Hlavní obsah

Příbory pro všední i sváteční den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes je na trhu k vidění pestrá nabídka nejrůznějších příborů, příbory na steak, na špagety, na dezerty a podobně. Většina z nás má ale doma jednu univerzální sadu a od té vyžaduje, aby splňovala všechny požadavky. Pojďme se podívat, co se od různých druhů klasických příborových sad dá očekávat.

Článek

Příbory z hliníku jsou dnes již minulostí. Kvalitní příbory si pořídíte z chromové nerezavějící oceli, ta se vyznačuje dlouholetou životností a je na rozdíl od dříve používaných hliníkových příborů, zcela zdraví neškodná. Na rozdíl od hliníkových ale mají o něco vyšší hmotnost.

Nebo se také vyrábějí z chromoniklové slitiny. Setkáme se také se slitinou chromu-niklu-oceli. I z tohoto materiálu je možné příbory mýt v myčce a jsou odolné proti korozi.

.: Stříbrná klasika - postříbřené příbory Fiddle & Threadfoto: www.svatebnistranky.cz

Rukojeť příborů bývá často plastová, a je tak třeba si dávat pozor, aby příbory nepřišly do kontaktu s něčím skutečně horkým. Mohlo by to plast poškodit.

Praktickým tipem jsou příbory na stojánku. Hodí se zejména pro vícečlené rodiny, kde se je dobré, aby byly stále při ruce, tedy na stole.

.: Stojací kovové příbory MANTATTEN jsou ze slitiny chromu-niklu-oceli a s plastovou rukojetífoto: www.estyle.cz

Příbory na svátky

Snad v každé rodině se setkáme se speciální sadou příborů pro nevšední příležitosti. Takové nože a vidličky jsou zpravidla z ušelechtilejších materiálů a mají náročnější a zdobnější design než běžné příbory.

Zakoupit můžete například postříbřené příbory s povrchem z vysoce mikronového stříbra, které přetrvává mnoho desetiletí. Jejich cena je pochopitelně mnohonásobně vyšší.

.: Postříbřená kolekce Ritz má povrch ze stříbra, každý kus je ručně dokončenfoto: http//www.thomaspoon.cz

Pohybuje se v řádech několika tisíc korun. U obyčejných příborů pořídíte nejlevnější sady okolo tří set korun. Standartní cena se však pohybuje od pěti set do tisíce korun.

Příbory do moderního interiéru

Mnozí z nás mají na design veškerých předmětů, se kterými přicházejí do styku vysoké požadavky a rozhodně nechtějí mít doma cokoliv, co by bylo neoriginální.

.: Příbory náročného milovníka designu od Thibaulta Desombrefoto: http://interier.mise.cz/

Potrpíte-li si na nevšední předměty a jste-li nároční, pak nezbývá, než navštívit nějaké designové studio. Za příbory si sice připlatíte, ale zase budete mít jistotu, že nebudete mít stejnou, nebo podobnou sadu jako vaši známí.

Příbory pro děti

Děti mají své specifické potřeby. Mají malé ručičky a tak by příbory, které začínají používat měly vyhovovat jejich fyziognomii. Měly by být tedy lehčí (s odlehčenou plastovou rukojetí) a menší.

.: Jídelní příbor Tescoma FUNNY MUMMY, pro děti od 4 let, ergonomická rukojeť je tvarována pro dětskou rukufoto: www.hrnce.cz

.: Jídelní příbor Tescoma FUNNY MUMMY, pro děti od 4 let, ergonomická rukojeť je tvarována pro dětskou rukufoto: www.hrnce.czNa škodu také není, když jsou veselé a barevné, protože výrazné barvy děti vnímají lépe než ty tmavé nevýrazné, a pokud jsou ještě navrženy tak, aby dítě zaujalo ke stravování pozitivní postoj, tak jde o příbor pro dítě ideální. A teď už jen zbývá, popřát dospělým i dětem, dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Kuchyňské doplňky

Barevnost kuchyně může zajímavě podtrhnout i několik drobností. V bílé kuchyni nebo v kuchyni s dekorem dřeva to budou hlavně barevné doplňky, které tyto...

Výběr článků

Načítám