Hlavní obsah

Moderní kuchyně - harmonie celku i detailu

Právo, Gisela Růžičková

Pohled na moderní kuchyni se v posledních letech dost změnil. Už to není jen funkční prostor, ale další obytná místnost, kde se vaří a hlavně žije. Nadále přetrvává trend propojení kuchyně s ostatními prostory, ale kvalitu kuchyně ovlivňuje také dobrá dispozice, ergonomie a vhodně zvolené spotřebiče.

Foto: archiv firmy Scavolini, Právo

Pohled na moderní kuchyň se v posledních letech dost změnil.

Článek

Správné rozvržení kuchyně se vyplatí už proto, že každá domácnost má jiné požadavky. V panelákových bytech nám menší prostor často nedovolí dopřát si ani všechny důležité kuchyňské zóny - odkládací, přípravnou, varnou a mycí. Architekt nám podle rozměru místnosti doporučí, zda je praktičtější linka v přímce, rohové řešení, nebo kuchyně ve tvaru U či G.

Příklady rozmístění kuchyňské linky do L a v přímce
foto: archiv firmy Finepfoto: archiv firmy Scavolini

Moderna i klasika

Z nabídky kuchyní si určitě vyberou milovníci moderního designu stejně jako ti, kdož touží po zabydlené atmosféře v klasickém stylu. Dáme-li přednost eleganci a střídmosti, jsme spíš zastánci kuchyní klasického stylu, které se hodí do standardních i atypických bytů. Zatímco klasické kuchyně se vyznačují nadčasovým designem a velkou variabilitou, z moderních kuchyní čiší osobitost a vytříbený vkus.

  • Modernu preferují lidé s dynamickým životním stylem a tomu odpovídajícími nároky na bydlení. Představám skutečně moderního bytu odpovídá i úroveň zpracování a nabídka barev. Mohou to být hitech kuchyně, kde se používá nerez, hliník a tvrzené sklo, nebo kuchyně ve vysokém lesku. V obou případech je celkový vzhled kuchyně zajímavý a lehký
  • Zato rustikální styl je na ústupu, ale může oslovit ty, jež vyznávají tradiční hodnoty a zároveň hledají kvalitní nábytek a design vymykající se průměru. Retro kuchyně spojují kouzlo domova našich babiček s vysokou kvalitou a účelností. I do stylového interiéru lze vhodně zakomponovat moderní doplňky a spotřebiče.

.: Digestoř v kombinaci černé barvy a zlatých prvků, vhodná do rustikálních interiérů.foto: archiv www.cata.cz

Barvy ladí s materiály

Na vzhledu kuchyně se podílí také její barva. Stálicí je bílá. Přímo honosně vypadá ve vysokém lesku v kombinaci s exotickým dřevem, ale v současné době vede sytá hnědá. Zajímavé je spojení antracitové s bukem či ořechem. Svěží vítr do bytu přinese kari a olivově zelená, oranžová či purpurově červená. Elegantní je rubínově červená, kalvádos i capuccino.

.: Svěží vítr do bytu přinese luxusní oranžová kuchyně ve vysokém lesku s pracovním ostrůvkem uprostřed.foto: archiv Nadop

Lehkosti a vzdušnosti moderních kuchyní docílíme zpravidla kombinací materiálů.

  • Cenově nejdostupnější je lamino, které se objevuje v mnoha barevných odstínech, ať už v dekorech dřeva či jednobarevné.
  • Další možností jsou lakované dřevovláknité MDF desky potažené fólií v mnoha tvarech i odstínech, které lze vzájemně kombinovat. V nabídce jsou matné i moderní lesklé povrchy, ale i povrchy dýhované z ušlechtilých i exotických dřevin.
  • Nejkvalitnější a nejdražší jsou kuchyně vyrobené z masivu. Nejen proto, že vypadají nadčasově, ale lze je dobře propojit s ostatními obytnými částmi bytu. K vyhledávaným patří olše, dub, bříza, ale i třešňové, ořechové i kaštanové dřevo.
  • Škálu kuchyňských materiálů doplňuje nerezový plech a čiré či matové sklo s pískovaným nebo strukturovaným povrchem. Tyto materiály se objevují i jako výtvarné prvky v mnoha podobách.

.: V kuchyni, kde se uplatňuje hlavně nerez a hliník, získá celkový vzhled na zajímavosti a lehkosti.foto: archiv Sykora

Ergonomie na místě

Při výběru a vybavování kuchyně se zaměříme na využití prostoru kuchyně tak, aby byl z hlediska ergonomie co nejdostupnější. Co radí designéři?

  • Doporučují maximální výšku poliček kolem 176 cm, je-li pracovní plocha vysunutá, stačí jen 170 cm.
  • Přístupná výška se pohybuje mezi 85 a 115 cm. V menší kuchyni využijeme místo až do stropu s tím, že nahoru ukládáme předměty, které potřebujeme občas.
  • Nepohodlné nízké prostory pro ukládání věcí vyřešíme zásuvkovými skříňkami.
  • Důležité je funkční rozvržení kuchyňských center. Ať už jde o skladování potravin, přípravu a vaření pokrmů či mytí nádobí. Při přípravě pokrmů se pohybujeme právě v těchto místech, a pokud budou od sebe moc vzdálená, budeme zbytečně přebíhat z místa na místo.
  • Pracovní deska umístěná mezi mycím a varným centrem by měla být široká 80 až 120 cm.
  • Jestli vaříme na plynu, nepostavíme varnou desku z bezpečnostních důvodů pod okno. Sporák by neměl stát ani vedle dveří nebo na frekventovaném rohu kuchyňské linky.
  • V moderních kuchyních se osvědčila pracovní centra v různých rovinách. Nejníže položené bývá varné centrum, abychom snadno dosáhli i na zadní plotýnky. Pohodlné mytí nádobí umožní dřez umístěný minimálně 40 cm od konce pracovní desky a ve výšce 100 cm.

.: Ostrůvkové mycí centrum spojené s barovým pultem vyžaduje zvláštní přívod vody, odpad, i dostatečný prostor k odkládání věcí a chození kolem. foto: archiv firmy Abitare

Spotřebiče a doplňky

Hlavním kritériem při výběru spotřebičů by měla být nízká spotřeba energie, ať už jde o plyn, elektřinu či vodu. Tu mají vesměs spotřebiče zařazené, podle energetického štítku, do skupiny A nebo A+.

Jestliže si pořizujeme novou kuchyň, máme na výběr vestavěné nebo samostatně stojící spotřebiče. Plně vestavěné spotřebiče sjednocují vzhled kuchyně, zejména v malé kuchyni prostor opticky zvětší a přidají mu na eleganci. To neznamená, že samostatně stojící spotřebiče vypadají hůře. Naopak, nerez nebo hliníkové elektrospotřebiče pozvednou o několik stupňů vzhled kuchyně kopírující strukturu a barvu dřeva.

Šetřit nebudeme ani na obkladech, dřezech, digestořích ani na pracovních deskách. Ty se liší vlastnostmi a cenou, např. třícentimetrové dřevotřískové desky potažené fólií vystřídaly silnější MDF desky nebo desky z umělého kamene, ale také nerezové, dřevěné a dokonce desky skleněné.

Reklama

Související témata:

Související články

Kuchyňskými dvířky se už netříská

Kuchyně jako by se vracely zpět ke svému původnímu uspořádání. Obývací pokoje s kuchyňským koutem opět připomínají sednice, kde se kolem pece odehrávala...

Horké tipy pro kuchyň

Sporák, trouba či mikrovlnka je nedílnou součástí kuchyně. Sice je nekupujeme každý rok, ale trocha inspirace nikdy neškodí. Kuchyň je prostě místo, které...

Tajemství kuchyňských zásuvek

Základem současného masivního, sektorového či vestavěného nábytku zůstávají zásuvky a regály zakryté dvířky. Změnily se ovšem materiály, dekor i kování. Masiv...

Výběr článků

Načítám