Hlavní obsah

Vymalovat moderně byt není žádná věda

Právo, Gisela Růžičková

Příchod jara je ideálním obdobím pro vymalování interiéru. Toho dosáhneme dvěma způsoby. Buď se obrátíme na malířskou firmu, nebo se pustíme do malování sami. Díky široké nabídce kvalitních barev se nemusíme obávat nezdaru. Spíš se zaměříme na výběr vhodného nátěru, přípravu stěn a dodržení postupu doporučeného výrobcem.

Foto: archiv firem Barvy Tebas, Primalex, Remal a www.nalepsi.cz, Právo

Červená stimuluje k aktivitě, je to barva ohně, lásky, takže nás dokáže vytrhnout z nečinnosti. V kombinaci s bílou a modrou ji stačí použít jen na jednu stěnu a kusový koberec .

Článek

Doby, kdy jsme používali k bílení stěn vápno, jsou tytam. Dnes je to penetrační nátěr, který podobně jako vápno zpevňuje a vyrovnává savost stěn. Po zaschnutí penetrace aplikujeme bílý nebo barevný odstín s tím, že barvu nanášíme na vyzrálé povrchy. To platí hlavně o novostavbách.

.: Pastelové odstíny dotvářejí atmosféru interiéru. foto: Právo/archiv Primalex

  • Jako vrchní nátěr volíme otěruvzdornou, bílou či tónovatelnou barvu nebo již hotový barevný odstín k okamžitému použití. Máme-li zvláštní nároky na barvu, využijeme služeb kolorovacích center, které nám namíchají jakýkoli odstín podle potřeby.
  • V koupelnách, kuchyních a dětských pokojích dáme přednost barvám omyvatelným.

Jak na různorodé povrchy

Na každý povrch se najde vhodná barva, tvrdí odborníci. Nesavé sádrokartonové stěny nebo stropy vyžadují nátěr mikrodisperzí, která lépe prostupuje.

Před prvním nátěrem je dobré vždy karton důkladně natřít penetrací až na sádru, aby došlo k lepšímu propojení a zpevnění povrchu. Také štukové omítky s drobnými prasklinami vyžadují hloubkovou penetraci a po zaschnutí nátěr barvou, která vytvoří plastický povrch.

Starou malbu řádně namočíme a seškrábeme, pak stěny omyjeme vlažnou vodou se saponátem, necháme zaschnout, natřeme hloubkovou penetrací a nakonec barvou.

.: Odstíny pískové, zlaté či medové příznivě působí na psychiku, jsou veselé, podnětné a harmonické (vlevo). Sklovláknitou tapetu lze upravit omyvatelným matovým či pololesklým nátěrem (vpravo). foto: Právo/archiv firem Barvy Tebas a Primalex

Mastné a zaprášené stěny před nátěrem hloubkové penetrace umyjeme teplou vodou se saponátem a po zaschnutí aplikujeme vrchní nátěr. Stěny prosáklé pachem a vlhkostí seškrábeme až na štuk, vyspravíme štukovou omítkou a potom přetřeme vápnem na bílení.

Takto ošetřené místnosti dobře vyvětráme. Penetraci a konečný nátěr použijeme po řádném vysušení. Mastná místa kolem sporáků důkladně omyjeme teplou vodou se saponátem, použijeme základní nátěr s vysokou přilnavostí k podkladu a pak libovolný malířský nátěr.

Ve starších panelových domech nás trápí většinou nekvalitní omítky. V případě, že není omítka hladká, použijeme akrylátový tmel, hrubší omítku vyplníme štukem. Po zaschnutí aplikujeme penetraci a nakonec vymalujeme.

.: Oranžová je teplá a veselá barva jako stvořená do společenských místností. Vzbuzuje představu světla, je slavnostní a vyvolává pocit dobré nálady. foto: Právo/archiv Remal

Na pórovitý panel se hodí sádrové omítky, které lze malovat brzy po zaschnutí. V panelákových kuchyních se osvědčila barva s krycí a izolační schopností, kterou následně přetřeme běžným nátěrem podobně jako skvrny od vody.

Jestliže se na omítce starých domů objeví stopy plísně, odstraníme vždy příčinu a necháme stěnu důkladně vyschnout. Pak použijeme materiály, které obsahují přípravky omezující šíření hub a plísní.

Na nadměrně zatěžované stěny různými druhy vlhkosti v chatách a chalupách použijeme fasádní silikátové barvy s vynikající paropropustností, pevností a přídržností. Před jejich použitím vrstvy staré malby dokonale odstraníme a penetrujeme.

Systém sklovláknitých tapet

I když tapety vyšly z módy, pro sjednocení zdí lze použít sklovláknitou tapetu utkanou z bezalkalické skleněné příze, která vyniká odolností proti mechanickému poškození a otěru, zvyšuje požární odolnost interiéru, je omyvatelná i paropropustná.

Je k dostání v deseti druzích plastických dekorů, ale má i svou hladkou variantu. Tapetu lze povrchově upravit omyvatelným matovým či pololesklým nátěrem. Mechanická odolnost tapety prodlužuje její životnost, během níž ji lze minimálně desetkrát přetřít a průběžně tak barevně proměňovat interiér podle nálady či ročního období.

.: Atraktivní vynilové nálepky (vlevo). Zelená snižuje napětí, je to barva jistoty, spokojenosti a rovnováhy. Využít ji lze v jakékoli místnosti a to téměř ve všech odstínech (vpravo).foto: Právo/archiv firem Remal a www.nalepsi.cz

Díky dostatečné prodyšnosti tapety přispívají i ke zkvalitnění klimatu místností. Anorganický původ tapet nedá šanci přežít bakteriím, roztočům ani plísním, proto interiér opatřený sklovláknitými tapetami vytváří přátelské prostředí také pro alergiky či astmatiky.

Jaké barvy do bytu

Pro nenáročné aplikace zvolíme systém hobby tónování, představující vnitřní malířský nátěr určený k malování stěn, stropů a sádrokartonových příček v interiéru. Nátěr je obarvený do pastelových odstínů, je určen k okamžitému použití a díky kvalitním pigmentům a disperznímu pojivu je otěruvzdorný i paropropustný.

Nenáročnou aplikací je i použití tónovacích barev do základního nátěru. Také jejich výhodou je vysoká barevná stálost a kryvost.

.: Při aplikaci vynilové nálepky lze vyjít ze schématu na obalu výrobku nebo je možné tvořit z jednotlivých součástí vzoru zcela podle vlastní fantazie originální sestavu. foto: Právo/archiv www.nalepsi.cz

Druhý způsob, jak vytvářet barevné odstíny, je profesionální tónování. Spočívá ve využití služeb kolorovacích center, kde namíchá speciální barvu počítačem řízený automat či poloautomat. Vybírat lze z tisíců barevných odstínů mnoha vzorkovnic. Tuto službu nabízejí specializované prodejny s barvami i hobbymarkety.

Jestliže jsme příznivci bílé barvy, představující symbol čistoty, bude malování jednodušší. Bílá barva nejlépe odráží světlo, dodává prostoru na lehkosti, vzdušnosti a čistotě. Tyto přednosti oceníme hlavně v malých bytech. Neutrální bílá se navíc dobře kombinuje s dalšími barvami.

.: Otěruvzdorné nátěry vykazují paropropustnost i vysokou kryvost. foto: Právo/archiv Primalex

V opačném případě podtrhneme svůj životní styl odvážnější volbou či kombinací barev. Vždyť správně zvolená barva interiér pozvedne. Barvou v různých odstínech místnost opticky prodloužíme či zkrátíme, rozšíříme i zúžíme, zvýšíme nebo naopak snížíme. Některé barvy prozáří jinak temný prostor, jiné naopak světlo tlumí, další povzbudí náladu, soustředění a dokonce i chuť k jídlu.

.: Kuchyň je pojednaná v přímořském stylu. foto: Právo/archiv Ikar a Rebo

  • Bílá - prostor zvětší, tmavší barvy ho naopak zmenší.
  • Vysoký strop opticky sníží tmavá barva, stejně tak jako zkrátí dlouhou místnost na zadní stěně.
  • Modrá - působí harmonicky a uklidňuje. Hodí se do ložnice i do koupelny. Světle modrá na velkých plochách vypadá chladně, ale lze ji zmírnit červenou, žlutou a oranžovou.
  • Červená - zvyšuje výkonnost a dodává energii. Nejlépe se hodí do kuchyní a jídelen v kombinaci s hnědou, béžovou nebo modrou.
  • Zelená je barva rovnováhy, odstíny žluté pak pocitů svěžesti a lehkosti. Obě patří do studovny, kde je potřeba se soustředit.

Kromě malování barvami můžeme vyzkoušet i jiné zajímavé dekorační techniky, např. malování na zeď, šablonování nebo tupování, ale výrazného efektu docílíme i aplikací vynilové nálepky. Všechny tyto techniky přispějí k ozvláštnění interiéru.

.: Oranžová patří k oblíbeným barvám.foto: archív firem Amber Interiér a Blomus

K malování potřebujeme:

  • štětku
  • štětce tzv. zároháky
  • válečky
  • kbelík s mřížkou na okapávání barvy
  • krycí igelitové fólie
  • papírovou lepicí pásku
  • tyč na míchání barvy
  • štafle
  • hadr
  • octovou vodu
Základní výrobky:
vnitřní omyvatelný malířský nátěr pro obývací prostory a na sádrokartonové příčky;
otěruvzdorný vnitřní nátěr s dobrou kryvostí vhodný k malování omítek a sádrokartonových desek v obývacích a dětských pokojích;
vnitřní omyvatelný paropropustný nátěr pro obývací i dětské pokoje, koupelny a kuchyně;
speciální hrubozrnný fasádní nátěr pro povrchy fasád a interiérů s napodobením struktury hrubozrnné štukové omítky;
fasádní silikátová barva s výbornou kryvostí a paropropustností pro historické objekty a sanační práce;
fasádní silikonová paropropustná barva splňující kritéria pro použití na sanační omítky.

Reklama

Související články

Kvalitní izolace zatočí s vlhkostí

Když stavíme nový dům, tak chceme, aby stál na pevných základech a v suchu. Vlhkost mu rozhodně neprospívá. Jjako nezvaný host může přicházet z různých míst....

Pěkné okno umocní krásu domu i bytu

Okno nejvíc působí svým tvarem, barvou rámu, křídel i materiálem. Plast a hliník jsou sice módní, ale dřevo dává mnohem větší možnost tvarových řešení....

Výběr článků

Načítám