Hlavní obsah

Dům zbarvený podle nálady

Právo, Bohumír Bohata

Působení barev na člověka není žádným tajemstvím. Vedle estetických účinků nás ovlivňují i psychicky. Mohou působit chladně i teple, věcně i romanticky, povzbuzovat nás nebo uklidňovat. Především mají naši psychiku harmonizovat.

Foto: Honza Osúch, Novinky

Článek

Barva je pocit, který si uvědomujeme díky světlu, registrovanému prostřednictvím zraku. Světlo je obsahem našeho vědomí a v této rovině jde hlavně o jev psychologický. Takže se může stát, že budeme tutéž barvu vnímat v jejích barevných odstínech vždy jinak, např. kvůli šeru nebo různému osvětlení, ba dokonce kvůli jinému ročnímu období, o čemž si můžete přečíst ZDE

Barevný kruh

  • V horním polokruhu je hlavní barvou žlutá. Další barvy obsahují její menší nebo větší podíl, od žlutozelené až k ohnivě červené. Při denním osvětlení jsou tyto barvy nápadnější a výraznější. Působí jasně a teple, proto je označujeme jako barvy teplé.
  • V dolním polokruhu je ústřední barvou modrá. Ostatní barvy mají rovněž její různý podíl, přes modrozelenou až nafialovělou. Tyto barvy vytvářejí opačný dojem - jsou intenzivnější a výraznější právě při menší intenzitě osvětlení. A protože barvy modré a jejich odstíny vzbuzují pocit chladu, hovoříme o nich jako o barvách studených.
  • Mezník protikladu barevného chladu a tepla vytváří červená a zelená barva v pomyslné přímce barevného kruhu.

.: Spektrum barevfoto: Právo/archiv Ikar a Rebo

Levé polovině polokruhu vévodí barva zelená a všem ostatním barvám rovněž přisuzuje zelený odstín. Takže modrá se stává zelenomodrou a žlutá zelenožlutou. Zelená barva působí ze všech barev na celém kruhu nejklidněji.

Na pravé polovině dominuje barva červená, která všem dalším dodává červený odstín. V přírodě je červená barva synonymem něčeho mimořádného, nápadného, nevšedního (červánky, zralé plody či západ slunce). Při pohledu na červenou barvu musíme oči hodně zaostřit, a proto se také více vzrušují. Z těchto důvodů je červená barva vnímána jako symbol mocné síly.

Psychologie barev

Žlutá barva povzbuzuje, osvobozuje, přináší uvolnění, pocit souladu, harmonie, působí vesele a otevřeně.

Oranžová vyvolává pocit radosti, je spojena s představou slunce, tepla, zlata, bohatství, úrody, je slavnostní.

Světlezelená evokuje představu vlhka, chladu, ticha rostlin, působí přirozeně, ale někdy také jedovatě.

Tmavozelená uklidňuje a chrání, avšak i omezuje, dává pocit bezpečí a naděje, je přátelská.

Tmavomodrá je klidná, vážná až skličující, je to barva dálek, hloubky, rozjímání a smutku.

Světlemodrá vyvolává představu vzduchu a oblohy, ticha a touhy, působí přívětivě.

Červená je energická, vzrušující, silná, mocná, prudká až náruživá, vyvolává v nás představy nebezpečí, ohně, krve, hluku, ale i lásky.

.: Kuchyň je pojednaná v přímořském stylu. foto: Právo/archiv Ikar a Rebo

Fialová barva je znepokojivá, melancholická, tajemná, neklidná, osobitá, náročná.

Purpurová barva působí hrdě, vznešeně, povzbudivě, důstojně, je spojena s představou spravedlnosti a majestátu.

Hnědá je solidní a vážná, mlčenlivá, střízlivá, spojená s jistotou a pořádkem, domovem, tradicí, zdrženlivostí.

Barva šedá je smutná, netečná, vyvolává představu chudoby a pokory.

Bílá barva je nejistá, neurčitá, je symbolem čistoty a nevinnosti.

Víte, jaký jste typ?

Co člověk, to originál, co člověk, to jiná povaha. Psychologická věda dělí nás lidi na čtyři základní kategorie: sangvinik, flegmatik, cholerik a melancholik.

Sangvinikvelmi živé povahy, bývá v životě flexibilní, umí se bavit, je společenský, jeho city, pocity a nálady se však často mění jako dubnové počasí
Flegmatikklidný, vyrovnaný, hned tak ho něco nedojme, jeho nálady ani pocity nejsou vrtkavé
Cholerikje vášnivý, výbušný a extrovertní, dynamický, rychle vzplane nebo se urazí, někoho si dobere a za chvíli už o tom neví. V mezilidských vztazích je ofenzivní
Melancholikzamyšlený, zasněný, ale taky sebekritický, vážný, odpovědný, spíš introvertní, nejednou samotářský, ale jeho city jsou hluboké a vytrvalé

Naše povahy a barvy

Na melancholika nejlépe působí barva modrá. Uklidňuje ho a dává mu pocit uvolnění a harmonie. Červená, žlutá a oranžová ho vedou k větší aktivitě. Flegmatikova barva je zelená. Dává mu jistotu, také však barva červená a žlutočervená. Pro sangvinika je to barva žlutá. Podporuje jeho bezprostřednost a temperament. Je to barva optimistická, veselá. Pro extrovertního cholerika je to barva červená. Je nápadná a dynamická. Jako doplňková mu svědčí i barva modrozelená, která může tlumit jeho extravagance i výbuchy, aniž by ho zaháněla do pasivity, dobře na něj působí i sytá zeleň.

.: Koupelna v jarních barvách foto: Právo/archiv Ikar a Rebo

Místnosti a jejich barvy

Pro chodbu se nejvíce hodí jako základní barvy žlutá a červená. Pro obývací pokoj neplatí jednotný princip, protože nároky lidí na tento pokoj jsou příliš různorodé.

Pro ložnici jsou optimální barvy jak modrá, která uklidňuje a navozuje spánek, tak i červená, která zase dobře působí pro povzbuzení ráno.

Pro jídelnu se hodí příjemné a povzbudivé syté barvy, např. žlutá. Stimuluje chuť jídlu. Při slavnostních menu se odráží zpět do místnosti příjemné světlo a umocňuje dojem z večírků slavností a návštěv.

.: Jasné barvy prozáří tmavou chodbu. foto: Právo/archiv Ikar a Rebo

Dětský pokoj potřebuje uvážlivou kombinaci barev. Tato kombinace je doslova barevným uměním spojovat zdánlivě neslučitelné. Pro děti do devíti let je nejvhodnější barva červená.

Pro malé slečny je tu i růžová. Kolem jedenácti let dávají děti přednost barvě modré. Velké plochy stěn je nejlépe pokrýt barvami světlými. Koupelna v letních barvách působí kosmeticky a v zimních barvách působí mužsky. Půvabné jsou kuchyně v jarních barvách, např. v kombinaci hráškově zelené a sytě dřevité.

Reklama

Související témata:

Související články

Inspirujte se barevným bydlením

Domky, které vyrůstají na okrajích měst, jsou si podobné jako vejce vejci. Teprve jejich noví majitelé jim vtisknou individualitu. Zahrádky zarostou...

Stěny mají vlastní řeč

Vstoupíme-li do bytu, necháme se oslovit řečí, kterou na nás mluví vnitřní plochy. Stěny, stropy a podlahy. Mohou na nás hovořit mnoha jazyky. Noblesním,...

Barvy interiéru podle ročních období

Bez barev by byl život šedivý, stejně tak jako byt. Barvy vnímáme z estetického hlediska, ale ovlivňují celou naši psychiku. Podporují nebo naopak tlumí naše...

Výběr článků

Načítám