Hlavní obsah

Kuchyňskými dvířky se už netříská

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Kuchyně jako by se vracely zpět ke svému původnímu uspořádání. Obývací pokoje s kuchyňským koutem opět připomínají sednice, kde se kolem pece odehrávala většina rodinného života. Dnes jsou k dispozici v kuchyňském vybavení nejrůznější přípravky a nábytkové elementy, které citelně usnadňují provoz.

Článek

Všichni, kdo v kuchyni hospodaří, oceňují hladký a tichý chod zásuvek a dvířek, prvky, které napomáhají snadné organizaci obsahu skříněk, ale i bezpečnostní prvky. Na všechny uvedené charakteristiky bychom se měli soustředit, pokud si budeme pořizovat novou kuchyni nebo renovovat starou.

Hladký chod

Moderní zásuvkové pojezdy bývají vybaveny hydraulickým tlumením, které zajistí nejen plynulé, ale i tiché zavírání zásuvek. Princip je velmi jednoduchý. V pojezdu je zabudován váleček s hydraulickou kapalinou, který je doplněn pružinou.

Při otevírání se pružina napne jako tětiva luku, při zavírání zasunuje zásuvku zpět na původní místo a tento pohyb je přitom tlumen zmíněným hydraulickým prvkem. Podobným způsobem se dá utlumit i zavírání dvířek u skříněk. V tomto případě se tlumicí prvek instaluje na panty. Odpor dvířek, respektive síla zavírání, se dá seřídit šroubem.

Skladovací plochy v kuchyni mohou mít mnoho podob. Foto: Ikea

Chytré poličky

V moderních bytech musíme často zápasit s nedostatkem místa, správná kuchyně tedy dokáže využít i ty nejzastrčenější rohy. Zajímavá řešení se nabízejí při zařizování rohových skříněk, které působí dojmem, že je v nich spousta místa, ale to se dá velmi špatně využít.

Moderní systémy pro ukládání nádobí se dokáží ze skříňky vysunout na skládacích kolejnicích tak, že máme celý obsah skříně prakticky venku. Při výběru nádobí tak nemusíme po pás lézt do skříňky, abychom našli potřebnou pokličku. I když třídění odpadu není už žádná žhavá novinka, měli bychom na to při zařizování kuchyně také myslet.

Kdo má kuchyni starší než deset let, asi bude mít pod dřezem jen jeden jediný odpadkový koš. Dnes se tyto prostory koncipují minimálně na tři nádoby. Současné modely jsou velmi účelné a při zavírání dvířek se automaticky přiklopí, takže do kuchyně nejdou žádné pachy.

Moderní kuchyně mohou být elegantní. Foto: Eurolux/Leicht

Bezpečná dvířka

Snad všichni znají dětské pojistky, které mají bránit našim drobečkům, aby si nepřiskřípli prstíky do zásuvek a dvířek. Moderní kuchyně myslí i na roztržité dospělé. Jestliže se vám zdá, že není kde si poničit prst, tak jste asi na omylu. Jinak by totiž výrobci kování nevyvinuli speciální plynovou výklopku s bezpečnostním zastavováním dvířek.

Zásuvky především v menších kuchyních zdatně suplují klasickou spíž. Foto: archiv Novinky

Používá se na horní dvoudílná, horizontálně skládaná dvířka. Kdyby se vám podařilo nechat omylem prsty mezi jejich dvěma křídly, dvířka vás sice klepnou přes prsty, ale vážně neublíží. Křídla, mezi nimiž zapomenete prst, se včas zastaví a dvířka prostě nejdou zavřít.

U jednodílných horizontálních horních dvířek poslední generace je samozřejmostí, že se zdvihají pomalu a zlehka, hlavně se mohou zastavit v libovolné poloze. Při zavírání vám naopak nespadnou na hlavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy pro moderní vaření

Kuchyňské nádobí by mělo splňovat celou řadu požadavků, především být praktické a skladné. Nabídka trhu je bohatá, stačí si jen vybrat...

Výběr článků

Načítám