Hlavní obsah

Jak na domácí vinotéku

Novinky, Eva Rajlichová

Pití vína patří k velmi příjemným činnostem a Češi mají tento nápoj stále raději. Skladování vína má ale svá pevná pravidla, pokud si chcete vychutnávat jeho kvality, vyplatí se je dodržovat.

Článek

Víno byste měli skladovat v tmavých prostorách, ideálně zcela bez možnosti dopadu slunečních paprsků. Světlo totiž může negativně ovlivnit kvalitu skladovaného nápoje, zejména jeho aroma a také barvu. V místnosti, kde vinné lahve uložíte, by také měl být dostatečně vlhký vzduch a konstantní teplota.

Správné skladování vína se vyplatí. Foto Naoko

Pokud jste majiteli vinného sklípku nebo o jeho založení uvažujete, pak ideální teplota v něm by měla být mezi 9 - 13°C, teplotní výkyv by neměl být větší než 1°C. V takovém prostředí mají vína velmi dobré podmínky k tomu, aby mohla dozrát.

Vinotéka pro každého

Výhodou domácí vinotéky je zejména udržení stabilní teploty. Foto Siemens

I v případě, že nemáte možnost vybudovat si vlastní vinný sklípek, můžete mít svou domácí vinotéku. Řešením je pořízení klimatizované skříně na vína. Jde vlastně o jakousi sestru klasické lednice, která má prosklená dvířka a možnost nastavitelné teploty.

Pořizovací cena je od deseti tísíc do několika desítek tisíc korun. Odvíjí se od vybavení a provedení. Na trhu jsou modely například s policemi z dubového dřeva, či kovu. Liší se i provedení vnějšího pláště, oblíbené jsou spotřebiče v nerezu.

Vinotéka jako součást moderní kuchyně. Foto Electrolux

Výhodou je to, že takovou vinotéku můžete snadno přemístit podle svých potřeb, některé modely jsou vybavené kolečky. Tyto spotřebiče mají i jednoduché ovládání, a díky vnitřnímu klimatu budou lahve uložené ve správné teplotě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám