Hlavní obsah

Kuchyně poslední generace - chladné a sterilní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba útulných kuchyní, malých světniček plných různých drobných předmětů je tatam. Nahradila je strohost a minimalismus, který na nás dýchá ledovým dechem. Interiérům kuchyní vévodí zpravidla jen pár doplňků a jejich prezentace jsou velkolepého ražení. Málokdo má doma tak velkou kuchyň, aby si je mohl skutečně pořídit.

Článek

Pojďme se podívat, jak vypadá taková reálná kuchyň, a jak kuchyň velkolepá nebo kuchyň pro velkolepého uživatele a labužníka.

.: Bílá nepraktická kuchyň pro Mrazíka .foto: Amica

Nejnovějšími trendy je použítí ušlechtilých materiálů, exotických druhů dřeva a materiálů s vysokým leskem. Kuchyně se také stále více otevírají do obytného prostoru, prolínají se s ním, nebo se obytným prostorem rovnou stávají.

.: V trendu je užití surových materiálů v kombinaci s hladkými. Květinové vzory jsou zase in. Květinová expozice Stopka.foto: Novinky / Eva Rajlichová

Krb dávno nahradila obrazovka, která bývá často sofistikovaně zabudována v samotné kuchyňské lince. Častou součástí kuchyně bývá i barový pultík, který umožňuje, aby osoba, která vaří byla v kontaktu s hosty.

.: Barový pult - vždy připraven pro nečekanou návštěvu.foto: PRÁVO/Václav Jirsa, Jaroslav Hejzlar a archív

Minimalizmus verzus klasika

Minimalizmus padesátých a šedesátých let 20. století má stále své velké užití. Jeho součástí je strohost linií a čistota tvarů. Oproti tomu se ve většině domácností setkáme s kuchyněmi, kterým ornament a bohatá dekorace není cizí. Často nesou nádech starých venkovských kuchyní.

.: Méně ale někdy znamená více....foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tento „historizmus“ se stal něčím negativním. Co je staré, to není „in“. Ve většině domácností to však „in“ je a není na tom nic špatného, naopak. Ornamenty a zdobnost jsou projevem uměleckého ducha. Strohost panelových domů také byla „in“, ale nakrátko. Vraťme se tedy pár let nazpět a nechme se inspirovat.

.: Kuchyň v klasickém stylu, inspirujte se! Tady je cítit a vidět teplo domova.foto: archív firem Abitaire, Blum, Oresy, kuchyně Eso

Pravdou je, že bohatší ornament zpravidla vyžaduje také náročnější údržbu. Když máme skleničky s reliéfem, bude se nám na nich usazovat nečistota, ale občas to za tu trochu práce stojí.

Reklama

Související témata:

Související články

Horké tipy pro kuchyň

Sporák, trouba či mikrovlnka je nedílnou součástí kuchyně. Sice je nekupujeme každý rok, ale trocha inspirace nikdy neškodí. Kuchyň je prostě místo, které...

Tajemství kuchyňských zásuvek

Základem současného masivního, sektorového či vestavěného nábytku zůstávají zásuvky a regály zakryté dvířky. Změnily se ovšem materiály, dekor i kování. Masiv...

Moderní kuchyně - harmonie celku i detailu

Pohled na moderní kuchyni se v posledních letech dost změnil. Už to není jen funkční prostor, ale další obytná místnost, kde se vaří a hlavně žije. Nadále...

Výběr článků

Načítám