Hlavní obsah

Rozdělte byt bez stavění

Právo, Novinky, Gisela Růžičková, rai

Bydlet v malém bytě a mít dostatek soukromí, nebo obývat velkometrážní loft a vyřešit jednotlivé zóny prostoru, to chce notnou dávku fantazie. Problém můžete vyřešit třeba mobilními příčkami.

Článek

Pokud jsme pětičlenná rodina a obýváme malometrážní dvoupokojový byt, pravděpodobně se budeme potýkat s nedostatkem soukromí. Buď máme ložnici v obýváku, nebo, v tom horším případě, jsou rodiče a děti v jednom pokoji. Je vhodné, abychom jednotlivé zóny nějakým nenásilným způsobem oddělili.Také dnes tolik populární multifunkční prostory volají po alespoň symbolickém rozdělení.

Otevřené prostory můžeme podle libosti otevírat, nebo naopak oddělovat pohyblivými příčkami nebo paravány. Lehké příčky nikdy nezabrání pronikání hluku a prachu, to přímo vyplývá z jejich konstrukce, ale také není cílem pomocí příček dokonale oddělit prostor - jde vždy o dělení náznakové a pocitové.

Nábytkové příčky

Nejjednodušší je dělení pomocí nábytkové stěny. Pokud se rozhodnete pro toto řešení, pozor na proporce.  Masivní skříně budou vypadat uprostřed místnosti hodně těžkopádně. Když opravdu nemůžeme jinak, vybíráme skříňky subtilní, na nožičkách, spíš nižší než vysoké až do stropu.

Nábytkový díl pomůže prostor předělit. Foto archív firem Jaga, Hülsta, Ikea, Los Kachlos, Vibel

Musíme hospodařit s přístupem denního světla a skříň s nástavcem až do stropu ho moc nepropustí. Ideální jsou policové systémy kombinované s uzavíratelnými skříňkami.

Šikovný truhlář může vyrobit ozdobnou mříž, která slouží zároveň jako stojan na květiny, knihovna nebo úschovna suvenýrů. Principem ale je dosáhnout lehkosti a vzdušnosti.

I velmi malý pokoj rozdělený na dvě ještě menší části může působit opticky mnohem větší. Částečná průhlednost má ještě další efekt, oklameme smyslové vnímání prostoru, který cítíme celý, i když je dělený.

Originální paraván umožní efektní hru s prostorem. Foto Stopka/Armani Casa

Paraván rozdělí i zútulní

Klasickým dělicím prvkem je paraván. Na trhu je celá řada typů - od textilních, přes proutěné či dřevěné. Výhodou tohoto nábytkového dílu je především to, že s ním lze snadno manipulovat a v případě potřeby se dá složit a nezabírá mnoho místa. Paravány najdou uplatnění ve všech obytných místnostech, užijete je ale třeba i na terase či zahradě - samozřejmě musí být z patřičných materiálů.

Názorná ukázka práce s prostorem pomocí paravánu. Foto archív firem Jaga, Hülsta, Ikea, Los Kachlos, Vibel

Závěsy

Úplně nejjednodušší a nejlevnější je textilní závěs. Takové řešení je nenáročné na prostor, peníze i čas. Závěs si můžeme nechat ušít a pověsit na tyč nebo moderní ocelovou strunu. Tuhle operaci zvládne každý drobný kutil. Když vybereme tkaninu kvalitní, takovou, která se hodí do interiéru, budeme s výsledkem jistě spokojeni. Alternativou jsou závěsné rohože, žaluzie a lamely.

Japonský styl

Na instalaci náročnější jsou posuvné dveře a lamelové shrnovací dveře. Kvalitní jsou celodřevěné nebo se dřevěným rámem a skleněnou výplní. Exkluzivní skleněné bez rámu jsou velmi drahé a náročné na kvalitní uchycení, výsledný efekt ale stojí za to. Používají se i levnější plasty imitující dřevo.

Japonský styl je velmi efektní. Foto archív firem Jaga, Hülsta, Ikea, Los Kachlos, Vibel

Rámy mohou být také hliníkové nebo kovové. Obliba japonského stylu, který se vyznačuje značnou praktičností, je patrná na panelových posuvných dveřích. Výplň pochopitelně není tradiční papírová, ale je z pískovaného skla nebo plastu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám