Hlavní obsah

Posezení z dřeva či plastu

Novinky, Eva Rajlichová

Zahradní nábytek může mít mnoho podob. Stálým evergreenem je především dřevo a oblíbený plast.

Článek

Klasikou mezi materiály vždy bylo a asi i bude dřevo. Mnoho lidí si na své zahrádce nic jiného ani neumí představit. Při koupi je nutné počítat s tím, že dřevo je ze všech používaných materiálů nejcitlivější na vnější vlivy, tzn. počasí a fyzické poškození.

Při používání je proto potřeba s dřevěným nábytkem zacházet jemněji, aby se předešlo jeho nechtěnému poškození. Nábytek je také vhodné uklízet před deštěm, nebo ho alespoň přikrýt.

Dřevu dopřejte patřičnou péči. Foto Kettler

Některé dnešní technologie zušlechťování dřeva však velmi dobře odolávají vlivům počasí i z dlouhodobého hlediska.

Ovšem čím lepší péči nábytku nabídneme, tím se úměrně prodlouží doba, po kterou bude vypadat jako nový. U materiálů bez povrchové úpravy, jako je tomu u známého teaku, je vyžadována mnohem vyšší péče, a to v podobě broušení a napouštění dřeva speciálním teakovým olejem. U levnějšího posezení z borovice nebo smrku jsou pak nutné opakované nátěry specializovanými mořidly.

Plast nově

Plast je ve světě zahradního nábytku jedním z nejpoužívanějších materiálů, a to především díky své ceně. Poslední dobou se ale začíná prosazovat jeho modernější podoba zvaná Kettalux, která je úspěšně kombinována s jinými materiály, nejčastěji s odolnou hliníkovou konstrukcí. Výsledná podoba pak rozhodně nepůsobí dojmem plastového křesílka, které se po pár týdnech rozlomí.

Použití Kettaluxu v praxi - sestava Style. Foto Kettler.

Díky velmi pokročilým technologiím ochrany je povrch Kettaluxu vybaven jemnou strukturou nanokrystalků, které zabraňují jakémukoli usazování nečistot hluboko do pórů materiálů. Každý, kdo měl tu "čest" se seznámit s zčernalým povrchem často používané plastové židle, asi dobře ví, o čem je řeč. Tyto starosti díky výše popsané technologii  odpadají. Nečistoty volně ležící na špičkách krystalků lehce spláchne déšť nebo sprška ze zahradní hadice.

Reklama

Výběr článků

Načítám