Hlavní obsah

Křivky jsou v módě

Právo, Gisela Růžičková

Z čeho budeme jíst a pít? Otázka, kterou si čas od času položíme, když nám oblíbený jídelní servis mizí před očima. Fungují módní trendy i v jídelním porcelánu? Designéři tvrdí, že se společenské změny odrážejí doslova a do písmene také na talíři!

Článek

A tak, chceme-li mít na stole hlavně kvalitu, vyhneme se levnému porcelánu za nízkou cenu. Při nákupu jídelního servisu se zajímáme hlavně o to, zda mísy a talíře vydrží v mikrovlnné a horko vzdušné troubě, eventuálně v myčce. Dekor na levném porcelánu se za čas smyje, jelikož mycí přípravky bývají v kombinaci s horkou vodou dost agresivní.

Kvalitní porcelán poznáme podle několika znaků, proto při nákupu kontrolujeme celou sadu kus po kusu. Talíře stavěné do štosu by neměly být kostrbaté. Na nádobí je dekor pravidelný, u levného zboží na sebe jednotlivé části nenavazují. U dekorovaného porcelánu by měly být používány vtavné barvy, které poznáme podle dokonale hladké a jednolité glazury bez prasklin, vpichů a kráterků.

Kvalitní porcelán oválných tvarů je právě v módě, proto se při výběru zaměříme na to, aby byl nejen příjemný na pohled, ale také aby se dobře používal Foto archív Dům & Bydlení

Co je v módě

Nedávno módní čtverhranné ploché tvary talířů už odvál čas. V případě, že nám jde o úsporu místa při ukládání, jsou stále k dostání a v širokém výběru. Nyní je módní kulatá klasika – ovál a elipsa, vlna, jednoduše elegantní křivka talířů, které představují ladný kompromis mezi kruhem a čtvercem. Dále to jsou vykrajované tvary, aby do sebe jednotlivé mísy, podnosy, talíře a talířky zapadaly jako puzzle. Můžeme z nich sestavovat variace a podle libosti je plnit dobrůtkami.

Bílá klasika

Trendové jsou i zapékací porcelánové bílé misky na jednu porci, často se skleněnou poklicí, která slouží jako další mísa. Kromě čistě bílé, která patří k nepřekonatelné klasice, to jsou pastelové barvy i kontrastní barevnost – červenočerná či fialovo-černá. V módě je stále dekor s květinovými a grafickými motivy.

Sklo ve skle

Kromě porcelánu a keramiky jsou oblíbené, hlavně v zahraničí, i skleněné jídelní sety. Jde o takzvané lehané sklo, které může být čiré, jednobarevné i vzorované. Dekor není na nádobí malovaný, ale jde o technologii „sklo na skle“, vtavené vrstvy různě barevného skla.

K módním barvám jídelního skla patří černá, červená, bílá a hodně fialková. Tvarově jsou mísy a talíře kulaté, oválné, čtyřúhelníky, žádaný je i retro styl.

Hrnek solitér

Mladí designéři fandí solitérním kusům porcelánu. Zdá se, že doba velkých jídelních souprav je ta tam. Raději navrhují solitéry, ať jsou to vázy, misky nebo hrnky. Je to hlavně kvůli příznivější ceně pro zákazníka, který chce používat kvalitu v každodenním životě. Proto lze např. vybírat nápojový servis skládající se z volné kolekce příbuzných tvarů a zkombinovat podle svého uvážení. Nejen proto bychom měli jídelní porcelán čas od času nahradit a nečekat, až rozbijeme předposlední kus. Naštěstí každé tři roky (právě tak dlouho trvá jeden trend) oblíbené talíře a šálky měnit nemusíme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám