Hlavní obsah

Vánoce ovládly bramboříky a červené vánoční hvězdy

Novinky, rai
PRAHA

Květiny si stále častěji nacházejí místo v domácnostech, pracovním prostředí i ve veřejných výsadbách. Průměrně utratí český spotřebitel za květiny zhruba 790 korun, což představuje podle Jany Ischiové ze svazu květinářů a floristů ČR skoro trojnásobné zvýšení oproti roku 1994.

Foto: Arben Celi, Reuters

I letos jsou nejžádanější květinou na vánoční stůl červené vánoční hvězdy.

Článek

Největší zastoupení v odbytu přestavují řezané, hrnkové a záhonové rostliny. Podle údajů svazu čeští květináři dokáží pokrýt poptávku spotřebitelů jen z 50 procent.

V roce 2008 se dotkne květinářského sektoru navýšení sazby DPH u živých okrasných rostlin o čtyři procenta.

Dle českých pěstitelů a jejich SKF ČR nebude zvýšení sazby DPH na 9% příčinou zvyšování cen květin. Případné navýšení cen bude důsledkem zvyšování primárních výrobních nákladů (plyn, elektřina, pohonné hmoty či zvyšování mezd).

Vánoce v růžové, nachové a dalších barvách

Tak jak velí trend letošních vánoc a zimního období, rozzáří se svátky v Českých domácnostech kombinací růžové, červené až nachové barvy v kontrastech s bílou šedou a černou. Floristé se pro zimu 2007/8 nechali inspirovat barokem a neoklasicismem - inspirace dostala vznešené jméno Floral Empire. Kytice, v již zmíněných barevných kombinacích a stylu, se vyznačují velkou elegancí.

Nejprodávanější hrnkovou květinou dle místopředsedy Svazu Květinářů a floristů ČR Petra Nachlingera na vánoční svátky zůstává vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima) v klasické červené barvě, následována bramboříkem ( Cyclamen persicum) .

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční vyladění bytu v bílé a zlaté

Patřičná vánoční výzdoba dovede náladu ve vašem příbytku dočista proměnit. Pokud chcete interiéru vdechnout jemnost a hřejivost, zkuste jej ladit do dozlatova....

Výběr článků

Načítám