Hlavní obsah

Jak se chránit před sluncem a zvědavými pohledy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi znáte ten pocit, když sedíte v létě za oknem, třeba si chcete něco číst, nebo se učit a nemůžete, protože na vás zpříma svítí slunce. Někdy je sluníčko příjemné, u moře, nebo na pláži, ale může taky pořádně potrápit. Pokud nemáte závěsy nebo žaluzie, zkuste protisluneční fólie.

Článek

Přehřívání interiérů se týká zejména objektů, které jsou vystaveny přímému slunečnímu záření. Jde zejména o budovy, které mají prosklené fasády či okna, ať už to jsou byty, domy, kanceláře, školy, úřady atp.

Vlivem zahřívání materiálů teplota uvnitř budovy roste. Jedním z nejlepších prostředků pro eliminaci slunečních paprsků v parném létě, a pro snížení teploty v interiérech, jsou žaluzie a protisluneční fólie. Fólie mohou zadržet až 80 % slunečního záření a umožní tak výrazně snížit teplotu v místnosti a žaluzie vám zase umožní regulovat množství světla, které vstupuje do místnosti.

.: Horizontální žaluzie v moderním dřevěném provedenífoto: archiv: Bematech

Protisluneční fólie jsou kryté tenkou vrstvou kovu, která sluneční paprsky odráží. Pokud o nich uvažujete, tak musíte dát pozor na to, že existují dva typy, prvním se říká externí fólie a ty se instalují především na dvojitá izolační skla. Důvodem je nutnost zachytit a odrazit sluneční paprsky ještě předtím, než se prohřeje celý prosklený systém.

Na různá okna patří různé fólie

Ty druhé, interní fólie jsou instalovány na všechna jednoduchá nebo špaletová a rozmontovatelná dvojitá okna. Jde o to vždy nainstalovat fólii, co nejblíže ke slunečním paprskům. A na kolik nás tak fólie a žaluzie přijdou? Cena protislunečních fólií se včetně instalace a DPH pohybuje od 750 Kč za m2.

.: V oknech nevzhledné budovy vidíte odrážet se protější objekt, dovnitř vidět není foto: profolie.cz

Klasické horizontální žaluzie pořídíte za cenu pohybující se okolo 500 Kč za m2. Některé protisluneční fólie jsou vybaveny účinnými UV filtry, které zadrží až 99 % škodlivého UV záření, takže pokud chcete udělat radost blízkým, kteří žijí v Austrálii, tak vhodným dárkem pro ně jsou právě tyto fólie. Našinci uděláte radost žaluziemi, ty ale na druhou stranu nijak nebrání rozbití skla.

foto: profolie.cz

Fólie ale dokážou udržet střepy pohromadě a ochrání tak osoby vyskytující se v blízkosti okna. Tuto funkci ocení především domácnosti, kde hrozí rozbití skel hrajícími si dětmi. Fólie také příjemně rozptylují prudké světlo a díky své reflexi zabraňují průnikům nechtěných pohledů, ať již v kancelářích nebo v bytech.

Anketa

Jaký druh zastínění používáte ve vašem bytě?
žaluzie
79,6 %
závěsy
9,9 %
fólie
2,4 %
rolety
8,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 583 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Mějte sluneční paprsky pod kontrolou

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař, ale na druhou stranu, příliš dobrého také škodí. V létě, obzvláště v parných dnech, je slunečních paprsků přece jen víc,...

Výběr článků

Načítám