Hlavní obsah

Knihovna místo dělící příčky vykouzlí s prostorem divy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostoru není nikdy dost, pořád vymýšlíme, jak jej zvětšit a jak jej upravit přesně podle našich představ. Než ale dělat stavební úpravy, je lepší zkusit něco méně nákladného, zkusit myslet na možné změny dopředu a pořídit si variabilní nábytek. Jedním z těchto kusů může být přemístitelná knihovna použitá jako dělící příčka.

Článek

Letos je oblíbené koncipovat knihovnu zároveň jako dělící příčku prostoru, může simulovat stěnu nebo schody. Zkuste tak knihovnou oddělit třeba společenskou část vašeho obývacího pokoje od jídelní části, nebo pokud máte více dětí v jednom pokoji, vytvořte jim soukromí.

.: Přemístitelná knihovna ALLARD, která poslouží jako příčka je vyrobena z odolného dřeva.foto: Vopa nábytek

Výhodou takových dělících příček je, že je v budoucnu lehce zrušíte, a pokud budete mít náladu na jiné prostorové řešení, tak s ním budete hned hotovi. Přestavit nábytek v bytě někdy pomáhá, pokud začínáte novou životní etapu, a nebo jen potřebujete změnu, ale stěhovat se nechcete nebo nemůžete.

.: Knihovna může být vkusným doplňkem interiéru.foto: Novinky / Eva Rajlichová

Přemístitelným nábytkem se dá řešit leccos a můžete díky němu udělat i něco pro svou pohodu. Změna je život, nebojte se jí. Nemusí být vždy k lepšímu, ale výhodou je, že pak můžete nábytek bez problémů vrátit na jeho původní místo.

.: Knihovna, co skvěle oddělí prostor (IKEA).foto: IKEA

Pořídit si můžete i závěsnou knihovnu, nezabere tolik místa co klasická knihovna, a přesto třeba v malých bytech a garsoniérách splní svůj účel. Můžete si také zřídit čtenářský koutek, s vysokou lampou a křeslem.

.: Originální knihovna s poličkami na různé velikosti knih. Prostřednictvím spojovacích dílů je z ní možné vytvářet delší sestavy.foto: Alax nábytek

Dvířka u knihovny vás zbaví starostí z usazování prachu na knihy, zkuste do nich investovat. Někdy je možné zakoupit dvířka přímo u prodejce, jindy si je můžete nechat přimontovat na zakázku.

.: Knihovna jak má být, z masivu a od truhláře.foto: truhlářství Radek Leitl

Vyplatí se proto investovat do kvalitnějšího dřeva, aby panty dobře držely i několik let poté, a to zvláště tehdy, když budete knihovnu přesouvat. Můžete si zkusit nechat třeba zrestaurovat starou knihovnu, materiály byly kdysi lepší, dřevo se používalo téměř výhradně masivní. Není tak divu, že kusy nábytku vydržely dodnes.

.: Zajímavé horizontální členění polic knihovny a hluboký střední díl vytváří mnohostranně využitelné prostory.foto: Alax nábytek

Málokdo má na knihovnu k dispozici celou místnost a tak využíváme různých náhradních řešení a umísťujeme jí kam se dá, dá se umístit i malá knihovnička na toaletu, nad postel, do rohu pokoje i jinde.

Jak vysoko nastavit police, kam je umístit

Optimální hloubka polic knihovny je 25 cm až 30 cm, ale závisí samozřejmě hlavně na převažujícím rozměru vlastněných knih. Světlo z okna by nemělo dopadat přímo na hřbety knih, aby jejich obálky nevybledly.

.: Lehké knihovny z překližky, za klasickou knihovnu dáte 1238 Kč a za rohovou knihovnu 820 Kč.foto: ANO nábytek

Dobrým tipem jsou rohové knihovny, do kterých sice těžší knihy umístit, ale zato dobře využijí veškerý prostor, který máte doma. Vestavěné knihovny zase umožňují skvěle využít veškerý prostor, který máte k dispozici.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozdělte byt bez stavění

Bydlet v malém bytě a mít dostatek soukromí, nebo obývat velkometrážní loft a vyřešit jednotlivé zóny prostoru, to chce notnou dávku fantazie. Problém můžete...

Gobelíny jsou originálním doplňkem bytu

Gobelíny, kterým se také říká tapiserie, jsou nástěnné obrazové koberce. Můžete si je tedy pověsit místo obrazu. Mnozí výtvarníci dnes tyto koberce navrhují,...

Výběr článků

Načítám