Hlavní obsah

Válka proti vedru

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V horkých dnech se snažíme si doma i v práci udělat maximálně snesitelné podmínky. Jak tedy vyzrát na rozžhavený vzduch, tak abychom se mohli alespoň trochu zchladit než se počasí vrátí k normálním teplotám?

Článek

Asi nejjednodušším řešením, které běžně používáme je prosté otevření okna. Tak totiž lze ovlivnit teplotu vzduchu v místnosti, pokud ovšem budeme větrat správně.

Větrání,  a to zejména v tropických dnech, by mělo probíhat ve chvíli, kdy je venkovní teplota nižší než teplota v místnosti. To znamená hlavně v nočních a brzkých ranních hodinách. Ve chvílích, kdy je venkovní teplota vyšší než teplota v interiéru, měli bychom nechat okna zavřená.

Výhodu mají ti, kteří vlastní byt či dům, který má místnosti orientované na protilehlé strany. V takových prostorách je po otevření oken větrání  mnohem účinnější.

Celoročně ale  platí, že větrat se má hlavně ráno. A to nejlépe všechny  místnosti alespoň pět minut, především pak ložnici. V průběhu dne větrejte třikrát až čtyřikrát v závislosti na množství vlhkosti ve vzduchu, dobrým signálem, že byste měli vyvětrat je např. orosené okno.

V horkých letních dnech je větrání oknem jedním ze způsobů jak si udržet doma snesitelné klima. Foto www.jconstich.com

K cirkukulaci vzduchu v místnosti mohou přispět i elektrické větráky. S těmi ale opatrně, protože vzduch sice rozpoudí, ale také zvíří prach. Při použití větráku zaleží i na jeho velikosti a výkonu.

Přemýšlejte také o tom, kam je vhodně umístit. Proud chladného vzduchu směřovaný například na váš pracovní stůl může být zpočátku osvěžující, ale mohl by vám způsobit například bolesti zad, zejména v oblasti krční páteře.

Blahodárný stín

Hodně rozšířené jsou různé typy žaluzií či rolet, i jejich používání může přispět ke snížení teploty v místnosti. Méně používanou nicméně účinnou možností je také speciální zasklení.

Speciální skla jsou jedním ze způsobů jak zabránít vysoké teplotě v místosti. Ilustrační foto. Foto www.tiivi.fi

I těchto skel je hodně druhů, mohou být opatřena  oxidační vrstvou kovů či jsou probarvena v hmotě. Díky tomu výrazně snížují prostupnost energie ze slunečních paprsků. Nevýhodou u takového typu skel je ale také jejich menší světelná propustnost, a také to, že kvůli svému tónování můžou zkreslovat barvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám