Hlavní obsah

Inspirace ze zámku: Vytvořte stylové květinové aranžmá

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Darované květiny mohou vyjadřovat lásku, náklonnost, mohou dotvářet atmosféru domova, mohou okouzlovat a svádět k přivonění. Nemusíte mít domov jako ze žurnálu, stačí maličkosti a od drobných nedokonalostí lehce odpoutáte pozornost. Jak? Přece tím, že někam umístíte krásnou kytici. Nechme se inspirovat!

Článek

Když chceme aranžovat květiny, musíme si připravit několik nezbytností. Jednak budeme potřebovat vázu, širší misku, nebo klidně i pohár. Do nich vložíme zelenou aranžovací hmotu. Tu seženete například v potřebách pro kutily za cenu okolo padesáti korun. Pak by bylo dobré pořídit si vázací drát a pak, samozřejmě, květiny.

.: Trojský zámek - sušené květiny oživí jednobarevný interiér

Odborník radí jak na to

Jitka Bukovjanová navrhuje a realizuje květinová aranžmá v historických objektech. Podle ní „asi nejlépe a nejpřirozeněji vypadají živé květiny, ale z mého pohledu a podle mých zkušeností má právě aranžování sušených květin své přednosti.

.: Kroměřížský sál - tabule, kytice v poháru

Jednou z nich je hlavně trvanlivost a dále pak sušeným materiálem minimálně ohrožujeme nábytek, který je při manipulaci s vodou při použití živých kytek ohrožen.“

„Výběr tohoto materiálu ale v běžných obchodech není moc velký“ říká Bukovjanová. „Zjistila jsem, že nejlépe jsou v tomto směru zásobené velkotržnice, kde je i více firem, které se specializují na tento materiál a je zde nepřeberné množství květin, exotických, sušených specielními technologiemi, různě napouštěných např. glycerinem a podobně."

.: Když některé květiny nabarvíme, vznikne nám nevšední - exotická kytice

"Napuštění glycerinem ještě prodlužuje jejich trvanlivost, já jezdím vybírat do velkotržnice Lipence a mám oblíbenou firmu Floraldesign. Pokud ale nepotřebujete být opravdu tip top, stačí zajít do běžného květinářství." říká Bukovjanová.

Vytvořme si kompozici v rokokovém stylu

Evropské rokoko mělo smysl pro asymetrii. Rokoková společnost poloviny 18. století měla zálibu v předmětech ozdobených červeným a černým lakem, inspirovala se japonskem. To se odrazilo i na rokokovém květinovém aranžmá.

Rokoková kytice byla vzdušná, měla světlejší barvy a spodní vrstva květů byla převislá. Aranžujte tedy také tak! Květy vzbuzovaly dojem, jako by přímo tryskaly z jediného bodu, z centra kytice.

.: Klasicistní aranžmá - nechte se inspirovat!

Dejte přednost harmonii pastelových odstínů se žlutým akcentem. Začněte aranžovat ze středu kytice a pokračujte k jejímu okraji. Snažte se zachovat dojem fontány a spodní, krajní část květů nechte jakoby padat přes okraj vázy nebo mísy. Při aranžování zachovávejte tradiční kolmou linii.

.: Kytice pro sál v Kroměříži

Kam kytici umístit?

Kytice bude světlejší, takže je dobrým tipem si díky ní prosvětlit nějaký tmavý kout ve vašem bytě. Barevně ji můžete sladit s ostatními doplňky v bytě. Pak už jen nezapomeňte koupit hnojivo na řezané květiny, které seženete opět v potřebách pro kutily a můžete se kochat z historické květiny, kterou má doma málokdo a na kterou by mohla být pyšná kdejaká královna.

Anketa

Dáváte přednost sušeným nebo živým květinám?
živým
94,9 %
sušeným
5,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 710 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na pracovní stůl patří i květiny

Většina moderních kanceláři je klimatizovaná, vlhkost vzduchu je zde nízká. Navíc k příjemnému pocitu v práci rozhodně nepřispívá ani přítomnost počítačů,...

Zimní květinová inspirace

V zimní květinové inspiraci oslavíme prostou krásu květin. Vazby by měly být vznešené, elegantní, pro sváteční i všední den. Tentokrát uvážeme kytice sošných...

Výběr článků

Načítám