Hlavní obsah

Židle musí sednout

Právo, Jana Špatzová

Sezení není zrovna nejpřirozenější poloha lidského těla, a přitom vsedě trávíme denně tolik času. Ten, kdo má sedavé zaměstnání, o tom ví své. Trpí záda, nohy i žilní systém. Jediným řešením je kvalitní židle.

Článek

Sebelepší židle s luxusním potahem neposkytuje dostatečný komfort sezení, není-li nastavená a správně používaná. Jestliže nás dlouhodobě, zdánlivě bez příčiny, bolí záda a nohy, zamysleme se nad tím, jak sedíme. V drtivé většině bývá problém v židli. Špatný model, ledabylé nastavení nebo dokonce jen naše chybné sezení.

Dynamické sezení

Člověk by měl mít i při sezení neustálý pohyb, tím se odbourá strnutí těla a statické zatížení. Dynamické sezení umožňuje tzv. synchronní sedací mechanismus židle, který automaticky přizpůsobuje zádové a sedací opěrky židle pohybům těla a umožňuje současný pohyb sedáku a zádové opěry.

Dochází k permanentní opoře v zádové oblasti bez manuálního ovládání. Většina takovýchto mechanismů umožňuje individuální nastavení síly přítlaku podle hmotnosti uživatele.

:. Poměrně jednoduchá židle k dětskému pracovnímu stolečku. Foto: Archív DůmBydlení

Při dynamickém sezení se tělo neustále bezděky pohybuje, s trochou nadsázky můžeme říct, že cvičí. Kromě synchronního sedacího mechanismu by židle měla dovolovat nastavení sedáku, opěradla i područky přesně podle parametrů sedící osoby.

Výšku sedadla nastavujeme tak, aby se chodidla dotýkala celou plochou podložky a kolenní kloub svíral úhel 90°. Úhel mezi sedákem a opěradlem by nikdy neměl být menší než 90°.

Vybalancovaný posed

Sezení v několika dimenzích nabízejí židle, které v podstatě napodobují oblíbený gymnastický balón, jen s tím rozdílem, že na balónu nevydržíme sedět celý den, kdežto na balanční židli ano. Z relativně statického a nezdravého způsobu sezení se díky tomuto systému přechází k dynamickému posedu, který nás dokáže udržet v dobré zdravotní kondici a působí radost.

Židle finguje na principu neustálého balancování všemi směry. Do aktivního sezení se tak zapojují do té doby nepoužívané zádové svaly. Krevní oběh probíhá zcela neomezeně a je podporován neustálým pohybem sedací plochy, zvyšuje se obsah kyslíku v krvi. Soustavným pohybem nohou se podporuje žilní oběh krve.

:. Robustní křesílko má vyměnitelný potah, který po ušpinění vypereme a znovu nasadíme. Foto: Archív DůmBydlení

Ještě něco schází

Kromě sedáku a opěradla má každá pracovní židle podnožku, pětiramenný kříž, ne šestiramenný ani ne čtyřramenný - ty nezaručí dostatečnou stabilitu. Ramena jsou podle kvality podlahy opatřená kolečky (na koberec, PVC či plovoucí podlahu) nebo kluzáky. Dalšími doplňky je výškově nastavitelná opěrka hlavy a polohovatelné područky. Volíme je podle typu pracovního zařazení.

Zejména pro dětské pracoviště se osvědčil praktický snímatelný potah. Bývá z pružné látky a snadno se s ním manipuluje. U textilního potahu dbáme na prodyšnost látky a její snadné povrchové čištění. U umělých usní sledujeme použitý materiál, aby nebyl zdravotně závadný a aby vydržel dlouhodobé namáhání.

Jiné než klasické

Kromě klasických křesel s područkami a jednodušších židlí se do kategorie kancelářské židle počítají také židle určené k příležitostnému sezení, takzvané jednací. Výrobci většinou vyrábějí všechny typy v jednotné designové sérii.

Liší se použitím podnožky nebo klasických nohou, výškou opěradla či područkami. Před výběrem konkrétní židle vždy zvážíme, kolik času na ní budeme pravděpodobně trávit.

Na kancelářské, respektive pracovní židli, nešetříme. Každá úspora na kvalitě se časem nepříjemně vrátí na zdraví.

Při výběru pracovní židle sledujeme:
stabilitu - podnožka pětiramenná opatřená kvalitními kolečky. Nikdy ne čtyř nebo šestiramenná.
segulovatelnou výšku - při správném sezení by stehno, lýtko i chodilo měly vzájemně svírat pravý úhel.
sedák - dostatečně hluboký, aby se na něj vešla celá stehenní část nohy, na okraji směrem dolů zaoblený.
opěradlo - anatomicky tvarované, umožňující kvalitní bederní podpěru.
područky - s měnitelnou výškou. Aktivní sezení - opěradlo i sedák se přizpůsobují pohybu těla, měkký dosed.
snadné ovládání - všechny ovládací prvky snadno dosažitelné ze sedu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat správnou židli

Trend stohovatelných a skládacích židlí odráží dnešní uvolněný způsob stolování. Pryč jsou doby dokonale sladěných jídelních souprav. Dnes se častěji setkáme...

Židle k jídelnímu stolu

Součástí jídelny jsou mimo stolů samozřejmě i židle. Jak si vybrat tu správnou, aby se vám dobře stolovalo? Máme pro vás několik tipů.

Výběr článků

Načítám