Hlavní obsah

Společnice s horkým dechem

Novinky, Eva Rajlichová

Jednou z užitečných domácích společnic je sušička prádla. Dokáže poměrně snadno vyřešit třeba akutní problém, že váš oblíbený model na večírky nebo do divadla je momentálně čerstvě vypraný a vy jej si jej nutně potřebujete vzít na sebe. Mnoho lidí ale odrazuje zejména její poměrně vysoká spotřeba energie.

Článek

Sušičku prádla podle informací společnosti Electrolux využívají v České republice jen asi dvě procenta domácností. Na trhu jsou různé typy sušiček - můžete si pořídit odvětrávací nebo s kondenzační.

Princip jejich fungování je stejný: prádlo pomalu rotuje v bubnu a vlhkost se z něj odvádí ohřátým vzduchem. Ten také napomáhá přehazování a nadnášení prádla, sušení je více intenzivní. Při oběhu prochází navíc vzduch přes filtr, který zachytí uvolněná vlákna a různé částice textilu.

Jednodušší odvětrávací sušičky vyhánějí vlhký teplý vzduch odtahovým vedením o průměru kolem 10 cm průchodkou ve zdi nebo pootevřeným oknem. Odvětrávací modely jsou o něco levnější a hodí se buď do samostatných prádelen s odvětráváním nebo pro rodinné domky, kde lze najít vhodné místo pro protažení roury pro vývod vlhkého vzduchu.

Sušička si razí cestu do českých domácností. Foto Electrolux

Možnost odvětrávání v místnosti je pro tento typ sušiček klíčová, bez ní vlastně není její správné fungování možné. Má o něco nižší spotřebu elektrické energie než stejně výkonná sušička kondenzační.

Záhada kondenzace

Do bytů v činžovních domech a panelácích je nutno si pořídit sušičku kondenzační. Ta sráží vodu ze sušicího vzduchu nasyceného párou ochlazováním v kondenzátoru chlazeném proháněním chladného vzduchu odtahovaného z místnosti dalším ventilátorem.

Sražení vodní kapky neboli kondenzát ve všech typech sušiček plní nádobku u dna sušičky. Čerpadlo je odvádí buď do odpadu nebo do zvláštního vyjímatelného zásobníku pod víkem. Tak se dá kondenzát později alespoň částečně použít například jako destilovaná voda do některé starší napařovací žehličky.

Do dvou hodin usušeno

Doba sušení se orientačně pohybuje okolo 1,5 až 2 hodin. Nová generace sušiček pracuje automaticky a uživatel jen nastaví žádaný výsledek. Může si vybrat, zda má být prádlo vhodné k mandlování, k žehlení nebo suché tak, aby se dalo složit do prádelníku.

Sušičkám to nejlépe sluší ve dvojici s moderní vysokootáčkovou pračkou, takový pár dovede ušetřit na spotřebě energie. Foto Miele

Délka sušicího cyklu se neřídí časem, ale zbytkovou vlhkostí. Sušička ji průběžné kontroluje a zastaví sušení poté, co dosáhne požadované hodnoty. Sušičky stejně jako pračky už jsou poměrně komfortní zařízení. uživatel si může vybrat z nejrůznějších programů.

Standardní sušičky na 6 kg prádla spotřebují 3 - 4 kWh, tedy nejméne trojnásobek toho, co automatická pračka na vyprání prádla. Tato spotřeba trochu klesne, když se sušička pořídí jako doplněk k pračce s vysokými otáčkami, z níž už vyjmeme prádlo s minimální vlhkostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám