Hlavní obsah

Finta na domácí odpad

Právo, Novinky, Jana Špatzová, rai

Kuchyně je nejfrekventovanějším místem domácnosti. Právě tam vyprodukujeme nejvíc odpadu. Skladované zbytky potravin jsou zdrojem zápachu a šíření bakterií, neodstraněné odpadky lákají hmyz. Výkonný drtič odpadků se hravě vypořádá se slupkami z brambor, s kuřecími kostmi, vaječnými skořápkami, cigaretovými nedopalky či papírovými ubrousky.

Článek

Drtič se zavěšuje přímo pod výlevku. Otvor musí být dostatečně veliký (90 mm), pokud máme dřez starší, s 50 mm otvorem, lze jej za určitých okolností přizpůsobit. Všeobecně je ale lepší v takovém případě koupit dřez nový.

Drtič se připojuje na standardní rozvod elektrického proudu 220 V a zapíná se klasickým spínačem. Standardní drtiče mají antikorozní povrchovou úpravu, dražší a luxusnější mají celý systém nerezový. Hlučnost naprázdno spuštěného spotřebiče je srovnatelná s chodem kompresoru lednice. Když je v plném chodu, hluk odpovídá hluku mixéru.

Jak funguje

Veškerý odpad, který drtič zpracuje, je rozmělněn na částice ne větší než zrnko rýže. Princip, jak drtič pracuje, je jednoduchý. Odpad, který nasypeme do dřezu, je odstředivou silou natlačen na vnitřní stranu komory.

Zde je obrušován výčnělky na vnitřní straně stěny. Když je dostatečně rozdrcen, jsou malé částečky vodou odnášeny do kanalizace. Pro proplachování používáme vlažnou vodu, spíš teplejší, aby rozpustila tuky.

Bezpečný provoz

Liché jsou obavy, že by nás po zapnutí mohl drtič nějak poranit. Zpracovávané odpadky nasypeme do otvoru a ony se samy dostanou do drticí jednotky. Pokud neúmyslně drtič přetížíme, dojde k automatickému vypnutí, díky termopojistce. Potom je potřeba odstranit důvod zastavení pinzetou nebo štíhlými kleštěmi. Vždy ale vypneme vypínač! Když pojistky vychladnou, přístroj lze opět spustit.

Nabízí se otázka, zda množství hmoty, procházející odpadním potrubím, jej po čase nezanese natolik, že se zcela ucpe. Kosti v podobě malých střípků nesených vodou mají čisticí schopnost stěn trubek. Není-li drtič zapnutý, funguje jako sifon dřezu. Životnost kvalitního drtiče je minimálně 27 let, běžně se uvádí zhruba 15 let.

Ekonomický provoz

Za standard považujeme spotřebiče, které dosahují kolem 2600 otáček za minutu. Špičkové drtiče mívají i 2800 otáček. Drtič při běžném provozu spotřebuje za měsíc zhruba tolik energie, co spálí jedna stowattová žárovka za hodinu. Spotřeba vody je zhruba 4 litry za den. Cena přístrojů se pohybuje od 7000 do 15 000 Kč.

Nejdražší spotřebiče vyjdou na 30 000 Kč, ty jsou určené pro velmi početné domácnosti nebo poloprofesionální provozy. Drtiče poskytují bezesporu pohodlí a komfort pobytu v kuchyni.

Jejich používání ovšem kritizují ekologové, považují je za problematické vzhledem k tomu, že drtiče přispívají ke vzniku velkého množství problematického odpadu a kalů. Drtiče se přitom stále více prosazují a u novostaveb je nabízejí mnohdy developeři jako součást výbavy kuchyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavebnice v kuchyni

Styl kuchyňského nábytku má zásadní vliv na vzhled a atmosféru místnosti. Ukládání věcí musí být co možná nejefektivnější, bezpečné a zároveň by mělo splňovat...

Tipy pro moderní vaření

Kuchyňské nádobí by mělo splňovat celou řadu požadavků, především být praktické a skladné. Nabídka trhu je bohatá, stačí si jen vybrat...

Výběr článků

Načítám