netýkají jen jeho tvaru, ten zůstává nezměněn, to, co se mění, je potisk na textíliích a dezén na křeslech apod.

.: Minimalistické křeslo Tobias s bohatým ornamentem.foto:nábytek Torrimex

Minimalistický nábytek již nedekorují jen jednoduché vzorce, ale i složitější obrazce. Bohaté romantické krajky, vzory jako ze zámeckých drahých látek. To všechno dnes objevíme na jinak skromných ale elegantních designových kusech.

Reklama

Související témata:

Související články

Fascinace bytem zařízeným ve stylu biedermeieru

Přírodní materiály se opět začaly v našich domovech používat, letošní rok je ve znamení příklonu k ekologii. V minulosti byly přírodní materiály také velmi...

Výběr článků

Načítám