Hlavní obsah

Fasáda je víc než make-up

Právo, Bohuslav Hatina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fasáda má dům reprezentovat i chránit. Je tu od toho, aby do domu nezatékalo, ani do něj neprofukoval vítr, nepronikal dovnitř chlad a teplo neunikalo ven. Zateplení brání unikání tepla v zimě i přehřívání v létě.

Článek

Když se podíváme kolem sebe, vidíme fasády domů různých tvarů, materiálů i barev. Barevnost se stále zpestřuje, protože je na trhu široká nabídka kvalitních fasádních omítek.

Právě fasádní omítky jsou jedním z nejzatěžovanějších materiálů celé stavby, v průběhu roku jsou vystaveny intenzivnímu působení atmosférických vlivů. Opakované působení větru, deště, sněhu a střídání teplot stejně jako působení chemických látek obsažených v ovzduší znamenají v případě nekvalitní povrchové úpravy jistou pohromu.

.: Břízolitová omítka 2. generace navazuje na výrobu fasádních omítek z přírodního materiálu.foto: Weber Terranova

Zvláště v zimě se na mnoha objektech setkáváme s problémy, které jsou způsobeny zamrzáním okapových žlabů a svodů. Dochází tím jak k poškozování nejen samotných okapů a žlabů, ale i fasády, střechy, k zatékání do objektu a často i k ohrožování okolí padajícími rampouchy a kusy ledu.

Nejjednodušším a někdy i jediným způsobem, jak se těmto problémům bránit, je instalace topných kabelů do žlabů, svodů, případně i do úžlabí a na hranu střech.

Pastovité strukturované omítky

Akrylátová omítka se používá na všechny druhy soudržných a připravených podkladů. Splňuje téměř každé přání týkající se barvy a struktury. Při jejím použití nedochází k barevným rozdílům ani k výkvětům. Výhodou je vysoká barevná stálost, schopnost překrýt vlasové trhlinky v podkladu. Omítka výborně chrání zdivo před vlhkostí, je však nevhodná na sanační omítky a zateplovací systémy s minerální vlnou jako izolantem.

Silikonová omítka představuje nejvyšší kvalitativní třídu mezi pastovitými omítkami. Je charakteristická vysokou paropropustností a současně nízkou vlhkostní propustností. Je vysoce odolná proti povětrnosti a vyniká schopností překrýt vlasové trhlinky v podkladu. Používá se na všechny běžné minerální podklady a všechny typy zateplovacích systémů i na sanační omítky.

.: Co se týče barev, je výběr na trhu širokýfoto: archiv HET, Lasseslberger, Novabrik, Stomix a Weber Terranova

Silikátová omítka tvoří kvalitativně další skupinu strukturálních omítek. Jako hlavní pojivo obsahuje vodní sklo. Vyznačuje se vysokou propustností pro vodní páru a nešpiní se. Omítka je vhodná na všechny běžné minerální podklady, ne však podklady na bázi sádry. Doporučujeme ji jako konečnou úpravu omítkových skladeb s požadovanou vysokou prodyšností, včetně sanačních omítek.

Tónovací systém

V rámci uceleného systému nátěrových hmot pro profesionály nabízí společnost HET nejen fasádní barvy, ale rovněž několik typů tenkovrstvých omítkovin (akrylátových a silikonových, hlazených i rýhovaných) a samozřejmě také k nim přináležejících penetrací a prostředků pro úpravu povrchu.

Jde o řadu silikonových hlazených tenkovrstvých omítkovin, které se prodávají pod obchodním názvem SHO. Silikonová hlazená tenkovrstvá omítkovina SHO je dostupná ve třech typech zrnitosti: 1,5 mm, 2,0 mm a 3,0 mm. Nabízí tak možnost výběru výsledného vzhledu fasády jak co do hrubosti, tak také barevnosti.

.: Ukázka struktury omítkovin HET a celkový pohled na fasádu nového objektufoto: archiv HET

Tyto omítkoviny lze automaticky tónovat v systému Multicolor 2001 v některém z mnoha tónovacích míst společnosti HET. Tímto systémem lze na jednom místě tónovat nejen omítkoviny, ale také fasádní barvy, penetrace (pod SHO je doporučován SP-Grund), ale také nátěry na dřevo či kov, což umožňuje dosáhnout optimálního barevného sladění všech prvků podle požadavků projektu.

Silikonové omítky jsou, stejně jako silikonové fasádní barvy, vhodné do náročnějších exteriérových podmínek díky nízké špinivosti a vysoké vodoodpudivosti. Pro omítkoviny HET je obecně typická dobrá odolnost proti mechanickému poškození, s níž souvisí také omyvatelnost, imunita vůči působení kyselých dešťů, UV záření, řasám, houbám, mechům a plísním. Všechny omítkoviny jsou součástí otevřeného zateplovacího systému HET.

Co umí odvětrávaná fasáda

Fasáda je investicí na desítky let. V případě zvolení nesprávného materiálu či neodborně provedené práce se může stát, že se bude dříve či později dělat znovu. Jedním z hlavních pravidel zde je, že jen suchý materiál má dobré akumulační vlastnosti. Právě proto lze jen doporučit, hlavně u starých domů s minimálními izolacemi proti vzlínající vodě, odvětranou fasádu.

.: Odvětraná fasáda Novabrik. Pořizovací náklady jsou sice ve srovnání s omítkou trochu vyšší, ale řešení je to trvanlivější, bezpečnější a s rychlou návratností.foto: Novabrik

Její funkce je jednoduchá, ale důležitá: Působením komínového efektu se zdivo odvětrává a tím stavbu průběžně vysušuje, takže domy dýchají. Odvětraná fasáda je poskládaná suchou cestou. Pokud je dům suchý, šetříme náklady na vytápění. Zajímavým tipem pro stavebníky je odvětraná fasáda Novabrik Regular nebo difúzně otevřená fasáda Novabrik Therm.

Fasádní cihly Novabrik svým vzhledem připomínají přírodní kámen a jsou značně odolné proti povětrnostním vlivům (déšť, námraza, krupobití či vítr), proti hluku či požáru a za pomoci vymezovací konstrukce se skládají na sucho jako stavebnice. Fasáda Novabrik má dlouhou životnost (nejméně 50 let) a dává možnost i dodatečných stavebních úprav. Výrobce nabízí bezplatné kalkulace včetně technického poradenství.

Rustikální omítky

K dispozici jsou i speciální pružné omítky a omítky se samočisticí schopností a vysokou odolností proti povětrnostním vlivům, vhodné zejména do měst a lokalit se znečištěným ovzduším.

Dva základní druhy exteriérových omítek:
tenkovrstvé rustikální omítkoviny BetaDEKOR s roztíranou nebo rýhovanou strukturou a
mozaikové dekorativní omítkoviny Alfa DEKOR, které se používají hlavně na akcentované plochy – sokly, ostění, nároží apod. Vlastnosti exteriérových omítkovin jsou dokonale sladěny s ostatními komponenty zateplovacích systémů (stomix THERM alfa či stomix THERM beta), což zaručuje dlouhou životnost a vysokou funkčnost zateplení jako celku.

Reklama

Související články

Originální zelená fasáda pro dům

Dům oděný do zelených šatů je ve srovnání s šedí klasické fasády originální, ať už se po něm šplhá psí víno, přísavník nebo pnoucí růže.

Správná volba zateplení ušetří peníze

Mezi nejvíce používané tepelné izolace patří pěnový polystyren. Jeho hlavní předností jsou dobré tepelněizolační a mechanické vlastnosti, nízká hmotnost...

Výběr článků

Načítám