Hlavní obsah

Ráj polykačů písmen

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také nevydržíte déle než den bez své pravidelné porce písmenek? Máte abstinenční příznaky, když nemáte co číst? Pak se lze důvodně domnívat, že vaše domácí knihovna čítá pěkných pár svazků. A čas od času zjistíte, že na vaše milované knihy už zas nemáte dostatek místa.

Článek

Při pořizování domácí knihovny je třeba nejprve zjistit aktuální stav "zásob". Pokud si knížky kupujete pravidelně a nemůžete projít kolem antikvariátu či knihkupectví bez toho, abyste se jen tak nešli podívat, a celkem pravidelně objevíte v regálech nějaký "poklad", pořiďte si raději rovnou o něco větší prostory.

Knihovna nemusí být nutně přes celou stěnu. Foto Home Style

Knihovna či knihovnička může být umístěna stejně dobře v ložnici či obývacím pokoji. V tomto ohledu záleží spíš na tom, zda se svou knihomolskou sbírkou rádi chlubíte, či ji před návštěvami raději tajíte.

Celkový vzhled knihovny by měl korespondovat s vyladěním interiéru ve vašem bytě. V poslední době jsou hodně populární regálové mobilní knihovny, které mimo praktického využití mohou posloužit v menších bytech jako optická příčka. Nevyplatí se je ovšem do posledního místečka zaplnit objemnými svazky, pak by celek mohl prostor příliš zatížit. To ostatně platí i pro masivní knihovny, které zabírají celou stěnu.

Nápaditě!

Pro knihovnu či polici s knihami můžete také využít méně obvyklá místa, která za normálních okolností zejí prázdnotou - např. hezky vypadá police s knihami nade dveřmi. Pokud byste se rozhodli pro takovéto umístění, nezapomeňte zajistit dobrý přístup ke knihám, to je ale základní pravidlo pro všechny knihovny. Koupit se dají různé druhy schůdků a žebříků přímo dělaných pro tyto účely.

Kombinace skla a dřeva je pro knihovnu velmi výhodná. Foto Home Style

Knihovny se dělají z různých materiálů, výjimkou nejsou ani velmi moderní kombinace skla a kovu, ale dřevěné knihovny jsou stále oblíbená klasika. Pokud už máte vyřešenou otázku bydlení, a víte, že jste zakotvili, pak uvažujte o vestavěné knihovně, šikovný truhlář vám ji vyrobí na míru a náklady nejsou až tak vysoké.

Prakticky!

Otevřené police s knihami vypadají sice velmi pěkně a knihomolovo srdce jásá nad úhledně vystavenou sbírkou titulů, nicméně z praktických důvodů je lépe uschovat svazky pod skleněná dvířka - na knihy se bude méně prášit. Samozřejmě - pokud k vašim koníčkům patří vysávání prachu či dynamická rozcvička s prachovkou, na předchozí řádky směle zapomeňte...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám