Hlavní obsah

Žaluzie - praktický doplněk moderního interiéru

Světlo a stín, jejich množství se výrazně podílí na dojmu, který máme z prostoru. Mnohé bytové doplňky - žaluzie, rolety, markýzy aj. poskytují pocit soukromí a ovlivňují množství světla, které vstupuje do obytného prostoru.

Článek

Řada z nich jsou i vhodnou dekorací. Zejména pak ty bambusové a dřevěné. Bambus je moderním ekologickým materiálem s neuvěřitelnou pružností a jedinečným designem, je nenáročný na údržbu a je odolný vůči vlivům prostředí.

.: Horizontální žaluzie v modením provedení.foto: archiv Bematech

Taková bambusová lamela je tvrdá a pružná, což jsou vlastnosti, které od žaluzií chceme. Lamely se nekroutí a neohýbají. Oproti těm dřevěným jsou zhruba o polovinu tenčí.

Okenní žaluzie

Klasické žaluzie jsou však většinou hliníkové nebo plastové. Vybrat si můžeme z automatického (ovládání pomocí dálkového ovladače), nebo ručního ovládání žaluzií. Vyrábějí se ve vertikálním nebo horizontálním provedení.

.: Povrch žaluzií může ladit se strukturou a barvou vybavení pokoje foto: archiv Bematech

Novodobé žaluzie umožňují celou žaluzii odklopit při čištění oken a máme tak možnost umýt sklo po celé ploše. Umožňují odklopit celý svazek lamel i s horním profilem na otočném čepu. Vertikální, látkové žaluzie dovedou krásně zútulnit velkou prosklenou plochu a jsou jakýmsi komromisem mezi žaluziemi a závěsy.

Hitem jsou textilní rolety

Vysokou dekorativností se vyznačují textilní rolety s moderním mechanismem svinování. Na výběr pak je široké spektrum látek, které si můžeme vybrat tak, aby nám přesně ladily s ostatními doplňky v bytě.

.: Roleta Zebra kombinuje vlastnosti klasické rolety a praktických žaluzií.foto: Maron

Markýzy

Markýzy jsou alternativou zastínění pro lodžie, balkóny, nebo terasy. Jejich látka by měla být stálobarevná, odolná proti plísním a neměly by měnit tvar. Ovládají se klikou, nebo dálkovám ovládačem.

.: Markýza se stane součástí vašeho domu.foto: www.univers.cz

Skládané žaluzie neboli plisé

Tyto žaluzie je možné umístit i na okna, která mají netradiční tvar. Vhodné jsou tedy do podhledů a světlíků. Pro netradiční prostor je ale možné zvolit i žaluzie horizontální.

Pro úplné zatemnění

Pro úplné zatmění jsou tím nejlepším řešením venkovní rolety. Částečně také snižují hluk, který přichází zvnější. V zimě zase poskytuje výbornou tepelnou izolaci. Velkou předností takových rolet je to, že chrání okno před extrémními vlivy počasí.

Reklama

Související témata:

Související články

Mějte sluneční paprsky pod kontrolou

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař, ale na druhou stranu, příliš dobrého také škodí. V létě, obzvláště v parných dnech, je slunečních paprsků přece jen víc,...

Výběr článků

Načítám