Hlavní obsah

Koupelna se středomořským šarmem

– PRAHA
Novinky, Eva Rajlichová

Tvary inspirované oblázky ohlazenými do téměř geometrických forem mořskou vodou a vize koupelny, která by se neměla skrývat. K tomu připočítejte kvalitní materiál a na světě je moderní design. Alespoň tak to vidí známý italský designér Roberto Palomba.

Článek

Palomba pracuje ve vlastním designérském studiu, které vede jeho žena Ludovica. Mimo originálních koupelnových sad, které vyrábí v posledních letech pro firmu Laufen spolupracuje například i s automobilkou Lancia, ale nevyhýbá se ani designování nábytku či topných těles.

Charismatický designér zaujatě hovořil o své práci na přednášce, která se konala v pátek v Superstudiu Designbloku 2007. Za minulý rok vymyslel spolu se svými spolupracovníky exkluzivní vzhled pro neuvěřitelných 482 výrobků.

Roberto Palomba se před svou přednáškou v karlínském Superstudiu trochu ztratil, přehlídkou Designblok byl nicméně podle vlastních slov nadšený. Foto Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Koupelna podle Palomby

Vymýšlení koupelnových sérií mu přijde stále zajímavá, k vodě má ostatně blízko. Designér, který má mimo jiné velmi rád psy, pochází totiž z městečka Cagliari na ostrově Sicílie.

Tato spřízněnost s vodou či spíše mořem se ostatně prolíná i do jeho tvorby, která je protiváhou strohého skandinávského designu. I díky tomu, že v ní nechybí jižní prvky. "Představte si, jak jdete na procházku po pláži a v písku nacházíte oblázky, které moře opracovalo do téměř pravidelných forem, " upřesnil svou vizi Palomba Novinkám na pátečním workshopu.

Při práci na své poslední koupelnové kolekci vymyslel velkorysé umyvadlo dlouhé téměř 160 centimetrů. Jeho výroba byla kvůli velikosti poměrně náročná, materiál i po vyjmutí z pece stále pracoval. Palomba si pochvaloval trpělivost zadavatelské firmy, umyvadlo je ovšem nyní k dostání jak ve velké,  tak i v decentnější poloviční verzi.

S překladatelkou během páteční přednášky v karlínském Superstudiu. Foto Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Karlín jako Miláno

Roberto Palomba zná a obdivuje tvorbu Bořka Šípka, ale zatím se nerýsuje žádná spolupráce s českými designéry. Nadšený byl nicméně z letošního Designbloku, který mu připomínal dnes gigantický a prestižní veletrh v Miláně.

Slavný designér odpovídal během své páteční přednášky v Superstudiu i na otázky posluchačů. Foto Novinky/Ondřej Lazar Krynek

"Je tu stejná jiskra a náboj jako byl kdysi v Miláně, když se s tamní přehlídkou začínalo. Než se to změnilo v tu megalomanskou akci, kterou je dnes," podotkl s úsměvem.

Reklama

Související témata:

Související články

Drátění Švejkové opanují Designblok

Svébytné domácí výtvory shrnuté do odborného pojmu "Domácí umění" se představí v rámci doprovodného programu Designbloku na stejnojmenné výstavě. Pohádkové...

Designblok - od náušnic po automobil

Už devátý ročník přehlídky současného designu se otevírá své brány v úterý 2. října. K vidění budou práce českých i světových tvůrců, a to na všech možných...

Výběr článků

Načítám