Hlavní obsah

Židle k jídelnímu stolu

Právo, Novinky, Jana Špatzová, rai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Součástí jídelny jsou mimo stolů samozřejmě i židle. Jak si vybrat tu správnou, aby se vám dobře stolovalo? Máme pro vás několik tipů.

Článek

Správná jídelní židle by měla mít výšku sedáku pro dospělého člověka 45 cm od země, šířku sedáku 40x40 cm a prostor u stolu alespoň 1 m2.

Pozor také na nosnost. Jsou židle subtilní i robustní, různých barev a tvarů, s čalouněním pro větší pohodlí, s vysokými opěrkami a područkami. Vybíráme-li si židle s područkami, musíme mít dostatek místa u stolu i kolem, aby se jídelna příliš nezaplnila a nepůsobila přecpaně.

Židle má mimo pohodlného posezení v mnoha domácnostech i řadu jiných funkcí... Foto Blomus/Desalto

Pro jídelní židle jsou  v zásadě vhodnější židle bez područek. Ty by ale mohly chybět starším lidem či osobám se sníženou pohyblivostí, protože područky jim umožňují pohodlnější vstávání. Je možné také zkombinovat židle s područkami i bez z jedné kolekce. Vždy záleží na prostoru, pro který jsou určeny.

Nezapomeňte ani na to, že židle mohou také přispět k dotvoření celkové atmosféry v interiéru. Velmi pěkný je kontrast masivní židle, která doplňuje stůl se skleněnou deskou. Vzdušně zas působí lehké židle s moderním designem využívající materiálů jako je polypropylen atd.

Pokud věnujete při výběru pozornost i barvě židle, můžete vaší jídelnu i zcela změnit. Pěkná je například kombinace jednoho typu židlí v různých barvách.Materiály používané na výrobu židlí se samozřejmě vyvíjejí spolu s dobou.

Opěradlo i ze skla

Takže dnes se nespokojíme jen se židlemi celodřevěnými, maximálně čalouněnými. Můžeme mít židličky kovové, plastové, exkluzivní jsou např. dřevěné se skleněným či plastovým opěradlem. Do luxusní jídelny nebo obývacího pokoje jsou jídelní židle celokožené.

U židlí neplatí pravidlo lichého nebo sudého počtu. Většinou se rozhodujeme podle počtu členů rodiny a možná pořídíme ještě dvě navíc pro případnou návštěvu. Vybíráme také židle takové, jejichž údržba je snadná, a pokud mají textilní sedák, zjistíme, zda a jakým způsobem jej lze čistit.

I pomocí židle si můžete interiér dotvořit, výrobci je nabízejí v mnoha barevných variacích. Foto Blomus/Desalto

Vysoce moderní kuchyňský koncept z dílny designéra Jeana Nouvela. Foto DuPont Corian

Luxusní kombinace tmavého stolu s tmavými židlemi. Foto Blomus/Desalto

Reklama

Související témata:

Související články

Jídelní stůl je nenahraditelný společník

Zmenšené kuchyně, které byly obvyklé ve starší zástavbě, nahradily prostornější jídelny nebo jídelní kouty v obývacím pokoji. Spolu s tím se zvýšily i nároky...

Výběr článků

Načítám