Hlavní obsah

Mozaiky se staly hitem kuchyní i koupelen

Mozaiky, interiérová výzdoba sestavená z malých plošných kostek, je v dnešní době velkým hitem pro interiér i exteriér. Ať už jde o mozaiky kamenné, skleněné nebo keramické, všechny jsou dnes považovány za jednu z nejmodernějších možností obkladu, ačkoli paradoxně historie mozaiky sahá až čtyři tisíce let do minulosti jsou dnes stále trendy.

Článek

Práce s mozaikou přináší velké možnosti. Každý se může stát umělcem a vytvořit si byt nebo kancelář podle svých představ. Umístění mozaiky na stěnu kamkoliv v bytě není nic těžkého a zvládnete to sami. Návod najdete zde.

Další možností je nechat si vyrobit mozaiku na zakázku, ale pokud doma zaimprovizujete s různými druhy obkladu, budete z výsledku mít jistě radost.

.: Mozaikový obklad je stále v kurzu.foto: Villeroy

Prolínání sytosti barev je jednoduchou záležitostí

Není od věci vsadit na namíchanou paletu barev v podobném odstínu nebo v barvách, které k sobě ladí. Barvy si nechte namíchat v přesném procentuálním poměru, dosáhnete tak postupného odstínování a prolínání sytosti barev.

.: Mozaika patří i na podlahu.foto: Fortel Design mosaic

Uvažujte také o tom, jaké barvy ve vašem interiéru převažují. Mramorová mozaika může přinést barvu a život do strohého interiéru a naopak tlumené přírodní tóny se hodí do barevně výraznějšího interéru.

.: Klasická mozaika jako dekorace i obklad do koupelny. foto: Villeroy

Letos jsou trendy kovové odlesky, zlaté, bronzové i stříbrné, pokud chcete mít mozaiku podle současných trendů, zkuste skleněné kostky se zapuštěným plátem metalického materiálu.

.: Mozaika našla uplatnění i v kuchyni. foto: BEKO

Mozaika se postupem času designově i technologicky neustále vyvíjela. První byly vyráběny ručně. Původní motivy byly figurální a třeba v Pompejích se mozaika používala i v klenbách chrámů a na podlahách bazilik, dnes je její použití téměř neomezené. Zdaleka již neplatí, že se mozaika hodí pouze jako obklad do koupelny.

.: Mozaiku můžete užít i jako dekorační lem okolo klasických dlaždic. Dlaždice jsou namíchány z teplých tónů. foto: Fortel Design mosaic

Dokonale zvoleným motivem oživíte kuchyňskou linku, pokud ji použijete místo dlaždic, a můžete si dlaždicemi obložit i stěnu v obývacím pokoji. Mozaika totiž není jen praktickým, ale i dekoračním interiérovým doplňkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Originální mozaika do vašeho obýváku

Obložit si moderním způsobem stěnu v obývacím pokoji může být nejen hezké, ale i praktické a hlavně - budete mít radost z vytvoření neopakovatelné a originální...

Ozdobte podnos originální mozaikou

Skládáním barevných kamínků lidé nádherně dokázali zobrazovat zvířata, různé postavy, květiny nebo ornamenty. Jejich pestrost nikdy nevybledne. Zkusme si také...

Výběr článků

Načítám