Hlavní obsah

Pracujte na úrovni

Novinky, Eva Rajlichová

Kancelářím v podobě malých zakouřených krcálků s psacími stroji zřejmě defininivně odzvonilo. Moderní je pracovat v tzv. "open space" - otevřených kancelářských prostorách. To má ovšem své výhody i nevýhody. Součástí takových pracovních místností jsou veselé barvy, designový nábytek a doplňky, stejně tak jako relaxační zóny.

Článek

Princip otevřených kancelářských prostor je stále populárnější. Takzvaný "open space", kde v jedné velké místnosti pracuje bok po boku více lidí, je většinou pro firmu výhodný. Odborníci hovoří o tom, že jde o velmi ekonomické a zároveň organizačně efektní řešení.

Takové uspořádání má samozřejmě své další výhody a nevýhody. Jednoznačně pozitivní je to, že díky "open space" mezi zaměstnanci dochází k rychlejší výměně informací. Někomu ovšem nemusí vyhovovat o něco rušnější prostředí, které automaticky vzniká při běžných činnostech jako je telefonování, rozhovor apod.

Zajímavý koncept, který zachovává výhody open space, ale přitom myslí na soukromí pracovníků, představila společnost Vitra. Koncept Net'n'Nest vychází z konceptu populárního v šedesátých let tzv. office landscape neboli kancelářské krajiny.

Při zachování možností rychlé komunikace zároveň zachová soukromí nezbytné pro vlastní práci. Individuální prostory jsou totiž vytvořeny v klidových, nerušených zónách. Zóny jsou pak využívány ke koncentraci, relaxaci, při rozhovorech vyžadujících jistou míru soukromí apod.

Jedním ze základních principů moderního pojetí kanceláře je uchování pocitu soukromí i v rušných prostorách. Foto Vitra

Netradičně pojatý stolový solitér BaObab designéra Philippa Starcka. Foto Vitra

Alcove Sofa (design Ronan a Erwan Bouroullecovi). Vysoké a flexibilní opěrky zad vytváří prostor v prostoru a zároveň klidovou zónu. Foto Vitra

Pohodlné křeslo Ravioli (design Greg Lynn) nelze přehlédnout. Foto Vitra

MedaMorph (design Alberto Meda) je série individuálních na sebe navazujících elementů, spektrum kombinací je široké.  Foto Vitra

Stolový systém Joyn v novém provedení umožňuje se chránit před zvědavými pohledy. Foto Vitra

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám