Hlavní obsah

Očista těla i duše s hydromasážní koupelí

Zajímá vás jaký vliv mají hydromasážní vany na lidský organismus a jaký je třeba rozdíl mezi vířivou vanou a „perličkovou“ koupelí a jak vypadá vodní shia-tsu masáž? Hydromasážní vany letos slaví 40 let své existence. Pojďte se s tímto fenoménem moderního životního stylu seznámit blíže.

Článek

Princip hydromasážní terapie je jednoduchý. Základním smyslem je vyvolat intenzivní prokrvení organismu, čímž se urychluje regenerace a tělo se uvolňuje. Zároveň jde o jakýsi trénink. Hydromasáž má také pozitivní vliv na psychiku, kdy se tělo i mysl „očišťují“.

:. Koupelna se stále více stává prostorem pro relaxaci.foto: Villeroy@Boch

Proud vody jemně masíruje, čistí pokožku, zvyšuje prokrvení kůže i svalů, podporuje krevní oběh. Teplá voda zase urychluje látkovou výměnu, zrychluje dechovou frekvenci a celkově prohlubuje dech.

Zvláštní technikou je japonská léčebná masáž shia-tsu, kdy samotný proud vody působí speciálně na výstupy nervů či na tzv. aktivní body. Vedle vířivé vodní lázně existuje tzv. „perlička“ - perlivá vzdušná lázeň, která navozuje příjemné pocity a je ideální pro uvolnění psychického napětí.

.: Sprcha za 140 tisíc a další vychytávky pro váš domov

Vyrábějí se také sprchové masážní boxy, kde se využívá tzv. turbomasáže. V některých bývá pro náročné uživatele zabudován i mobilní telefon. Vypadají podobně jako standartní sprchový kout, ale nabízejí i řadu jiných funkcí.

Vířivé vany slaví 40 let svého vzniku

Letos tento druh van slaví své výročí: 40 let od sestrojení první moderní vířivé vany. Počátky jsou spojené se jménem Jaccuzzi, kterou v polovině 50. let založili v Americe členové stejnojmenné italské rodiny.

.: Prostorný sprchový kout s masážními tryskami.foto: archív firem CEK, Ideal Standard, Il Bagno, Du Pont, Roltechnik, Sanitec

První hydromasážní vana vznikla hlavně kvůli jednomu z členů této rodiny. Ten totiž potřeboval denně rehabilitační péči a někoho z rodiny napadlo, že by se k tomuto účelu dalo použít čerpadlo, které rodinná firma vyráběla pro čerpání vody ze studní.

Jak vznikala první vířivá vana?

Po jejich novince byla taková poptávka, že se začala vyrábět ve velkém jak pro domácí užití, tak pro rehabilitační zařízení, nemocnice nebo fitcentra. A v roce 1968 Roy Jacuzzi sestrojil první domácí vířivou vanu v dnešním slova smyslu. Čerpadlo už nebylo zavěšeno a neomezovalo využití koupacího prostoru, trysky byly podstatně účinnější.

.: Půlkruhová vana se může stát dominantou vaší koupelny.foto: archiv firmy Sanitec

Díky tomuto technologickému posunu došlo k nebývale masovému boomu a hydromasáž se stala velmi oblíbenou. Hydromasážní vany se vyrábějí v různých provedeních a variantách, záleží, kolik peněz chcete investovat a jak luxusně chcete relaxovat. Ceny se pohybují od dvaceti až po několik set tisíc korun.

V rámci doprovodných programů Stavebních veletrhů Brno 2008 se můžete od 21. - 26. 4. seznámit s nejnovějšími typy hydromasážních van.

Reklama

Související témata:

Související články

Půvabná koupelna může být i praktická

Koupelna je významnou částí obytného prostoru. Poskytuje nejen fyzickou očistu těla, ale je i příjemným místem relaxace. I když na koupelnu máme rozdílné...

Výběr článků

Načítám