Hlavní obsah

Židlím sluší čisté tvary

Právo, Gisela Růžičková

Až budeme vybírat židle do jídelny, zjistíme, že jejich současnému stylu vévodí čisté tvary. Výrobní technologie jsou stále dokonalejší, ale k originálnímu designu židlí patří hlavně funkčnost. Netradiční materiál udělá z normální židle ojedinělou. Taková židle je pohodlná, protože je ergonomicky vyvážená.

Foto: archiv firem Belterra, Hotelový interiér, Ikea a Ton, Právo

Židlové křeslo Bosston jednoduchých tvarů. Foto: Archiv Ton

Článek

Soulad barev a tvarů

Židle, které budeme kupovat do již zařízené kuchyně či jídelny, citlivě sladíme se základními liniemi v prostoru. Měly by odpovídat prostředí barevně, ale také tvarově. K dostání je široká škála barevných odstínů. Stejně tak je tomu s tvary a vzory čalounění. Vybereme si i v rozmanitém provedení konstrukce.

.: Stohovatelná židle Gilbert má rám nohy z pochromované oceli a opěrák z březové dýhy natřené akrylovou barvou (Ikea, 998 Kč). foto: Ikea

Do větších prostor kuchyně nebo jídelny použijeme robustnější masivní židle s vysokými opěráky, které dají vyniknout celkovému pojetí interiéru. Naopak do menší kuchyně v panelákovém bytě se hodí ohýbané, prostorově úsporné židle nebo židle subtilnějšího vzhledu, např. v kombinaci chrom-dře vo-čalounění nebo plast.

Rozhoduje linie židle

Pro celkový dojem z interiéru si všímáme také linie židlí. Na výběr máme horizontální nebo vertikální provedení výplně opěradla, které by mělo kvůli pohodlnému sezení odpovídat velikosti stolu. Jestliže máme atypické prostory, dáme přednost zakázkové výrobě, kde si určíme rozměry, tvar i materiál stolu.

.: Pro hladkou židli Tondo je typická střídmost a jednoduchost, elegantní linie i vysoká kvalita zpracování (3445 Kč, Ton). foto: archiv Ton

V případě, že nám nevyhovují židle standardních rozměrů, necháme si je také vyrobit na míru, ať už potřebujeme židle vyšší, nižší nebo se širším sedákem.

Při rozhodování, zda si pořídit židle s čalouněním nebo bez, bude směrodatná odolnost materiálu, způsob čistění a také riziko mechanického poškození.

Konstrukční vlastnosti

Při výběru jídelní židle vezmeme v úvahu její konstrukční vlastnosti. V závislosti na výrobních technologiích a materiálech se liší také kvalita a konstrukční pevnost jednotlivých modelů. Tam, kde předpokládáme vysokou zátěž, upřednostníme masivní lepené židle.

.: Představitelkou klasické jídelny střízlivého designu, který zajišťuje interiéru nadčasovost, je sestava Carina foto: archiv firem Belterra

Ale i menší typy židlí by měly mít vratový šroub kvůli případnému dotažení šroubu. Vhodné jsou modely vybavené příčným zpevněním mezi nohami židle nebo alespoň nožním spojem.

Množství a údržba

Množství židlí volíme podle počtu členů rodiny. Ale koupit můžeme libovolný počet židlí, třeba o tři židle víc pro nečekané návštěvy. Pro tyto účely volíme židle stohovatelné, které nepřekážejí. Při pořizování židlí myslíme také na údržbu. Plastové a kovové židle čistíme většinou vlhkým hadříkem. Na dřevo použijeme speciální přípravky a čalouněné části vyčistíme chemickými prostředky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám