Hlavní obsah

Koberce inspirované přírodou

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koberce příjemně zútulní náš byt, proteplí jej, barevně dotvoří nebo podtrhnou osobitý interiér. Navíc působí jako izolace proti hluku. Jejich životnost určuje druh vlákna. Osvědčenými materiály jsou polyamid a polypropylen, nejluxusnější je vlněné vlákno.

Článek

Tyto materiály se běžně kombinují s dalšími přírodními či syntetickými vlákny. Podle způsobu zpracování vláken rozlišujeme koberce tkané, vpichované či všívané. Podle techniky výroby zase ručně vázané a strojově tkané.

Kusové koberce doplní moderní i klasický interiér a dodají mu styl. Vyhoví jakýmkoli nárokům, ať už jde o vkus, prostorovou dispozici či bytové zařízení. K dostání jsou nápadité i nenápadné dezény, barvy, velikosti a tvary v mnoha kvalitách syntetických i přírodních materiálů.

Letošním trendem je inspirace přírodou. Abstraktní tvary připomínají listí či letokruhy a svými barvami evokují kámen a kov. Aktuální jsou koberce s vyšším vlasem, v barvách vede béžová, medová, oříšková, terakota či tmavě hnědá. Začíná se objevovat šedá i námořnická modrá.

Kusové koberce bodují

Kusové koberce jsou oblíbené jako druhá podlahová krytina v bytech, kde jsou parkety, lamino, dlažba nebo korek. V porovnání s celoplošnými koberci jsou vyrobeny kvalitnější technologií. Většinou jsou ručně vázané nebo tkané.

Samotnému vázání koberců předchází důkladné barvení spředené vlny přírodními barvivy. Všechny ručně vázané koberce nesou charakteristický rys země nebo města svého původu. Každá z těchto oblastí má své typické ornamentální i materiálové zvláštnosti. Podle motivů rozlišujeme koberce lovecké, květinové, zahradní, figurální či znázorňující architektonické styly.

Originální i značkové

Značková vlákna garantují vysoké užitné vlastnosti jako je zvýšená odolnost proti zašpinění, antistatické vlastnosti i barevnou stálost.

Originální kusové ručně vyrobené koberce vznikají převážně v Nepálu, Indii a Brazílii.

Ke skvostům v interiérech patří perské koberce, jak ručně vázané, tak i průmyslově vyráběné. Jsou měkké, hřejivé, pružné, lehce se udržují a čistí, odolávají nadměrnému zatížení současně vzbuzují iluzi komfortu. Jsou vybaveny certifikátem pravosti.

Osnovy takových koberců bývají z přírodních materiálů hedvábí, vlny a bavlny. Dokonce se používají i vlákna z kopřiv a konopí, což nevylučuje ani použití kvalitních syntetických vláken. Tyto materiály, použité buď samostatně nebo v kombinaci, vytvářejí spolu s jednoduchými vzory a netradičními technikami výroby dojem stylově stálých a luxusních koberců, které jsou navíc cenově dostupné. Koberce utkané z rostlinných vláken vytvářejí povrch, který působí rustikálně a je velmi odolný. Přírodní rohože vzorované, barevné či různě strukturované z rostlinných vláken se hodí do každé místnosti.

Kvalita strojové výroby

Také ze strojově vyrobených kusových koberců lze vybírat v kvalitě i nepřeberném množství vzorů, rozměrů i výšky vlasu. Jsou určeny pro všechny typy interiérů a patří k nejpůsobivějším dekorativním doplňkům.

Vkusně zútulní chladné a tvrdé podlahy, zateplí je a navíc se po nich příjemně chodí nebo se na nich sedí. Kusové koberce vypadají pěkně a zároveň splňují veškeré nároky na pohodlí. Klouzání kusových koberců, zvláště po naleštěných parketách, zabráníme podložením koberce speciální protiskluzovou pryžovou podložkou, která nejen prodlouží jeho životnost, ale také zajistí bezpečnou chůzi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám