Hlavní obsah

Elegantní dlažba a obklady pro vaši koupelnu

Právo, Gisela Růžičková

Obklady a dlažba vytvářejí spolu se sanitou a nábytkem trvalý základ koupelny. Při výběru barvy a velikosti obkladů bereme v úvahu rozměry koupelny, množství světla v místnosti a celkový ráz prostoru.

Foto: archiv firem Ecomarmo, Koupelny Siko, NSN a RAKO, Právo

Série Cosmopolitan - moka, béžový a šedý odstín.

Článek

Dlažbu posuzujeme podle stejných kritérií, navíc by měla být odolná proti skluzu, otěru a vlhkosti. K dostání je mnoho sérií obkladů a dlažeb, z nichž každá má svůj osobitý styl a způsob pokládky. Nové kolekce dlažeb a obkladů odpovídají trendům ve vývoji designu nábytku a doplňků.

S ohledem na množství nabízených vzorů a velikostí je výběr dlažby i obkladů otázkou individuálního vkusu. Jenže vhodně zvolená keramika může přispět k celkové harmonii koupelny, proto stojí za úvahu navštívit vzorkovny s komplexní nabídkou sortimentu koupelnových programů.

Odborníci zde nabídnou nejen vizualizaci koupelny podle našich představ v několika variantách, ale seznámí nás se současnými trendy v keramice různých stylů.

.: Hra lesku a matu, takový je neopakovatelný a živý dojem stylizované ruční kresby, který zanechá koupelnová série Botanica.foto: Právo/archiv firem Ecomarmo, Koupelny Siko, NSN a RAKO

Exotika a také noblesa

V letošních trendech obkladů a dlažeb se promítá hned několik stylových linií. Jedním ze spojujících prvků, které se prolínají více koupelnovými sériemi, jsou odlesky zlata či platiny na dekoracích, ať už jde o výrazně nanášené tahy platiny, nebo o zlaté kobercové proužky na dekoracích a rozetách či o třpytivé paprsky.

Stále oblíbenější jsou textilní struktury, které se letos uplatňují na povrchu obkladaček i dlaždic, přičemž v některých sériích se inspirace látkami, textilními tapetami, koberci a damaškovými vzory v různých podobách objevuje na všech prvcích.

Luxusní a překvapivou novinkou je mikromozaika 1x1 cm, jejíž barevné varianty a čtyři typy vzorů dovolují vytvořit až třináct různých skladeb. Ty mohou jedinečným způsobem ozvláštnit jakýkoli prostor, zejména pokud je doplněn velkoformátovými dlaždicemi pro dosažení žádaného kontrastu.

Rovněž nová parketová skladba obdélníčkové mozaiky 2,3 x 7,3 cm dává novou dynamiku hlavně větším plochám a případným rozřezáním jednotlivých lepenců nabízí i velmi netradiční možnosti použití.

.: V koupelně, kde použijeme obklady a dlažbu série X-perience italské keramičky Naxos prožijeme estetický zážitek minimalismu současně s harmonií kontrastu.foto: Právo/archiv firem Ecomarmo, Koupelny Siko, NSN a RAKO

Velké formáty v kurzu

Moderní je stále velkoformátová keramika, která vynikne nejen v prostorných, ale i v menších panelákových koupelnách. Velké rozměry dlaždic mohou svojí barvou prosvětlit a opticky zvětšit prostor. Také neukončené obklady otevírají prostor, zatímco obklady ukončené listelou naopak prostor opticky uzavírají. Efektního jednolitého celku dosáhneme použitím velkoformátových obkladů s minimální spárou.

Mnohé obklady mají barevný středový dekor (inzerto), doplněný speciálními listelovými pásky a ze stejného designu a typu ornamentu vychází i dlažba. Oblíbené jsou série obkladů v pastelových barvách s dekorativními barevnými bordurami, oboustrannými rohovými a středovými prvky, z nichž lze uspořádat různé sestavy.

Do velkých a luxusních koupelen jsou určeny série příjemných odstínů s figurálními motivy. Dlaždice se pokládají tak, aby na sebe přesně navazovaly. Tohoto efektu dosáhneme zabroušením hrany vypálené hotové dlaždice, které eliminuje přirozené kolísání rozměrů keramiky a snižuje rozměrové tolerance jednotlivých prvků na minimum.

.: Sérii Matte New Model vévodí bílá. Základem je obklad s výrazně červenou skleněnou listelou, již necháme procházet obkladem vertikálně nebo horizontálně. foto: Právo/archiv firem Ecomarmo, Koupelny Siko, NSN a RAKO

Takto kalibrované dlaždice lze efektně i efektivně pokládat s minimální spárou a dosahovat tak velmi homogenního vyznění podlahy. Zvýraznění lze dosáhnout např. odlišnou barvou spárování mezi dlaždicemi. Také exkluzivní mozaika je stále in. Důležité je barevné ladění koupelny, které by mělo odpovídat zařizovacím předmětům. Ostatní podřídíme vlastnímu vkusu.

Ať už se rozhodneme pro jakoukoli barevnost, pokládka vyžaduje pečlivé provedení. Jedině tak může vzniknout pokaždé jiná, ale vždy originální dlažba či obklad v celém prostoru koupelny.

Parametry kvality

  • rozměrová přesnost
  • nasákavost
  • tvrdost
  • otěruvzdornost
  • protiskluznost
  • tonalita
  • pokládka

Jakou keramiku do koupelny

Do koupelny zvolíme dlažbu s malou nasákavostí, případně se zdrsněným povrchem proti uklouznutí. Pozornost věnujeme také technickým vlastnostem materiálů, z nichž se dlaždice vyrábějí, hlavně doporučenému stupni otěruvzdornosti a omyvatelnosti.

Důležitou vlastností dlaždic je také odolnost proti opotřebení, která u obkladů není nutná. U glazovaných obkladaček je z hlediska opotřebení rozhodující odolnost povrchové vrstvy glazury dlaždice, nikoli střepu.

Zato neglazované dlaždice jsou probarveny v celé tloušťce, takže opotřebení povrchu není viditelné ani po desítkách let. Dnes se na obklady používají dva druhy povrchů - obklady z glazované keramiky, které se hodí nejen na obklady stěn, ale i na obložení uvnitř vany a obklady z přírodního kamene.

.: Série Sari italské keramičky Naxos představuje elegantní prolínání jemných odstínů. foto: Právo/archiv firem Ecomarmo, Koupelny Siko, NSN a RAKO

Pro luxusní koupelny se často používají obklady a podlahy z mramoru nebo dlažby a obklady ze žuly, pískovce či travertinu. Zatímco dříve se objevovala v koupelně stejná dlažba na podlaze i na stěnách, dnes preferujeme barevnou a tvarovou rozmanitost, které prostor opticky zvětšují. Nejobvyklejším tvarem je čtverec a obdélník, výjimkou není ani trojúhelník či šestiúhelník nebo osmihran.

Jaké jsou ceny

Za metr čtvereční silně slinutých dlaždic domácí provenience zaplatíme od 300 Kč výše, obdobné španělské a italské dlaždice jsou minimálně o 200 Kč dražší. U leštěných dlaždic je rozdíl v ceně ještě vyšší. Zatímco za naše zaplatíme zhruba 900 Kč, dovoz vyjde na 1 800 Kč.

Reklama

Související články

Očista těla i duše s hydromasážní koupelí

Zajímá vás jaký vliv mají hydromasážní vany na lidský organismus a jaký je třeba rozdíl mezi vířivou vanou a „perličkovou“ koupelí a jak vypadá vodní...

Výběr článků

Načítám