Hlavní obsah

Bydlení s nízkou spotřebou energie

Přestože jednoznačně největším znečišťovatelem ovzduší je průmysl a hned po něm automobily, domácnosti a budovy obecně na něm mají také lví podíl. Úspora energií je jednou ze světových priorit a my můžeme pomoci šetřit nejen své peníze, ale i životní prostředí, například tím, že budeme bydlet v nízkoenergetickém domě.

Článek

Počáteční náklady sice mohou na první pohled vypadat vysoké, ale stále klesající cena zelených technologií a naopak zvyšující se ceny energií a vody dobu návratnosti těchto investicí tlačí neustále dolů. Tomuto tématu se dnes věnuje stále více pozornosti, na školách i ve společnosti.

Jak vylepšit obyčejný dům

Fakt je, že kromě výstavby nových nízkoenergetických budov by se nemělo zapomínat na současné domy a kancelářské budovy. Ty mohou být ekologicky vylepšeny například pomocí solárních panelů, větrných elektráren, úsporných žárovek, osvětlení a spotřebičů, novou izolací a dalšími způsoby.

Při rekonstrukcích starých budov bývá problém s podlažím a s odizolováním základů budovy. Přesto se to ale často vyplatí, a to i když budova nedosátne limitu určeného pro nízkoenergetické domy. Výhodné také je při rekonstrukci panelových domů zvažovat možnost upravit dům nízkoenergeticky.

.: Projekt nízkoenergetického bytového domufoto: archiv Rockhouse

Pokud by jste chtěli dům upravit později, nevyhnuli by jste se zbytečným nákladům. Znám je dokonce i případ, kdy se muž soudil o to, že jej architekt neinformoval o možnosti řešit dům nízkonenergeticky. Když se to dozvěděl a dům již byl postaven žaloval architekta za psychickou újmu.

Jak je tomu s limity?

Domy označné jako nízkoenergetický dům či pasivní dům musí prokazatelně splňovat závazné limity měrné spotřeby tepla na vytápění. Ty vyjadřují roční spotřebu energie na vytápění vztaženou na jeden metr čtvereční, udává se v kWh/m2 za rok.

Domy starší dvaceti let jsou oproti novostavbám značně energeticky náročné. Stavělo se často svépomocí a logicky za využití starších materiálů. Pokud dům neprošel rekonstrukcí a chybí dostatečná izolace, lze v něm najít z dnešního pohledu nevyhovující okna a neefektivní topnou soustavu. Není pak divu, že se měrná spotřeba energie na vytápění vyšplhá až na hodnotu přesahující 200 kWh/m2 za rok.

.: Ekologické využití sluneční energie foto: tve.org

Vývoj šel kupředu a s tím i materiály a postupy. Pokud dnes někdo staví běžný dům, dostane se většinou na hodnoty měrná spotřeby energie na vytápění v rozmezí 80 - 140 kWh/m2 za rok.

Nízkoenergetický dům si však vystačí s necelou polovinou energie v porovnání s běžnou novostavbou. Úspor se dosáhne zejména pečlivou přípravou projektu, kde je vhodně zvolen tvar a umístění budovy v terénu. Dům by měl být bez výčnělků a s co možná největší prosklenou jižní plochou. Nutné je také využití nadstandardní izolace a dobře regulovaného vytápění. Větrání je řešeno pomocí vzduchotechniky, která sice přivádí čerství vzduch, ale neodvádí z domu teplo.

Reklama

Související témata:

Související články

Dům, který roste s námi

Modulové domy koncipované jako stavebnice - tak se s úspěchem staví už čtyřicet let v Kanadě, USA nebo v Austrálii. Zatímco v těchto zemích je hlavním důvodem...

Výběr článků

Načítám