Hlavní obsah

Horké letní dny zchladí vhodná klimatizace

Právo, Gizela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klimatizace patří mezi optimální řešení v horkých letních dnech, takže se pomalu stává standardním vybavením našich domácností. Dnes už si ji pořizujeme nejen kvůli ochlazování vzduchu v létě, ale i kvůli ekonomickému způsobu vytápění.

Článek

Na výběr máme dva typy klimatizace - přenosnou a dělenou. Dělená klimatizace je účinnější než přenosná, a vyplatí se zejména pro dlouhodobé řešení.

Výběr vhodného typu a výkon klimatizace je nutné konzultovat s odborníkem, neboť klimatizovaná domácnost může zajistit komfortní teplotu v místnosti jak v letních vedrech, tak po zbytek roku.

Při výběru klimatizace se zaměříme zejména na místnost, kterou chceme klimatizovat. Ať už jde o plochu místnosti, plochu oken a jejich orientaci ke světovým stranám, spotřebiče v místnosti produkující teplo či tepelnou izolaci klimatizované místnosti. Tyto údaje jsou důležité při volbě výkonu a typu klimatizace.

:. Mobilní klimatizace AW-12A s vysokou energetickou účinností, tichým provozem, regulovatelným termostatem, antimikrobiálním filtrem, 12-hodinovým časovačem a dálkovým ovladačem také topí pomocí tepelného čerpadla (A-Z Klima, 14 756 Kč). foto: Právo/archiv A-Z Klima

Přenosná klimatizace

Je to mobilní přístroj, který lze bez dalších stavebních zásahů postavit do místnosti a v případě potřeby ji jednoduše přemístit. Kromě zapojení do elektrické sítě vyžaduje také odvětrání teplého vzduchu flexibilní hadicí ven z místnosti.

U mobilní klimatizace máme na výběr ze škály výrobků, které se liší především výkonem a komfortem ovládání. Výkon se pohybuje mezi 1,8-3,5 kW.

Jednotka může být vybavena displejem a dálkovým ovladačem, který zpříjemní ovládání klimatizační jednotky. Ceny mobilních klimatizací se pohybují běžně od 7000 do 15 000 Kč.

Účinnost přenosné klimatizace zdaleka nedosahuje efektivity dělených klimatizací, takže slouží většinou jako nouzové řešení ochlazování místnosti.

:. Vysoce účinné mobilní jednotky ETA 2573 uspoří energii, rychle chladí i odvlhčují, nevyžadují odbornou montáž a mají záruční a pozáruční odborný servis. Typy ETA 3573 a 7573 mají možnost elektrického topení (ETA, od 8000 Kč).foto: Právo/archiv ETA

Dělená klimatizace

Zahrnuje dvě jednotky: vnitřní, umístěnou v místnosti na stěně pod stropem a vnější, která se instaluje na zeď, střechu nebo na balkon.

Teplo je odváděno potrubím spojujícím obě jednotky pomocí chladiva (podobně jako u chladniček). Instalace dělené klimatizace je náročnější. Vyžaduje stavební zásah pro umístění vedení mezi jednotkami a zapojení na chladicí a klimatizační zařízení.

Účinnost a komfort tohoto typu je výrazně vyšší než u přenosné klimatizace.

Ceny dělených klimatizací se pohybují v závislosti na kvalitě, výkonu a funkcích od 10 000 Kč výše. K této ceně je třeba připočítat náklady na odbornou instalaci a montáž. Záleží na náročnosti instalace a délce vedení mezi jednotkami, přičemž je třeba počítat minimálně s 5000 Kč.

:. Klimatizační jednotka K-12.1 podle potřeby dochlazuje nebo dohřívá prostředí místnosti na požadovanou teplotu, během dohřívání místnosti pracuje na principu tepelného čerpadla (Karma, 15 550 Kč ). foto: Právo/archiv Karma

Větrání a odvlhčování

Kromě chlazení vzduchu mají klimatizace další užitečné funkce. Lze je použít k větrání nebo odvlhčování místnosti, kvalitní modely jsou dokonce vybaveny filtry, které čistí vzduch od prachu i bakterií, některé vzduch dokonce ionizují.

Dosud trochu opomíjenou funkcí většiny klimatizací je ohřívání vzduchu, které lze využít zejména na jaře a na podzim, kdy se venkovní teplota pohybuje nad 0 °C.

V takovém případě dokáže klimatizace ohřívat vzduch mnohem levněji než běžné vytápění elektřinou nebo plynem. Důvodem je tepelné čerpadlo, které využívá teploty okolí a dokáže ho zužitkovat pro ohřev vzduchu v místnosti.

:. Krásným bytovým doplňkem s propracovaným designem jsou nástěnné split jednotky v provedení ART COOL (LG, 27 900 Kč). foto: Právo/archiv LG

Výběr a montáž

Jestliže se rozhodneme pro klimatizaci, zvážíme, jaké funkce od přístroje požadujeme. Chceme-li např. pouze ochlazovat vzduch a nebo jej také ohřívat. Budeme-li používat klimatizaci po větší část roku, měli bychom znát její spotřebu.

  • Nejúspornější modely jsou označeny energetickou třídou A, modely s vysokou spotřebou jsou zařazeny do třídy D nebo E.
  • Instalaci dělené klimatizace svěříme odborné firmě, abychom si ušetřili případné problémy s nesprávným zapojením či reklamací, jejíž součástí je potvrzení o odborném zapojení přístroje.
  • Kromě ceny a parametrů klimatizace bychom se měli zajímat o zajištění servisu.
  • Někdy se zdánlivě výhodná cena nemusí vyplatit, budeme-li nuceni v případě poruchy složitě shánět odborníka, který daný typ opraví.
  • Životnost klimatizace výrazně prodloužíme pravidelnou údržbou a čištěním přístroje.

:. Přenosná klimatizace AMD 096 s kapacitou chlazení 2,6 kW a topným tělesem 1,2 kW (vlevo). Splitová klimatizace Invertor AMC 996 má kapacitu chlazení 2,6 kW, kapacitu ohřevu 2,8 kW, (vpravo).foto: Právo/archiv firem A-Z Klima, ETA, Karma, LG a Whirpool

Požadovaný výkon klimatizace
ProstorVýkon
do 50 m32,0 kW
50- 60 m32,7 kW
60- 90 m33,5 kW
100- 125 m33 5,0 kW
120- 170 m37,0 k

Reklama

Související články

Moderní zrcadla nejen pro vaši koupelnu

Zrcadlo odráží díky hladkému povrchu světlo, a to umožňuje, že v něm můžeme vidět svůj obraz. První zrcadla tvořila kdysi deska z leštěného kovu, nejlépe...

Výběr článků

Načítám