Hlavní obsah

Bazény: Moře na zahradě

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už ho budeme používat k relaxaci a zábavě, nebo tréninku či rehabilitaci, nabídka ve všech cenových relacích je tak velká, že si vyberou všichni. Hlavním faktorem při rozhodování budou samozřejmě finanční možnosti. Proto je dobré promyslet, k jakému účelu a jak hodně budeme bazén využívat.

Článek

Domácí koupaliště většinou pořizujeme kvůli dětem. V takovém případě se budeme orientovat na bazény nadzemní. Ovšem dospějeme-li k závěru, že potřebujeme kvalitní bazén, přijdou na řadu bazény zapuštěné.

V tomto případě může jít o investici, která nás vyjde na desítky i sta tisíce korun. Na nadzemním bazénu sice ušetříme, ale jeho životnost bude mnohem menší. V případě vážného zájmu je dobré obrátit se na odborníky, kteří poradí s umístěním bazénu stejně tak jako s terénními úpravami i vhodnou filtrací.

Betonové vydrží

Betonové bazény tvoří samonosná železobetonová konstrukce. Tyto bazény patří mezi nejdražší varianty. Nabízejí nekonečný počet tvarů a rozměrů. Jejich předností je trvanlivost a vynikající odolnost vůči mechanickým i chemickým vlivům. Nevýhodou zase poměrně velká pracnost stavby, která se neobejde bez bednění, armování, betonování.

Na trhu jsou i bazény postavené formou ztraceného bednění. Vnitřek takto vybudované nádrže může být z PVC fólie, z keramického obkladu, který je pokládán na nepropustný cementový potěr, což je cenově poměrně náročné provedení. Finančně dostupnější je plastový mozaikový obklad, ale lze aplikovat vícevrstvý nátěr epoxidových pryskyřic s dlouholetou stálostí.

Na trhu je celá řada typů v různých cenových relacích. Foto archiv DůmBydlení

Fóliové bazény

Mohou být samonosné, povrchové nebo zapuštěné. Izolační vrstvu tvoří fólie z PVC v tloušťkách 0,18-1,5 mm. U povrchových tvoří konstrukci obvodový plech s opěrnými profily, kovový rám nebo plastové bednění. Dodávají se v základních tvarech - kruh či ovál - a jsou hluboké do 1,3 m.

U zapuštěných fóliových bazénů je základní konstrukce z plechu vyplněná materiálem z PVC. Jejich hloubka se pohybuje od 1,2 do 1,5 m a měly by být alespoň z 1/3 zapuštěné a zabetonované v zemi. Zapuštěné bazény mohou mít i panelovou konstrukci z plastu, hliníku či oceli. Panely jsou zvenku vyztuženy podpěrami. Tyto bazény mají neomezené tvarové možnosti a hloubka může být od 1 do 3 m.

Oblíbený polypropylén

 Polypropylénové zapuštěné bazény jsou poměrně oblíbené a žádané. Jejich konstrukce je vyrobena z ekologicky nezávadného polypropylénu (tl. 5 mm), odolného proti UV záření, kde svařené polypropylénové desky posilují podpěrná žebra a obvodový pás.

Vyznačují se přijatelnou cenou, možností vytvoření vstupního schodiště a šíří tvarů. Nevýhodou je poměrně složitá oprava poškozených částí. Bazén vyžaduje předem připravenou armovanou betonovou desku o síle 15 až 25 cm.

Děti dovedou zahradní bazén ocenit. Foto archiv DůmBydlení

Exkluzivní laminát

Laminátové bazény jsou dlouhodobě stálé, mají pěkný design, příjemnou povrchovou úpravu a snadno se čistí. Jejich předností je monolitické zpracování bazénové nádrže.

Vyrábějí se z polyesterové pryskyřice vyztužené skelnými vlákny, někteří výrobci používají sendvičovou konstrukci s polyuretanovou pěnou, která snižuje tepelné ztráty. Výsledkem je dokonale hladká nádrž. I tyto bazény nabízejí různé tvary a lze u nich vylaminovat schodiště či přelivný žlábek, důležitý pro udržování čistoty vody.

Bazény pro děti

Jejich výhodou je cenová dostupnost s výjimkou bazénů Zodiac, které se dodávají v rozměrech 3,5 až 16 m, mají vlastní vzduchový kompresor pro nafouknutí, jsou mrazuvzdorné a mohou být napuštěny celoročně.

Vzhledem k absenci jakýchkoli ostrých hran a pružnosti stěn jsou velmi bezpečné. Další výhodou je snadná montáž i demontáž. Pod různým obchodním označením jsou k dostání také typy bazénů, u nichž stačí nafouknout horní límec a do konečné výšky se zvednou až pod vztlakem potřebného množství napuštěné vody.

Jak se vyvarovat chyb:

- na stavbu bazénu vybíráme firmu s dobrými referencemi.

- necháme si vypracovat návrh včetně rozpočtu, časového rozpětí a záruky.

- hodný prostor by měl určit zahradní architekt nebo odborná firma.

- terén musí být přístupný, rovný a s dostatkem místa okolo bazénu.

- tvar a přístup k bazénu volíme co nejjednodušší.

- technologii umístíme na suchém místě, aby byla životnost co nejdelší.

Reklama

Související témata:

Související články

Bazén na míru

Stále častěji najdeme ve výbavě domů také bazény. Protože jde o větší investici a jistě byste rádi, aby vám dobře sloužil, neměli byste jeho nákup podcenit.

Alternativou bazénu je přírodní jezírko

Chcete se na vlastní zahradě koupat a zároveň být ohleduplní k přírodě? Pak si zvolte místo klasického bazénu přírodní jezírko (tzv. biotop) s vodou...

Vnitřní bazén potřebuje správnou teplotu

Pokud máte bazén přímo v domě či jako součást vašeho bytu, měli byste pamatovat i na odpařování vody. Jde o přirozený jev, ovšem za jistých podmínek můžete...

Výběr článků

Načítám