Hlavní obsah

Pozitivně laděný pokoj

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětský, později studentský pokoj a předměty v něm hrají důležitou roli v životě každého dítěte. V závislosti na věku se mění požadavky na zařízení a vybavení pokoje. Zatímco malému děcku stačí postýlka a skříňka na uložení výbavičky, student toho potřebuje už mnohem více.

Článek

Moderní je lazurovaný nábytek z masivního dřeva, ale velký výběr je i v sektorovém a plastovém nábytku. Jeho předností je možnost sestavit jednotlivé segmenty podle vlastních potřeb. Zařízení by mělo být bezpečné, ať už jde o ostřejší rohy opatřené ochrannými kryty, nebo o kabely elektrického vedení zajištěné ochrannou lištou.

Dobrý stůl

Pracovní stůl by měl splňovat několik podmínek:

* Vhodný je stůl s nastavitelnou výškou, která se přizpůsobí věku dítěte, a také s regulovatelným sklonem pracovní plochy.
* Studenti potřebují stůl 85x120 nebo 85x150 cm, záleží na specializaci. Budoucí výtvarníci či technici nepohrdnou stolem větších rozměrů. V případě, že je pokoj vybaven počítačem, můžeme zvolit rohovou pracovní plochu, kterou je možné sestavit z dřevěných desek, kovových úhelníků a podnoží, nebo ji koupit hotovou. K dostání je i hodně typů speciálních nástavců.
* Potýkáme-li se s nedostatkem místa, umístíme desku pracovního stolu nad radiátory ústředního topení a vyřízneme do desky otvor a zamontujeme do něj mřížku, čímž umožníme cirkulaci teplého vzduchu. Z hlediska údržby je výhodná laminovaná deska, ale příjemná je i povrchově upravená deska z masivu. Z bezpečnostních důvodů na pracovní plochu zásadně nedáváme sklo.
* Samozřejmostí moderního pracovního stolu jsou kontejnery, které slouží jako úložné i odkládací prostory.

Dostatek světla

Klasický pracovní stůl patří k oknu nebo vedle něj tak, aby si student při psaní nestínil. Pravákovi má na stůl dopadat světlo z levé strany, levákovi opačně. Stejná zásada platí pro stolní lampu, kterou používáme současně s centrálním osvětlením.

* Pracovní plocha by měla být osvětlena nastavitelnou pracovní lampou z výšky 40 až 50 cm pod úhlem 70 stupňů.
* Očím svědčí širokospektrální světlo, které má nejblíže k dennímu světlu, nebo úsporné zářivky. Celkové osvětlení pokoje vyřeší centrální osvětlení. V relaxační části studentského pokoje zajistí přiměřené osvětlení nástěnné lampičky.
* Na čtení to budou stolní lampy, jejichž světlo by mělo dopadat na knihu pod úhlem 50 stupňů. Svítidla by měla být jednoduchá a stylově doplňovat interiér.

:. Vhodné je klasické, dobře přístupné lůžko v rohu místnosti, které poskytuje jistotu. Foto: Archív DůmBydlení

Chytrá židle

Dostatek času věnujeme i výběru pracovní židle. Kvalitní pracovní židli na kolečkách potřebují zejména studenti, kteří tráví hodně času u počítače, aby netrpěla páteř.

Důležité jsou nastavitelné područky a mechanismus pro plynulou regulaci výšky sedáku s tím, že sedák má být tvrdší, neboť podepírá převážnou část stehen. Bederní opěrka musí mít regulovatelnou výšku, ideální je nastavení mezi druhým a čtvrtým obratlem. Její výška nesmí přesahovat oblast lopatek. Navíc sklon sedáku i zádového opěradla se má přizpůsobit pohybům studenta.

Velká postel

Ve studentském pokoji zabere nejvíce místa postel. Dosáhne-li ratolest výšky 175 cm, bude potřebovat lůžko 200 či 220 cm dlouhé a nejlépe sto centimetrů široké. Ovšem bude záležet na rozměrech pokoje. Jestli malý pokoj obývají dvě dospívající děti, zvolíme palandy nebo zasouvací postele.

Z hlediska hygieny jsou vhodnější postele na kolečkách, které přes den zasuneme pod sebe a večer s nimi jednoduše vyjedeme ven. Další možností je sklopná postel. Nejvhodnější je klasické, dobře přístupné lůžko v rohu místnosti, které poskytuje jistotu. Kvalita postele závisí také na matraci a roštu. Matraci volíme podle typu roštu nebo podložky použité v rámu postele.

:. Z hlediska údržby je výhodný laminovaný sektorový nábytek, který lze barevně doladit doplňky. Foto: Archív DůmBydlení

Kvalitní matraci má dítě dostat automaticky poté, co vyroste z dětské postýlky. Ze zdravotních důvodů měníme matrace přibližně každých sedm let, což platí nejen pro děti, ale i pro dospělé. Ve studentském pokoji je důležitá bezpečnost, proto je vhodnější rozestavit postel, skříně i stůl podél zdí. Získáme tím uprostřed místnosti důležitý manévrovací prostor.

Čím vybavit postel:
* Na pevné podložky a rošty patří pružinové a taštičkové matrace
* na lamelové rošty matrace polyuretanové a latexové
* na pružné lamelové rošty se hodí polyuretanové a latexové matrace
* vhodná je matrace se snímatelným potahem, který se dá vyprat
* postel musí být prodyšná a propustná kvůli pocení.

Reklama

Výběr článků

Načítám