Hlavní obsah

Relaxace při svitu lampy

Novinky, Eva Rajlichová

Solné lampy oceníte zejména v prostorách, kde se pracuje s počítači nebo běží klimatizace. Jejich blahodárné účinky ocení lidé s astmatem či alergií. Při měkkém svitu těchto lamp se také dobře relaxuje, proto je najdete v interiérech mnoha kaváren či čajoven, a dokonce i ve cvičebních sálech.

Článek

Lampy z kamenné soli vytvářejí zhruba obdobné složení vzduchu, jako je na horách, u moře nebo u vodopádů. A to díky tomu, že obohacují vzduch o záporné ionty a tak jej zlepšují.

Vzduch, kolem nás totiž obsahuje kladné a záporné ionty. Pokud se nedostává těch záporných, cítíme se unavení. Za nadbytek kladných iontů v ovzduší a narušení rovnováhy mohou průmyslové exhalace, cigaretový kouř, kancelářská technika, počítače či klimatizace.

Solných lamp je na trhu celá řada, liší se především zbarvením a velikostí. Právě tu byste měli zohlednit při výběru. Větší plocha krystalu zvládne pochopitelně uvolnit do ovzduší více iontů. Do menších místností o objemu cca 10-25 kubických metrů lze použít lampy o hmotnosti od 1 do 7 kg, do větších pak od 8 do 20 kg.

Jemné meruňkové světlo má uklidňující účinky. Foto Novinky/Eva Rajlichová

Svícen nebo lampa?

Na trhu jsou v zásadě dva typy těchto svítidel - solné svícny, do kterých se vloží svíčka, jejich výhodou je to, že jsou levnější. A potom lampy na elektřinu, které jsou o něco dražší, ale zas mají výraznější efekt. Solná lampa či svícen vydrží celá desetiletí, protože k odpařování dochází na urovni iontů.

Solné lampy by neměly být umisťovány ve vlhkých prostorách, protože sůl natahuje vodu. Když by náhodou došlo k použití lampy ve vlhkém prostředí, je třeba je nechat vysušit.

Nevyžadují žádnou zvláštní péči, stačí z nich v případě potřeby odstranit prach, vhodné je i otření vlhkým hadříkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám