Hlavní obsah

Stěny mají vlastní řeč

Právo, Bohumír Bohata

Vstoupíme-li do bytu, necháme se oslovit řečí, kterou na nás mluví vnitřní plochy. Stěny, stropy a podlahy. Mohou na nás hovořit mnoha jazyky. Noblesním, neokázalým, strohým, dekorativním či barevným, monumentálním i útulným.

Foto: Václav Jirsa a Petr Hloušek, Právo

Souhra stěn, stropu, podlahy i čalounění ve žluto-modrých variacích.

Článek

Byt a jeho barvy musí hovořit naší řečí, mít barevnou koncepci, myšlenku, ladit s naší psychikou, náladou.

Barvy dokážou působit vědomě i na naše podvědomí. Proto se v některém bytě cítíme dobře, sálá z něho pohoda, teplo, přívětivost, v jiném máme pocit něčeho neosobního, neuspořádaného, chladného, jako by to ani nebyl byt, ale jen jakási druhá kancelář či dokonce pouhá noclehárna.

Dlouho designéry i uživatele zajímal nábytek, jeho design a barevnost. Ale neméně důležitou roli v barevném ladění komponent bytu hraje i barevnost stěn. Dnes i stěny bytu mají mít svoji vlastní tvář.

Tónování je věcí dávkování

Dlouho byla oblíbená papírová tapeta. Později byla překonána omyvatelnou tapetou. Pak nastal boom bílé. Vzbuzovala pocit vzdušnosti, lehkosti a hygieničnosti. V menší místnosti působila dojmem většího prostoru, tmavší dodávala víc světla.

foto: Archív Důmí

Dnes jsou v oblibě dekorativní omítky a vnitřní nátěry široké škály barevnosti. Barevné kompozice hýří mnoha nápady. Klasika je však „evergreen“, což platí o neutuchající oblibě jak zelené, tak i bílé na mnoho způsobů, může být umocněna a zvýrazněna zajímavým reliéfem.

Měli bychom však myslet na přesnost dávkování všech tónovacích past, jedině tak nám tyto pasty zajistí věrný barevný odstín, protože prostředkem k větší dokonalosti i útulnosti je právě kvalitní nátěr stěny a její barevná glazura.

Zatímco tapeta dříve dekorativnost a barevnost stěnám jen propůjčovala, byl to pouhý make-up, dnes se o estetičnost, nápaditost, strukturovanost musí postarat sama.

.: Tapety mají nejrůznější dekor.foto: archív firem LACART Leiking a IKAR Praha a.s.

Dekorativnost se vydává dál, od tapet a jednobarevných nátěrů směrem k moderním nápaditým kombinacím a dekorům, často se vrací ke klasickým metodám, ale již na úrovni nejnovějších technologických finesů i materiálů a s respektem k přísným evropským normám.

Efekty na mnoho způsobů
Silikátové barvynepřírodní lazurovací barvyodolnost vůči vlhku, větru a prachudojem starodávného kašírování
Akrylátové barvyvodou lehce ředitelnéefekt pomerančové kůry nebo luční trávy

Experimenty s barevnými pigmenty

Barevné přípravky musejí splňovat mnoho důležitých kritérií – být prodyšné, vydatné, vysoce krycí, zdravotně nezávadné a ekologické. Uplatnění zde nalézá nejrůznější materiál, např. dřevo, sklo, keramika i kůže. Přidáním barevných pigmentů se docílí zajímavé povrchové úpravy stěn i stropů ve veřejných budovách, ve fitness centrech, wellnessech, v obchodních centrech, ale i v soukromých bytech.

Důležité je nebát se experimentů, vícebarevných kombinací, ale i tady je možné se držet určitých zákonitostí barevného souladu.

Feng shuei – barevná filozofie

Nauka o filozofii bydlení, feng shuei, je stará víc než 3500 let. Podle ní mají všechny prvky v bytě i domě, také barvy, svoje energetické úkoly a toky. Je třeba je sladit ve všech místnostech, aby přinášely nerušeně energii a neblokovaly ji nebo se nerušily vzájemně. Počítají se sem nejen fontány, biolampy či zvonkohry. Jde o to, aby i z barevných stěn proudila energie, která nám bude pomáhat.

Co kraj, to jiný mrav. Stejně jako obliba v kombinacích barev. Třeba pověstná severská žlutá a modrá. Žlutá energizuje, modrá uklidňuje, vzájemně se doplňují. Povšimli jste si také kombinace oblíbené v německých domech – zelené a hnědé? Připomíná lesní kůru stromů a mech.

A co teprve Italové! Ti mají rádi sálající červenou a hnědou. Působí útulně a teple na břehu chladivého moře. Také si oblíbili zářivě bílou, na jejímž podkladu vyniknou ostatní barvy.

.: Dynamická výmalba umožňuje originální uspořádání obrazové galerie. Zachování bílého zdiva vyniká v kontrastu s bílou výmalbou.foto: Právo/Václav Jirsa a Petr Hloušek

Barevná inspirace

K příjemně působícím kombinacím patří bezesporu kombinace základních barev červené a zelené nebo modré a žluté.

Zajímavé řešení přinášejí souzvuky barvy sytější a jemnějšího tónu, např. červená a jemně pomerančová, zářivě bílá a jemně šedá, hutná modř a blankytně světlý tón.

Podělte se s námi a ostatními čtenáři o své nápady a tipy na lepší zařízení bytu či domu. Psát můžete na bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Inspirace ledově bílým osvěžením

Bílá barva je barvou čistoty, svěžesti a nevinnosti. Tak jako v zimě si sedačku obložíme červenými polštářky a kávu pijeme z oranžového hrnečku, tak v létě...

Inspirujte se barevným bydlením

Domky, které vyrůstají na okrajích měst, jsou si podobné jako vejce vejci. Teprve jejich noví majitelé jim vtisknou individualitu. Zahrádky zarostou...

Výběr článků

Načítám