Hlavní obsah

Měkká kobercová inspirace

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koberce zútulní chladné a tvrdé podlahy. Přitom podlaha pokrytá celoplošným kobercem splňuje nároky na vkus i pohodlí. Oblíbené jsou také kusové koberce v různých odstínech a vzorech. Naší pozornosti se těší i koberce z rostlinných vláken.

Foto: archiv firem Avanti-koberce, Bakero-koberce, Carpet design, Interdesign a Rali, Právo

Koberce zútulní domov.

Článek

Při výběru koberců se zaměříme hlavně na kvalitu a pevnost, abychom později vyloučili nevzhledné zvlnění, které by se po delším používání mohlo objevit.

K dalším přednostem, které u koberců oceníme, patří stálobarevnost, a to i po delším pobytu na slunci, či odolnost proti znečištění a otěru.

.: Vlněný, ručně tkaný koberec Himali 140x200 cm v trendových barvách.foto: Carpet design

Příjemná je antistatická úprava koberce a z bezpečnostních důvodů také samozhášivost materiálu. Žijeme-li v domácnosti s alergikem, dáme přednost koberci s protialergickou úpravou.

Abychom změkčili došlápnutí a zároveň zvýšili zvukovou i tepelnou izolaci celoplošného koberce, podložíme ho molitanovou fólií. Kusové koberce vždy opatříme podložkou proti skluzu.

Trendové barvy

Největší změnou oproti loňskému roku je ústup divokých barev k výrazným, ale decentním tónům a jejich vzájemných kombinacím.

  • Moderní odstíny zelené a modré jsou laděny s béžovou pro zmírnění studeného nádechu.
  • Vládnou rozmanité tóny fialové, nevšední varianty čokoládové, zlaté či světle hnědé s červenou.
  • V oblibě zůstávají černobílé kombinace, v některých případech jsou oživeny decentním detailem jiné barvy.
  • Stejně jako v minulých letech jsou i letos nepostradatelné zemité přírodní barvy -béžová, terakota či jemně oranžová.

Vzory různých kultur

Barokní vzory, které byly hlavním trendem vloni, nahradily motivy z různých kultur - slovanské, marocké či berberské. Na kobercích se objevují prvky známé z nejrůznějších lidových krojů, krajek, háčkovaných šátků a bohatě zdobených výšivek (květiny, ptáčci, kroužky).

.: Vlněný a ručně tkaný koberec Kazak pakistánské provenience.foto: Interdesign

Na bílém nebo černém podkladě jsou barevně jakoby vyšité nejrůznější podoby těchto vzorů. Barvy výšivek samozřejmě odpovídají oblibě lidových tvůrců, takže nechybí optimistická červená, jasně modrá nebo tyrkysová. Zajímavě působí koberce s tradičními berberskými či kašmírovými motivy, ovšem ve zcela novém barevném pojetí.

Zatížení a kvalita

Při volbě barvy nebo vzoru počítáme s tím, že odstín koberce se bude lišit při denním a umělém osvětlení.

Na jednobarevných kobercích je vidět nečistota více než na tmavých a vícebarevných. Neplatí to ovšem vždy a pro všechny typy nečistot. Vzorované koberce lépe zamaskují různé nečistoty a skvrny. Zatížení a kvalita koberce je přímo úměrná množství a kvalitě vlákna.

.: Tkaný vlněný koberec Cross vyrobený v Holandsku, je k dostání ve více odstínech.foto: Carpet design

Čím lepší vlákno a čím hustší uspořádání, tím větší zatížení koberec vydrží. V koberci, který je tvořen většími smyčkami, se drží více nečistot. Pokud bude v jedné místnosti položen koberec v pásech, je třeba celkové množství koberce uříznout z jedné role, nebo z rolí stejné barevné šarže.

Podkladová vrstva

Kvalitu koberců určuje nejen jeho konstrukce, ale také použité materiály pro podkladovou a vlasovou vrstvu. Jak dlouho bude koberec sloužit, záleží také na rubové straně. Nejrozšířenější podkladovou vrstvou je tzv. ACTIONBAC označovaný zkratkou AB.

Jde o textilní mřížku tvořenou houževnatým přírodním nebo syntetickým materiálem, který je pro větší odolnost vyztužen latexem. Výrobci stále častěji používají i filcový podklad, k jehož výhodám patří komfortnější pocit při chůzi a lepší akustické a tepelné vlastnosti. Méně se používá surová guma, jež zpevňuje vlákno koberců a tím je dělá odolnými proti zátěži.

Lícová strana

Vlasovou vrstvu tvoří přírodní či syntetická vlákna nebo jejich kombinace. Často používaným přírodním materiálem je vlna, ze syntetických materiálů je to polyamidové vlákno označované PA, polypropylénové vlákno značené PP a v menší míře polyester označovaný zkratkami PES nebo PET.

Umělé materiály
PA - polyamidnejpoužívanější materiálmimořádná životnost a všestrannost použití
PP -polypropylenlevnějšípro prostory s menším zatížením
PES, PETbarevná jasnost, stálostdlouhá životnost

Údržba koberců

Protože většina nečistot je suchá, obvykle stačí koberec vysát. Hodně namáhaná místa dvakrát týdně, zbytek alespoň jednou týdně.

Skvrny vyčistíme ihned, později se jich budeme zbavovat hůře. Špínu odstraňujeme vždy směrem ke středu, v opačném případě ji rozneseme. Na místo znečištění naneseme jen trochu saponátu zředěného vodou, nepoužíváme přípravky s bělidlem. Před čištěním vyzkoušíme účinek saponátu na kousku koberce, který není příliš vidět.

Reklama

Související témata:

Související články

Koberce inspirované přírodou

Koberce příjemně zútulní náš byt, proteplí jej, barevně dotvoří nebo podtrhnou osobitý interiér. Navíc působí jako izolace proti hluku. Jejich životnost určuje...

Výběr článků

Načítám