Hlavní obsah

Rozkvetlý balkón - kousek přírody v truhlíku

Právo, Jiří Antal

Balkóny, lodžie nebo terasy – i tyto prostory mohou být nádherně rozkvetlé. Během sezóny tak můžeme mít jednu zajímavou, voňavou a barevnou obytnou místnost navíc. Pro vlastní pěstování potřebujeme kvalitní nádoby, a neméně důležitý je i substrát, který můžete zakoupit již hotový.

Foto: Jiří Antal, Právo

Aksamitník Tagetes tenuifolia.

Článek

Pokud chceme ušetřit a přivézt si substrát ze zahrady, měl by obsahovat kvalitní přesátý kompost. Bujněji rostoucí letničky musíme také pravidelně hnojit. Pro počáteční období lze využít granulí, tablet a tyčinek přidaných do půdy při výsadbě. Během vegetace však živiny doplňujeme každý týden hnojivy rozpuštěnými v zálivce.

.: Million Bells Lavender. foto: Právo/Jiří Antal

Výběr letniček

V zahradnických prodejnách je výběr poměrně široký. Kdo se pustí do pěstování letniček ze semen, má výběr ještě větší. Hotové sazenice nakupujeme během dubna a května, abychom je mohli hned vysadit do truhlíků. Vybíráme rostliny silné, zdravé, bez poškození listů. Koupíme-li rostliny již s prvními květy, máme jistotu, že kupujeme přesně tu barvu, kterou jsme si přáli.

Petunie

Patří bezesporu k nejoblíbenějším a nejpěstovanějším letničkám v truhlících a závěsných nádobách. Určitě je to dáno nejen snadným pěstováním a pestrou škálou odrůd řazených do mnoha skupin. Surfinie, Supertunie, Super petunie, Million Bells, Doubloons, Petitunie, Conchitas, Microtunie, Calibrachoa, Carilons, a ještě bychom možná našli v cenících zahraničních i našich zahradnických firem a v inzertních rubrikách časopisů pro zahrádkáře další jména, která se vztahují k jedinému rozmanitému rodu.

.: Petunia Sophia.foto: Právo/Jiří Antal

Snad žádná jiná balkonová letnička nezaznamenala takový nárůst nových kultivarů. Naše prababičky pěstovaly petunie vzpřímené, dnes však převládají rostliny s dlouhými převisy. Ne všechny odrůdy se však chovají stejně. Některé petunie po dešti rychle květy obnoví, jiné začnou mít „zdravotní problémy.“ Také některým skupinám vadí stálá vlhkost v samozavlažovacích truhlících.

Pelargonie

Ať již máme na mysli převislé pelargonie břečťanovité, nebo pelargonie páskaté, jsou značně oblíbené. Je to tradiční truhlíkovka, která patří k českému venkovu, přestože pochází z Afriky. Brzy se rozšířila i do příměstských vilek a do měst. Rostliny v parných dnech odolávají suchu. Nepoškozuje je tolik déšť jako některé kultivary petunií.

.: Převislé pelargonie břečtanovité. foto: Právo/Jiří Antal

Snadno se množí pomocí řízků, což může být řešením pro ty, kteří nemají možnost rostliny nechat přezimovat. V posledních letech se objevují další skupiny – pěkné jsou maceškovité pelargonie (Pelargonium crispum), které tvoří množství drobnějších květů, jež mohou zcela zakrýt listy.

Verbeny

Jsou v některých ohledech podobné pelargoniím, protože je lze rovněž přezimovat. Je to rod, který v minulých letech prodělal téměř raketový nástup. Mnozí ještě pamatují odrůdu Kleopatra, která trochu odrazovala od pěstování řídkými květenstvími. V současnosti verbeny v truhlících na českých oknech pevně zdomácněly. Vybírat lze ze široké škály odrůd všech možných barev.

.: Verbena Lanai® Peach.foto: Právo/Jiří Antal

Aksamitníky

Nazývané také afrikány - jsou někdy tak trochu popelkou mezi honosnějšími

letničkami, ale není tomu tak. Stále přibývají nové atraktivní kultivary, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Předností je nenáročnost a dlouhá doba kvetení. Nevýhodou může být charakteristický pach, který se však u některých kultivarů již povedlo odstranit.

.: Aksamitník Tagetes patula Durango Bolero foto: Právo/Jiří Antal

Lobelky

Lobelky jsou drobné všestranné letničky, které se hodí do záhonů, na obruby, ale i do truhlíků, sesazovaných nádob. Předností je, že dokáží kvést od června až do prvních mrazíků. Vyzkoušejme je v kombinaci s několika dalšími letničkami do závěsného koše. Bude jim to slušet.

.: Nevšední pohled na lobelku Lobelia erinus Hot Blue with Eye. foto: Právo/Jiří Antal

Begonie

Krásné hlíznaté balkonovky, které mohou být vzpřímené i převislé. Jejich velkou výhodou je, že je můžeme pěstovat na mírně zastíněných místech. Nevýhodou je určitá křehkost rostlin, proto bychom měli volit stanoviště chráněné. Moderní odrůdy mají širokou škálu barev velkých květů, které mohou být jednoduché nebo plné.

.: Begonia tuberosa Chanson Oranž – žlutá F1. foto: Právo/Jiří Antal

Hrajeme si s barvami

Ještě než vyrazíme na nákupy, měli bychom si rozmyslet i barevnou kompozici. Některé kombinace barev jsou velmi pěkné, jindy ne zcela dobře ladí s barvou balkonu, omítky apod. Někdo vysazuje vždy jen jeden druh do truhlíku či mísy, někdo dává přednost nádobám sesazeným z více barev jednoho druhu.

Moderní jsou kombinace různých druhů v jedné nádobě

  • Je důležité, aby se rostliny doplňovaly nejen barvami květů, ale měly i podobné nároky na stanoviště. Letničky nemusí vždy zdobit jenom květy. K dispozici máme také širokou škálu zelenobíle, stříbřitě, zlatavě nebo purpurově vybarvených listů.
  • Letničky do oken nebo na balkon či lodžii lze vybrat např. v chladivých modrých tónech, kombinovat zeleň listů pouze s bílými květy, nebo prohřát záhon oranžovými a zlatavými barvami. Můžeme střídat truhlíky s letničkami v jedné barvě, nebo rostliny vzájemně kombinovat.

Střídání rostlin a hra s barvami nám umožní, že náš balkón bude každý rok jiný. Vytvoříme si tak oázu, která nám nezevšední.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemné tulipány

Připadá vám tento titulek nadsazený? Pak znáte asi jen ty červené nebo možná jejich bratříčky se žlutým žíháním. Ale barevná škála tulipánů - králů mezi...

Pěstujeme bylinky

Pro bylinky, které budeme mít při vaření vždy čerstvé po ruce, se určitě najde místo i na té nejmenší zahrádce.

Bramboříky ve všech variacích

Bramboříky známe jako sezonní hrnkové květiny, které kupujeme krásně nakvetlé. Když je ale umístíme v teplém bytě, většinou rychle odkvetou. Vhodnější by byla...

Výběr článků

Načítám