Hlavní obsah

Lustry se letos stávají démony tmavých místností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošním hitem jsou imitace starých broušených lustrů s bohatými ověsy, podobající se bohatým zámeckým lustrům, které září do jinak tmavých místností. Vytváří tak jedinečnou a strašidelnou atmosféru místnosti díky tomu, že jejich světlo není dostatečné, aby plně osvětlilo celý prostor. Pak už si můžete užít nové atmosféry, která je letos tak trendy.

Článek

Výroba broušených lustrů s bohatými ověsy, se v Čechách rozvíjela na přelomu 17. a 18. století. Imitují se historické křišťálové kusy, a to i za pomoci plastů. Oproti původním křišťálovým lustrům však imitace nevytvářejí takové barevné efekty.

.: Lustr působí démonicky díky tomu, že nedostatečně osvětluje celou místnost.foto: Novinky / Eva Rajlichová

Světlo originálních lustrů z křišťálu bylo lomené plochami strojně broušených ověsů a rozkládalo se do celého spektra barev, a tím vytvářelo tzv. duhový efekt a rozzářilo interiér duhovou hrou barev.

Dlouhé jídelní stoly vyžadují speciální světlo

V obývacím pokoji si obvykle každý pověsí lustr do středu místnosti, vývod na stropní světlo bývá uprostřed místnosti. Většina lidí si jej pověsí nad jídelním stolem, který je místem, kde se odehrává společný život rodiny a světlo tu hraje významnou roli. Nad stoly delší než 3 m je vhodnější podélné svítidlo s několika zdroji světla. Také není od věci centrální svítidlo v jídelně doplnit menšími světly.

.: Expozice Stopka. Lustr vyloženě poutá pozornost.foto: Novinky / Eva Rajlichová

V ložnici záleží na zařízení, pokud je v ní jen postel, pak zde většinou není třeba hlavního světla, ale stačí si pořídit lampičky, které budete moci ovládat už od vstupu do místnosti, vhodné jsou dotykové lampy, kdy nemusíte pozdě v noci hledat vypínač.

S vysokými stropy je potíž

Skutečná velikost světelného zdroje není až tak důležitá. Jde o relativní velikost světla ve vztahu k velikosti předmětu, který má osvítit. Čím dále bude zdroj světla, tím menší se bude zdát, a tím ostřejší stíny vytvoří.

.: Se sklem se letos experimentuje. Nemusíte si pořizovat zrovna lustr, abyste dosáhli podobného efektu a atmosféry.foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Když budete vybírat lustr, berte v úvahu výšku stropů vašeho bytu. Pokud máte opravdu vysoký strop, tak je dobrým tipem ten, který bude možné stáhnout dolů pomocí flexibilní hlavice.

.: Správně zvolená výška osvětlení nad jídelním stolem (expozice Alnus). foto: Novinky / Eva Rajlichová

Dbejte také na to, kolik má lustr plamenů žárovek či jiných světelných zdrojů. Počet plamenů nejen vypovídá o velikosti svítidla, ale samozřejmě také přímo ovlivňuje množství světla, které ze svítidla vychází.

Upoutejte pozornost na lustr

Pokud ale chcete, abyste lustr upoutal pozornost, tak použijte slabší plameny, místnost tak bude přesně podle letošních trendů tmavší a kouty místností zcela beze světla. Lustr bude zářit jako klenot a upoutávat na sebe nejvíce pozornosti.

.: Skleněný lustr kombinuje starý a moderní design.foto: archiv Dům a Bydlení

Imitace bohatých lustrů vypadají v interiéru velmi pěkně, samozřejmě není nad to, když máte pravý křišťálový originál, ale ten samozřejmě není nejlevněší.

Lustry se letos stávají významným solitérem místností, jejichž interiér je letos namixován z nábytkových kusů různých stylů. Potahy na textiliích i na sedacím nábytku připomínají historické tapety a krajku a správně zvolený lustr dovede tuto atmosféru, ve které se budete cítit jako by jste byli na zámku, k dokonalosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Fascinace světlem

Do Česka dorazila unikátní interaktivní výstava Fascinace světlem. Projekt je součástí širší akce "Fascination of Light - Light for Schools" (Fascinace světlem...

Osvětlení interiéru

Bohatá nabídka svítidel dává nepřeberné možnosti jak si doma vytvořit osobité prostředí. Proto si při nákupu nejrůznějších lustrů a lampiček všímáme nejen...

Výběr článků

Načítám