Hlavní obsah

Suché květiny nepatří do koše, ale na sváteční stůl

Dostali jste krásné řezané květiny, ale ty pomalu uvadají, co s nimi? Vyhodit je? Kdepak, pokud jsou od milé osoby, byla by škoda, nenechat si je na památku. Usušte je a zkuste vytvořit zajímavé a nevšední dekorace. Máme pro vás několik pěkných tipů, jak z nich udělat pýchu svátečního stolu.

Článek

Prvním tipem je usušit květy růží a jimi pak obložit stylový talířek. Doprostřed umístíte svíčku nejlépe v barvě růží - pokud máte bílé růže, zvolte bílou svíčku, pokud máte rudé růže, zvolte červenou, a jestli máte tak jako my na obrázku růžové nebo karmínové růže, můžete klidně vyzkoušet svíčku v trendy fialové barvě.

.: Stačí skleněná miska a pak už jenom pomalu střádat květiny. foto: Novinky.cz

Suché květiny můžeme lehce nabarvit

Je třeba počítat s tím, že když se květiny usuší tak změní barvu, ztmavnou. Nic se ale neděje, pokud se vám jejich výsledná barva nelíbí, vemte do ruky obyčejné anylinkové barvy a vybarvěte si je, pak je opět nechte zaschnout a můžete se těšit z nevšední a velmi originální barvy. Třeba z modrých, nebo černých růží.

.: Když některé květiny nabarvíme, vznikne nám nevšední - exotická kytice.foto: Jitka Bukovjanová

Bohatou kytici na stůl vytvoříte za pomocí zelené květinářské pěny, kterou umístíte dostředu mísy, do ní pak zapícháme jednotlivé stvol. Tuto pěnu koupíte v potřebách pro zahrádkáře nebo kutily cca za 50 Kč. Protože jde o suché květiny, můžeme využít i proutěné ošatky a květiny aranžovat do ní.

.: Suchá květina v proutěném košíčku.foto: novinky.cz

Dobrý tipem je usušit si květiny, které voní i po uschnutí. Krásná je levandule, pokud k ní z volíte vhodnou vázičku, jistě vás potěší nejen tím jak vypadá, ale i tím, jak pěkně provoní váš domov.

.: Tato kytice se hodí do každého interiéru. foto: novinky.cz

Pokud chcete, aby si květiny zachovaly i po zaschnutí svůj původní tvar, tak je pověste na niť stvolem vzhůru a zavěste na nějaké suché místo.

U růží, které mají široké květy si ještě můžete pomoci podložkou, papírem, který umístíte těsně pod květy, lístky se tak neslepí k sobě, ale zůstanou krásně otevřené.

.: Růže se širokými květy. foto: Právo/Josef Sus

Suché květiny budou perlou vašeho svátečního stolu po dlouhou dobu. Můžete je naaranžovat klidně i do vysokého poháru nebo zdobné sklenice, její vnitřek můžete vysypat nalezenými kamínky nebo ozdobnými sklíčky či perličkami.

.: Klasicistní aranžmá - nechte se inspirovat.foto: Jitka Bukovjanová

Opravdou parádou je, když s květinou vyladíte i ostatní doplňky na stole, prostírání, barvu příborů nebo ubrousků. Pokud máte doma klasickou jídelní soupravu, tak úplně postačí zvolit správnou barvu ubrusu, naaranžovat květinu a dojem ze stolu doplnit o ubrousky v barvě květiny. Každý den tak u vás doma může být svátkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám