Hlavní obsah

Byt jako království psů a koček

Novinky, Eva Rajlichová

Když si domů přivedete zvíře, změní se nejen váš život ale jistých změn dozná i příbytek. Z vašeho oblíbeného křesla se stane útočiště psího přítele nebo si na jeho potahu bude brousit drápky kočka. A pokud nebudete dostatečně důslední, brzy obsadí i ložnici, kterou budou využívat pro svůj odpočinek.

Článek

Nejvíce zabrat dostane každopádně podlaha. Výhodu mají domácnosti, kde jsou snadno omyvatelné podlahy, nikoli koberce. Majitelé dlažby, linolea či laminátových podlah se pořízení zvířátka mohou bát o něco méně. Méně vhodné jsou parkety, ty mohou dostat pořádně zabrat.

Zvíře byste neměli byste jej v žádném případě zavírat na dlouhé hodiny do jedné místnosti. Na trhu jsou speciální průchody s klapkami, které lze namontovat do běžných dveří, a pokud je nebudete aktuálně využívat, lze je zajistit.

Moderní a elegantní bouda pro psy se může stát zajímavým interiérovým doplňkem. Foto Magis/Joy.cz

Královská jídelna

Bez čeho se pes ani kočka neobejdou je miska na vodu a také na krmení. Ideální jsou takové, co mají širší dno. Jako materiál zvolte nějaký, co se dobře udržuje - nerez či keramika. Miska na žrádlo pro kočku by měla být spíše mělčí, nemají rády hluboké nádoby.

Pes a kočka coby originální dvojmiska. Foto Alessi/Joy.cz

Nádobky by neměly klouzat a měly by být dobře dostupné po celý den. Místo pro krmení zvířete neměňte, asi by se vám také nelíbilo, kdybyste jedli každý den v jiné místnosti.

Bez hraní to nepůjde

Kočky jsou zvířata hravá a jejich oblíbenou zábavou jsou skoky, imrpovizovaný lov i broušení drápků. Aby je nezatínaly například do vaší sedací soupravy, pořiďte jim škrabadlo. Bývají většinou z přírodních materiálů, dřevo, lýko a na trhu je celá řada typů - od závěsných až po škrabadla, která jsou součástí multifunkčních stojanů, na kterých může být umístěn i pelíšek.

Kočky ocení měkký polštář s dekorovaný rybí kostřičkou. Foto Fatboy/Joy.cz

Jako důstojné škrabadlo ale může postačit i obyčejné silnější lano pevně omotané kolem nohy stolu. Je dobré vypozorovat,kde si kočka vybrala místo na svou manikúru a škrabadlo tam zkusit umístit.

Psi i kočky by měli mít vlastní pelech, ale valná většina městských domácích mazlíčku jako takové místo využívá spíš postel svých pánů nebo si sama zvolí pro svůj odpočinek například vaše křeslo či gauč. Pelíšků je na trhu také celá řada, od bedniček přes komfortní lůžko s polštářkem, matraci nebo důkladné proutěné lehátko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám