Hlavní obsah

Novinka z Británie: židle, na které se nedá houpat

ČTK, Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Bývalý britský učitel navrhl školní židle, které prý definitivně skoncují s houpáním žáků při vyučování. Zabrání se tak podle něj vážným úrazům ve třídách, a také neustálému narušování výuky.

Článek

Tom Wates zanechal výuky matematiky a tělocviku loni v létě a začal se věnovat svému novému cíli. Při hodinách ho totiž rozčilovaly děti houpající se na židlích, a rozhodl se zkonstruovat židli, na které by se žáci houpat nemohli.

Založil firmu DLB, což symbolizuje začáteční písmena klasického povelu: nehoupej se!, a prodává ergonomickou židli podle svého návrhu, která poskytuje větší oporu zádům a zároveň nutí děti sedět zpříma.

Design židle je velice jednoduchý, v podstatě jde o jednoduché zakřivení nohou židle, které znemožňuje zvednout jednu stranu více než pět centimetrů nad zem. Materiál, který byl zvolen pro její výrobu, je lisovaný polypropylen a ocelové trubky na nohy. Výrobce samozřejmě myslel i na barevné provedení - modrá, červená, zelená, šedá.

.: Max chair - Futuristická židle podle návrhu Toma Watese.

Každým rokem je v nemocnicích ošetřeno 7000 britských školáků, kteří se zraní při pádu ze školní židle, a to by teď mělo přestat, řekl bývalý matematikář. Na otočných křeslech používaných v kancelářích se sice také houpat nedá, ale pro většinu britských škol jsou prý příliš drahá. Cena Watesových židlí je 15 liber (500 Kč), tudíž jsou více než dostupné všem.

Roli technického poradce hrál nezávislý designér Justin Bayliss a Watesovi také pomohla společnost Sedley Place, která oznámila, že se pustí na základě návrhu Toma Watese do celé řady školního nábytku.

Anketa

Houpáte se na židli?
ano
77,4 %
ne
21,3 %
poté, co jsem několikrát spadl/a, už ne
1,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4397 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám