Soutěžní přehlídka Český interiér (dříve Interiér roku) byla letos vyhlášena již po dvanácté. Podílí se na ní rovným dílem Česká komora architektů a Design centrum ČR.

Letos se přehlídka zaměřila na všechny oblasti interiérové tvorby a nepovinným tématem byla rekonstrukce bytů v panelových či činžovních domech.

Hlavní cenu získali letos Bohumír Prokůpek a Jan Žalský za Muzeum Památníku v Lidicích, kde se jim díky přímočaře pojatému interiéru podařilo navodit emotivní atmosféru.

Muzeum Památníku v Lidicích. Nelze než souhlasit s výrokem poroty o tom, že autoři svým syrovým pojetím interiéru vytvořili důstojné místo pro připomenutí památky obětí lidické tragédie. Výtvarné řešení a koncepce Bohumír Prokůpek, architekt Jan Žalský.

Přírodní rozměr dodalo toto nevšedně pojaté atrium administrativní budově ředitelství firmy Nestlé. Zasloužili se o ně, stejně jako o celou budovu, architekti Petra Kozáková, Martin Kotík, a Leoš Zeman z architektonického ateliéru Omicron - K.

Expozicí sakrálního umění brněnské diecéze, kterou vytvořili architekti Tomáš Rusín a Ivan Wahla, se může jihomoravská metropole právem chlubit.

Půdní vestavba ve Vršovicích. Autor ing.arch. Petr Václavek, spoluautor Věra Korandová.

Malá scéna divadla ve Zlíně je minimalisticky šarmantní.

Malá scéna zlínského divadla disponuje i barem, který mimo jiné koresponduje se zářivkami uvnitř sálu. Autorem návrhu je ing. arch. Pavel Martinek.

Prodejna spodního prádla Silvie v pražském obchodním centru Zličín zaujme svým futuristickým pojetím. Postaral se o něj architekt Martin Kutálek.

Kanceláře firmy Delloitte v Karlíně reprezentují novou koncepci takových prostor - nemají to být již jen holé, strohé openspacy, ale místa s poněkud komornější atmosférou. V tomto případě bylo investováno i poměrně mnoho peněz, v interiéru je použito například i zařízení od firmy Vitra.

Populární český architekt Mojmír Ranný navrhl tenot interiér pro rodinný dům v Přední Kopanině. Oblá vana s velmi strohou baterií a skleněnou odkládací policí vypadá spíše jako umělecké dílo a vhodně vyvažuje geometrické tvary zbytku.

Byt s galerií v Nuslích, i na první pohled chladné schodiště se může roztančit...mají-li architekti ten správný nápad. SKUTEK architecture/ Jiří Matys, Ondřej Dvořák

Všechny fotografie jsou z archivu Design Centra ČR